Рибки правят педикюр – безопасно ли е?

Грешно разбираме и прилагаме някои източни лечебни практики

 

Рибки правят педикюр – безопасно ли е?
Рибки правят педикюр – безопасно ли е?

Преди години беше голям хит посещението на луксозни СПА центрове, в които предлагаха процедури с рибки. Според някои реклами тези рибки имат грижата за педикюра, а според други може да посетите басейн, пълен с въпросните рибоци и те ще излекуват разни досадни и упорити кожни болести като псориазис, например.

В България, както и с повечето неща, и тази практика беше малко изопачена. Днес, ако се разходите по морето, може да видите хора, които предлагат да натопите краката си в аквариум, пълен с риби, които за нула време ще направят стъпалата ви гладки като коприна. От една страна, въпросните съоръжения са крайно нехигиенични, а от друга – много е съмнително от какво естество точно са рибите вътре. Естествено, едва ли някой ще напълни аквариум с пирани, които не само ще ви излъскат ходилата, но ще ви оформят и ноктите.

И все пак – не се доверявайте на новата мода. Способността на специалните малки рибки да отстраняват мъртвите клетки от кожата може да ви струва скъпо. Чрез тази процедура може да си докарате някоя неприятна инфекция. Доказано е, че рибките са главния преносител на инфекцията. Ако имате нарушаване в цялостта на кожата, рана, одраскване, мазол, възможно е през нараненото място да навлязат бактерии, вируси. Обсъжда се значението на този метод за педикюр в предаването на HIV и хепатит С.

Затова добре си помислете преди да решите да се поглезите с някоя подобна процедура.

Добавете коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.