Битка за рибата стартира в Англия

В Англия насърчават консумацията на по-малко познати видове риба, за да спасят застрашените от изчезване, снимка: Ройтерс

Островната държава мисли перспективно за отрасъла, който е и един от основните за икономиката на Кралството

В Англия насърчават консумацията на по-малко познати видове риба, за да спасят застрашените от изчезване, снимка: Ройтерс

Заобиколена отвсякъде в вода, Англия е решила да използва ресурсите, с които разполага разумно и по предназначение. Само преди дни вестник „Гардиан“писа, че във Великобритания е налице увеличена продажба на по-малко застрашени видове риба. Това се случва благодарение на кампаниите, които се организират и които имат за цел да насърчат гражданите да консумират т.н. „устойчив вид риба“.

Какво означава това? Идеята е на един готвач, Хю Фърнли-Уайтингстал, който пише за вестника и организира кампания известна като „Битка за рибата“. Целта е да се намали свръхриболова, тъй като една от честите практики била уловената риба в Северно море да се изхвърля след това мъртва във водата. И това се случва с поне 50% от улова. Там където има разнообразие, когато рибарите се опитват да хванат един вид риба, често улавят друг. После я пускат обратно във водата, защото сортът не се търси на пазара, а голяма част от морските обитатели с подобна участ умират.

Неприятното в случая е, че лошата практика е стимулирана от системата за защита на рибната популацияна на ЕС. Съществуват рибни квоти, които налагат ограничения за това от кой вид колко може да се лови. Рибарите нямат право да прибират повече, отколкото са ограниченията и ако хванат екстра бройки, ги изхвърлят обратно в океана преди да се върнат на доковете, научаваме от „Дневник“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.