Сивата икономика държи най-голям дял в България

Пак сме Номер едно!

В България сивата икономика заема едни 32%, коеито изстрелват страната на първо място в Европейския съюз. Според информация на Националното радио след нас са румънците и няколко балтийски държави. Контрастно е положението по отношение на сивата икономика, когато трябва да дадем за пример някои от развитите европейски държави. Австрия, Холандия и Люксембург са някъде в дъното с под 10 на сто. Средно за ЕС този показател е 19% или общо 2 трилиона евро годишно.

Сивата икономика процъфтява в България
Сивата икономика процъфтява в България

От Брюксел се изказаха по въпроса, че кризата налага по-висока събираемост на данъците, каквато липсва в нашата страна. От друга страна макар и със силно развита сива икономика, България си остава държавата с най-нелогични данъчни ставки в Европа, което пък провокира сивия сектор.

Явно от Брюксел не знаят, че сивата икономика зависи и от доходите на трудещите се . С мизерните заплати, които получават голяма част от хората, както и с високия стандарт на живот няма как да бъдем изрядни данъкоплатци. По непотвърдени данни едва 20% от данъчните постъпления идват от едрия бизнес, всичко останало лежи на плещите на дребния предприемачи и най-вече гражданите, които дават и последните си пари, само и само да са изрядни пред държавата!

Добавете коментар