Ресторантьори проплакаха: Няма деликатесна риба на борсата

Любителите на вкусните рибни блюда ще трябва да не са чак толкова претенциозни

И ако за чревоугодниците все пак има някаква алтернатива, то не може да се каже същото за риболовците. Факт е, че родното черноморие не е чак толкова желана дестинация за морски риболов, особено от въдичарите, които живеят далеч от него. В Гърция условията за спортен и любителски риболов са много по-добри, има и много повече риба. За сведение преди пет години в Черно море е имало четири пъти повече калкан, отколкото сега.

Ресторантьори проплакаха: Няма деликатесна риба на борсата
Ресторантьори проплакаха: Няма деликатесна риба на борсата

Тъжната статистика стигна до нас благодарение на д-р Виолин Райков от Института по океанология във Варна. Писахме вчера по повод състезанието за подводен риболов, че топлото време и топлата вода са накарали рибата да слезе надолу и това няма как да не се отрази на улова. От друга страна, най-доброто време за хвърляне на мрежи за калкан е преди периода на забраната, когато хвърля хайвера си – през март и април.

От десетина дни насам на рибната борса във Варна няма калкан. Ресторантьорите не са спрели да разпитват кога ще има улов и зареждане. Не може да се намери дори и охладен калкан,който търговците пробутваха за пресен, пише plovdiv24.

На пазара не може да се намери и ватос,който много прилича на калкан. Двете плоскодънни риби много си приличат и за да мине ватосът за калкан трябва да се отреже опашката, по която се отличават очебийно.

Добавете коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.