Плувки за риболов на бабушка

Дали любителите риболовци са се замисляли на брега на водоема каква роля играя тази на пръв поглед незначителна принадлежност – плувката?

Попитайте когото и да било и всеки ще ви отговори, че плувката е, за да се вижда кълването на рибата. Принципно това е така, но само от една страна. Освен кълването, добрата плувка трябва да съчетава в себе си и други функции – добра видимост на антената, устойчивост при вятър и чувствителност при кълване „на повдигане“ и при „натискане“. Всички тези своиства зависят от материала на тялото, кила и антената. В тази статия ще се спрем на темата – плувки за една от най-разпространение у нас риби – бабушките. Ще ви представим една гледна точка.

Плувки за риболов на бабушка
Плувки за риболов на бабушка

За риболов на бабушка, както на течение, така и в стояща вода за предпочитане е да се използват плувки с дълъг кил и антена. Защо? Ще опитаме да анализираме. На пръв поглед изглежда, че няма нищо по лесно от риболова на тази толкова разпространена риба(бабушката) и не си струва да се отнасяме толкова сериозно към плувките за риболов. От една страна това е така. Например през пролетта, когато рибата е активна формата и качеството на плувката не играят почти никаква роля. В този момент е важно стръвта да се намира на необходимата дълбочина и плувката да регистрира кълването. Но въпросът с чувствителноста на плувката избива при наличието на конкуренция, там където рибата е наплашена и в късна есен и зимата, когато водата е бистра. Именно тогава материалите, от които е направена плувката и нейните качества стават от първостепенно значение за количествения улов.

Най-добре е за риболов на бабушка да се използват плувки с метални антени. Този тип антени са максимално чувствителни, но се отежняват трудно. Затова най-добре е да се използват за лека стръв – вердевас, бял червей или кастери. Те са подходящи за класически риболов на бабушка около дъното. Но поради своята ултрачувствителност тяхното използване е ограничено. Заради тънката антена на голяма дистанция те трудно се виждат, както и при вълни или насрещно слънце. Правилното отежняване на тези плувки изисква над водата да се подава само една трета от антената, а това създава проблеми при вълни. За сметка на това в тихо време и при капризни риби тези плувки са незаменими. Дължината на антената е изключително важна, за да се регистрира кълването “на повдигане”. А тънкоста на антената е важна не само заради по-малкото съпротивление при кълването, а и заради по-малкото съпротивление при страничен вятър. Плувки с метална антена се използват основно от състезатели, а дори и те не го правят често заради трудното отежняване.

Добавете коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.