Китаец улови есетра, която тежи повече от половин тон

Рибата, която рибарят уловил е от семейството на естровите риби

Безкрайно учуденият въдичар хванал необикновеният улов в Североизточен Китай. Рибата тежала малко повече от половин тон или 617 килограм. Калугата била уловена преди дни в река Хейлунцзян в град Тунцзян в Североизточен Китай, близо до границата с Русия.

Китаец улови есетра, която тежи повече от половин тон
Китаец улови есетра, която тежи повече от половин тон

Рибата, която се нарича калугата е огромна и хищна есетрова риба, която обитава само река Хейлунцзян, научаваме от БГНЕС. Рибарят Чън Лин, който имал късмета да улови необикновения рибок, каза, че тя е най-голямата риба, която някога е виждал. Чън и негови приятели рибари отнесли гигантската риба в рибарник за есетри.

Там служителите, които огледали редкия улов, казали че това е женска есетра и в момента носи около 1,2 милиона яйца. Хайверът от нея ще бъде събран и ще се използва за изкуствено осеменяване.

Интересно е, че тази риба е доста древна. Може би затова е запазила тези размери. Калугата съществува от 130 милиона години и е най-голямата сладководна риба в света. Трябва да се знае, че този вид е сред силно застрашените видове, тъй като е ловена почти до изчезване заради ценния си хайвер

Добавете коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.