Лекари обиждат болни, българинът е номер 1 по здравна неграмотност

Днес е истинско предизвикателство да отидеш на лекар или да посетиш болница

Лекари обиждат болни, българинът е номер 1 по здравна неграмотност
Лекари обиждат болни, българинът е номер 1 по здравна неграмотност

Колкото и объркана да е ситуацията около здравеопазването, с всичките скандали и недоразумения около законите и промените там, българинът все още изпитва респект от белите престилки. Но явно лекарите не изпитват същото към болните, тъй като се оказа, че всеки втори нашенец е бил наруган от доктор. В това число не слагаме санитарките и медицинските сестри, които често практикуват грубото отношение с повод и без повод.

Гражданите се оплакват от медицинската помощ и не одобряват отношението към тях. Най-често пациентите се съмняват, че е допусната грешка в лечението им.

Тези оплаквания са посочени в 121 от общо 184-те жалби на пациенти и техните близки, подадени в Агенцията по медицински одит от януари до 30 юни, съобщи за „Монитор“ изпълнителната директорка д-р Светлозара Илиева. Други 12% от болните се жалят от лекарска небрежност, уточни тя.

И докато здравната министърка се чуди как да събере невнесените здравни осигуровки, българинът си остава най-здравнонеграмотния европеец. Ние все още не сме наясносъс здравните си права. Същото се отнася и за задълженията. Над 60% от сънародниците ни не са напълно наясно как се пият лекарствата, в какви комбинации не бива да се приемат, нито кога да ходят на профилактични прегледи. Като цяло българинът е немарлив към своето здраве, но това по-скоро е свързано с липсата на средства, отколкото на информация. Когато парите не са проблем е много по-лесно да отидеш на лекар и да получиш както необходимата информация, така и заслуженото лечение, отколкото ако си безработен или социалнослаб. Според експерти няма изгледи ситуацията скоро да се промени.

Добавете коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.