Стандартните и кухи ластици срещу хидро – кои са по-добри?

Харесва ми риболовът на голяма риба с щека

Нищо не може да се сравни с тръпката, когато голям лин или шаран се мятат във водата, а ластикът се разтяга и отпуска…Или прилива на адреналин при вида на ядосан шаран, който се втурва към средата на езерото, а ти си закачен като воден скиор за загубила контрол моторна лодка. Ако досега не сте усетили подобни тръпки с щеката, не знаете какво изпускате.

Тъй като доста от риболовците ходят на риболов за голяма риба с щека, има нещо, което е ключово важно за успеха, в сравнение с всички останали , и затова нека видим резултатите от теста на X-Factor на различните ластици за голяма риба.

Подбрал съм три стандартни ластика за голяма риба – 1.8mm твърд (плътен) ластик, който ще сравня с неговите кух и хидро еквиваленти. Конкретно в случая ще тестваме Daiwa Black Hydro (хидро) и Preston 15h Hollow (кух) срещу плътния Vespe No.14.

Най-важната характеристика на ластика е неговата способност да се разтяга при опън и връщането му в първоначалната форма и размер след отпускане на опъна. Това свойство за връщане в начално положение прави ластиците толкова полезни за всички риболовци. Това дава възможност да морите , рибата когато ластикът е опънат, а веднъж след като сте я изтеглили на брега, ластикът се връща обратно в топ кита – готов за следващата риба.

Малко наука!

Причината за това ластикът да се разтяга е в молекулите на самия ластик. Когато е отпуснат, тези молекули са твърди и разбъркани – подобно на спагети в купа, когато ластикът е опънат, тези молекули се подреждат и съединяват една с друга – като подредени в права линия спагети. При отпускане на опъна молекулите се връщат обратно в разбъркан вид…дотук добре. Но все пак, при всички ластици се стига до момента, в който молекулите са стигнали лимита си на опъване и няма вече накъде да се разтяга….това се нарича “достигане на крайния предел”. Но ето, че в последните разработки се стигна до «кухи» и «хидро» ластици.

Идеята за кухия ластик е семпла. По протежението в центъра му има малка кухина, което му позволява да се разтяга , докато кухината не бъде напълно компресирана. Това му придава по-голямо опъване и мекота в сравнение с твърдия (плътния) му братовчед.

Хидро-то е същият като кухия ластик, с изключение на това, че в централната кухина е инжектирана течност. Тази течност прави хидро-то по-труден за компресиране , въпреки страхотното разпъване и мекота, да не говорим за блестящото му връщане в първоначалния му вид, което е непостижимо за останалите. Разработката на хидро ластиците започва през 1998 от трима състезатели от от юга – Simon Gould, Micky Hughes и Jack Harness, които подсигуриха продукта със строги патенти и прехвърлиха правата за глобален маркетинг и дистрибуция на гиганта в такъмите Daiwa, но все още продължават производството на продукта в Berkshire.

Ще обясня накратко как монтирах различните видове ластици на моето оборудване с помощта на някои специални втулки и бънгове.

Дали вашата щека е подходяща за ластици за голяма риба?

Първо нека да разгледаме какъв тип щека е необходим за тези ластици и риба и най-вече дали ви трябва специална “шаранджийска” щека или не. Много риболовци се колебаят да сложат на топ кита ластик 1,8 мм … дали щеката ми ще издържи… дали голям лин или шаран няма да я счупят? Спокойно! Не ви трябва да си купувате специална шаранджийска щека , за да дърпате големи линове, платики или шарани, които са до 5 килограма. Ако я морите правилно, голямата риба няма как да счупи нормална мачова щека. Единственото изключение ще бъде , ако най-безгрижно сте решили да ловите много голяма риба. Единствено за риби над 10 кг ще трябва да включите в оборудването си специална мощна щека. За болшинството от останалите риболовци нормалната мачова щека ще им даде адекватна сигурност, стига да се обърне внимание на някои неща….

Добавете коментар