Риболов на пъстърва с блесна

Риболов на пъстърва с блесна

Риболов на пъстърва с блесна

Аз ловя пъстърва предимно на въртяща се блесна и много рядко използвам воблери

Тази избирателност не е плод само на лични предпочитания. Основната причина за това е, че аз ловя пъстърва предимно в малки рекички. А у нас, както знаем, едри балкански пъстърви в реките почти не са останали. В тази ситуация най-добрата примамка остава познатата на всеки риболовец въртяща се блесна. Скоро се оборудвах с полската въртяща се блесна Dragon. Тя привлече моето внимание с външния си вид, стабилната игра и, разбира се, с изгодната цена. Днес след много изпитания това са любимите ми блесни за риболов на пъстърва. Големият асортимент, разбира се, също е немаловажен. И каквото и да ми говорят различните там експерти, че цветът на блесната не играе никаква роля, мисля, че това не е съвсем така. Рибата може и да кълве на всякакви блесни, но обезателно на някои от тях ще кълве по-добре, отколкото на други. Подобна е ситуацията и при риболова на шнур. Мухарите обикновено носят със себе си за риболов на пъстърва повече от 10-15 вида различни мухи. Изводът се самоналага: за пъстървата е важно не само добре да се подаде стръвта, а и да се подбере. Пролетта и ранното лято, според моя опит, пъстървата добре атакува блесни с пъстри цветове. Много е подходяща въртяща се блесна с листче, покрито с червени и златни линии. На тази блесна пролетната пъстърва кълве много удачно. Към юли кълването на пъстървата става все по-рядко и празните кълванета все повече. През това време вече се лови по-удачно на блесни в тъмни тонове. Сред тях най-удачна, според моя опит, е блесна с черно листче в жълти линии – подобни има фирмата Mepps. Струва ми се, че тя с целия си външен вид напомня на някакво насекомо. През тези излети аз най-често използвам този модел.

Риболов на пъстърва с блесна
Риболов на пъстърва с блесна

Другите блесни, които също се представят много добре и които аз ползвам дълги години, са на фирмата Bluе Fox. Тяхна отличителна черта е, че независимо от големината си те имат значителна тежест, което позволява независимо от силата на течението да се води блесната до самото дъно. По-леките модели при такива условия течението изнася на повърхността. Също така тази фирма предлага два особено удачни модела в златен и сребърен цвят, които са перфектни за риболов в мътна вода. А сега малко за куките. Излишно е да ви напомням, че за да бъде хващаща блесната, тройките трябва да бъдат перфектно заточени. А когато се ловят ситни риби, това е още по-важно. Дали куката ви е достатъчно остра, можете да проверите по елементарен начин. Сложете острието върху нокътя си и се опитайте да го придвижите. Ако се плъзга, куката е за боклука. Тогава най-добре е да се смени тройката.

Що се отнася до това, коя фирма предлага най-добрите тройки за риболов, въпросът е спорен. Лидери в тази област са VMC, но не им отстъпват и Gamakatsu, Hayabusa, Owner, Mustad.

При подмяна на тройката, разбира се, цената малко нараства, но е по-добре блесната да стане малко по-скъпа, отколкото да изпуснете някой трофей заради затъпена кука.

Що се отнася до тактиката на риболов на балканска пъстърва, мненията тук са различни. Аз предпочитам да ловя балканка от брега, без да газя във водата. Така се застраховам от досадни случайности. Шумът във водата, предизвикан от неволно движение, може да ме лиши от гарантирано кълване. Разбира се, понякога изневерявам на себе си и нагазвам, но само ако се налага да заметна на някое особено недостъпно място. Примамката може да се замята както по течението, така и против течението. Но имайте предвид, че когато водите блесната по течението, атакуващата пъстърва често се откачва от куката. Защо се случва така? Защото при водене на блесната по течението, за да се върти тя правилно, се налага да я водим по-бързо от нормалното. Пъстървата я догонва и атакува, като почти винаги се закачва слабо и впоследствие се откачва от куката. Докато при водене на блесната срещу течението кълването е по-сигурно и по-резултатно. Най-добре да водите блесната бавно, с кратко задържане. Понякога, когато замятате до някое препятствие, например паднало дърво, има смисъл да задържите блесната на място след замятане. По този начин, без да я движите, вие дразните рибата.

По време на риболов често пъстървата гони вашата блесна, но не я атакува. Опитайте да провокирате кълването, като смените блесната с друга, но с по-малък размер или със същия размер, но с друга разцветка.
Но каквото и да говорим, във всички случаи за всеки риболовец най-важен е личният опит, който се натрупва с течение на времето и многократно се преосмисля.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.