Пушачите все още спазват примерно новия закон

В първия ден на забраната проверяващите са установили едва шест нарушения

Извършени са общо 635 проверки в закрити и открити обекти в цялата страна. Тоталната забрана на закрито, както и на обществени места, с изключение на спирките , е била нарушена по-скоро административно.

Майките нарушавали забраната повече от пиещите в заведенията
Майките нарушават забраната по-често от посетителите в заведенията

В някои от заведенията не са били махнати пепелниците, имало е и все още наличие на надписи „Зала за пушачи“. Масово пушачите са пушели пред заведенията, което е предизвиквало оформянето на малки групички пред съответния обект.

Проверката е била извършена на територията на цялата страна. Обект на проверяващите не са били само заведения за обществено хранене. Проверени са болници и поликлиники, училища и детски градини, фризьорски салони, плувни басейни, магазини, пощенски клонове, банки и пенсионерски клубове.

Здравният министър Десислава Атанасова заяви вчера, че проверките за спазването на забраната няма да са кампанийни. Тя посочи, че от началото на 2012 г., по досегашните правила за тютюнопушенето в Закона за здравето, били направени общо над 14 000 проверки.

Засега времето все още е топло и не е проблем да се пуши навън. Проверяващите органи ще имат значително повече работа след октомври, когато лошите климатични условия могат да предизвикат и повече нарушения на забраната.

One thought on “Пушачите все още спазват примерно новия закон

Добавете коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.