Рибата край морето поевтиня

Цената на сафрида падна с около 30%, цацата поскъпва 6 пъти

Популярната риба поскъпва поне 6 пъти от морето до чинията. Един килограм се търгува на борсата за 1,50 – 2 лева. Ако обаче си закупите сто грама пържена цаца от плажа във Варна, ще трябва да платите за нея между 2,90 и 3,80 лева, информира ни „Стандарт“.

Рибата край морето поевтиня, Снимка: narodnodelo.bg
Рибата край морето поевтиня, Снимка: narodnodelo.bg

Малко преди да стартира новия туристически сезон, експерти установиха, че цените на рибите край морето се спуснаха надолу, макар и не много драстично. На колхозния пазар в морската столица кило сафрид от 7 се продава на 5 лева. Ако живеете във Варна и ставате рано, от лодките на рибарска кооперация „Траката“, може да си купите рибата на същата цена, но в този случай тя ще е гарантирано прясна.

200 грама сафрид в кръчмите се продава за около 4,99, а в по-скъпите ресторанти цената може да достигне и до 7,99, при това за 250 грама. Чернокопът в морето все още е дефицит и цената му стига 20 лева за килограм.

Да се лови чернокоп е истинско предизвикателство, особено ако хвърляте мрежа, тъй като зъбите му режат като бръснач. Прясната барбуна, която е с мирис на скариди, се търгува срещу 3 лева за килограм.

И докато рибата във Варна поевтинява инспектори откриха цял фургон на открито на центъра в курорта Цигов чарк. Там се е продавал отровен толстолоб, шаран и каракуда. Във фургона е имало и жива пъстърва, която също е била иззета и след като е била проверена, рибата е дадена за дарение. Проверяващите са извикали и жандармерия от Пловдив. Контролните органи са съставили акт на нередовния търговец Д.Г.

Добавете коментар