Рибите-маймуни били чиста проба измама

Рибите-маймуни били чиста проба измама

Рибите-маймуни били чиста проба измама

Някой толкова силно е искал да повярва, че е фалшифицирал истината

Учени от института „Сейнт Джордж“ и „Харнимън мюзиъм“ – Лондон, съобщиха по какъв начин са сътворени така наречените риби-маймуни. Препарираните образци всъщност се оказали най-обикновени играчки.

Рибите-маймуни били чиста проба измама
Рибите-маймуни били чиста проба измама

Интересно е, че уж препарираните експонати всъщност са имали свой мъжки и женски еквивалент. В информацията на Би Би Си се казва, че преди столетия те са били правени от рибарите в Япония и Източна Азия. Навремето моряците са ги разменяли помежду си с пожелание за късмет и спокойно плаване. Освен това сполучливите играчки са били показвани по цирковете като зрелища.

В първите години на ХХ век учените са били изумени от образци, за които се твърдеше, че са от препарирани русалки. След това някой е предположил, че те са направени, като глава на маймуна е пришивана към тяло на риба и така се утвърди наименованието „маймуни-риби“ или „риби-маймуни“.

Едва преди година рентгенография на известния препариран мъжки вариант на русалка, станал известен под името Херман, разкри, че неговата „маймунска“ част е направена по техниката „папие маше“, т.е. от налепени хартиени пластове.

Компютърна томография, микроскопски, рентгенографски методи и триизмерно отпечатване са помогнали на екипът учени да стигне до истината. Цялото това сложно изследване било задължително, тъй като известният под името Херман експонат не можело да бъде рязан.

Основата на тялото е „гръбнак“ от нещо като тел, която задържа елементите заедно. В едната й половина върху нея е наслоен клей, който формира удебеляване, и това е напъхано в тялото на риба, създавайки ефекта на плътност. Ръцете и пръстите също изкусно са направени от скелет от тел, като заедно с предната част на тялото и главата са изваяни от „папие маше“. Изследователите са създали и макет, на който са показани разрези на съставните части на експоната.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.