Червеи с лепило

Червеи с лепило

Червеи с лепило

Методът да храните със слепени бели червеи може да бъде убийствено полезен

Това е така, особено когато се налага да ловим на голяма дистанция. На състезания този метод се е доказал нееднократно и е носил доста спечелени титли.

Червеи с лепило
Червеи с лепило

Представете си, че ловите във водоем с шарани и се налага да ловите с ваглер на 30-40 м. Можете да подхранвате с тежка храна, разбира се, но винаги е по-резултатно да храните и с бели червеи. Това е възможно, ако използвате лепило за червеи. Оформяте хубави топки, които лесно се изстрелват с прашката.

Освен това, можете да слепите червеите и в хранилка (feeder). Този начин е много подходящ когато трябва да ловите много навътре или някъде, където тежката подхранка не е разрешена (това важи основно за Англия).

Ако обаче не сте подготвили червеите предварително за слепването, то няма да бъде резултатно. Английският състезател Will Raison обяснява подробно как точно се процедира.

Чисти бели червеи

Първо трябва да почистим белите червеи. Слепващата пудра няма да подейства, ако червеите са мазни или с трици по тях, затова почистването е първата стъпка. Аз лично предпочитам да ползвам най-едрите и най-пресни бели червеи, но добавям и малко боядисани червени. В повечето случаи, когато купите червея от магазина, той е покрит с трици и царевично брашно. Те трябва да бъдат отстранени. За тази цел използвайте средно сито. Ще ви трябват също два съда, за да изтърсвате в единия триците, а в другия – чистите червеи. Когато приключите с пресяването, вземете трети плитък съд и прехвърлете червеите в него, като ги пускате да падат от високо. По този начин въздушното налягане сваля и последните полепнали частици от кожата на червея.

Аксесоари

Първо слагам част от червеите в съд – те ще служат за стръв. По-голямата част от тях оставям в плиткия съд – те ще служат за подхранка. Ще ви трябват още купичка с царевично брашно и пулвелизатор. Естествено, ще ви трябва и пудра за слепване на бял червей.

Количеството, с което храня, зависи от това как рибата приема червея. Ако рибата е активна, стрелям по една топка след всяко замятане на въдицата. В други случаи храня с по една топка на 20 минути.

С фидера зависи от това колко често презамятам. Независимо от това какво е количеството, белият червей трябва да бъде слепен наведнъж.

SENSAS MAGOT FIX – тези лепила за червеи се предлагат в различни аромати – ванилия, ягода и натурална. Аз лично предпочитам ягода.

Преди да поръсите червеите с пудра, трябва да ги овлажните с пулвелизатора. Пръска се толкова, колкото да се овлажнят добре всички червеи, след това се добавя пудрата по малко, докато може да се оформи топка. Колко пудра ще сложите, зависи от атмосферните условия. Ако е слънчево и ветровито, сместа изсъхва по-бързо и ще ви трябва повече пудра.

Царевично брашно

Да боравите със слепените червеи поражда своите проблеми. Освен червеите, и пръстите ви започват много бързо да лепят. Този проблем се решава като си топите пръстите в царевично брашно.

Да храниш с прашка

Когато работя с тежък ваглер на голяма дистанция (35-45 м), храня с топки слепени червеи с прашка. Най-подходящата прашка за тази цел е на DRENAN – Groundbait catty – това е прашка с голяма чашка и плоско дъно. По принцип стрелям средно големи топки, но когато духа силен вятър правя по-малки топки, защото по-добре летят. Освен това, направите ли топките прекалено големи, рискувате да дръпнете рибата към дъното, което не е желателно, когато ловите с тежък ваглер близо до повърхността. Целта на този тип риболов е шумното пляскане с плувката, което кара рибите да мислят, че това е поредната топка червеи. Затова когато ловя по този начин презамятам много често. За да достигна едно и също разтояние с топките бели червеи, опъвам ластиците на прашката до краен предел. Ако искам да ловя по-далече или по-наблизо, ползвам съответната прашка с по-меки или по-твърди ластици.

Фидер със слепени бели червеи

Използването на бял червей в хранилка е много резултатно преди шаранът да започне да приема дънна захранка. Най-успешно това става през пролетта и началото на лятото. Слепените червеи имат предимството пред традиционните хранилки с това, че част от тях изпадат още по време на замятането и полета. Слепените червеи за фидер се приготвят по същия начин. Необходимо е да се добави малко повече вода и пудра, за да сме сигурни, че те няма да се разпаднат напълно по време на полета или още когато се ударят в повърхността на водата. Аз използвам хранилка с мрежа тип “цилиндър”. За стръв на кука №14-10 монтирам 3, 4, 5 или 6 бели червея. Поводът е с дължина около 30 см. Трябва да знаете, че белият червей се разпада напълно от хранилката за около 80 секунди. Това прави едно отлично концентрирано хранително петно на дъното.

Това е най-успешният начин за слепване и работа със слепен бял червей, който дава отлични резултати през пролетта и ранното лято.

По материали от “Match Fishing”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.