Кралицата на летящите насекоми – Ephemera danica

Излитането на тази муха през май е едно от най-вълнуващите природни явления

Ephemera danica вирее почти на всички полски водоеми. Излитането й е всепризнат общоевропейски феномен.
С какво е толкова забележителна Ephemera danica? Тя има голям размер, което значи, че е доста едра и калорична хапка за рибата.

Кралицата на летящите насекоми - Ephemera danica
Кралицата на летящите насекоми - Ephemera danica

Това насекомо се ражда в момент, когато рибата е все още гладна (не както през лятото) и предизвиква истинско настървение у рибите. Цялото това време продължава около две седмици. Ако вие успеете да попаднете на водоема в този момент, ви чакат фантастични улови. Лошото е, че на различните водоеми Ephemera danica се ражда по различно време.
Добре е да знаете, че на тази изкуствена муха се ловят предимно едри екземпляри и съответно трябва да бъдете подготвени за това. Добре е мухарката да бъде по възможност 6-и клас, а поводът не по-тънък от 0.20 мм. Ephemera danica е познато име за мухарите, така както блесната Esox Lucius за заклетия щукар.

Риболовът с тази изкуствена муха доставя голямо удоволствие. Тя е доста голяма, вижда се добре, когато се носи по течението. Рибата се вижда как приближава, мухата атакува и се гмурка. Не бързайте да засичате, тъй като мухата е доста голяма и има опасност, ако избързате, пъстървата да изплюе стръвта.

Понякога обаче пъстървата не иска да атакува едрата изкуствена муха, а предпочита нещо по-дребно. Тогава влизат в сила мухите от пера на патка. Вързани за кука № 16-18, те имитират малките мушици на Ephemera danica.
Ако и тази муха не ви даде резултат, извадете жокера от ръкава си – White Moth или White Miller.

Добавете коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.