Кой е най-добрият град за живеене в света?

Най-добрият град за живеене не е родният ни град

За разлика от поетите, които предпочитат да влагат повече емоция в онова, което казват, отколкото суха статистика, най-добре в целия свят се живее в Мелбърн, вторият по големина град в Австралия. Предишният фаворит Лондон е изпаднал на 55-то място, а София е на 87-мо, като категорично изпреварва Дубай. Това пише в последния си брой изданието Global Liveability Survey на Economist Intelligence Unit.

Веднага след Мелбърн е Виена, австрийската столица. По-нататък са Ванкувър, Торонто и Калгари в Канада.
В челната десетка от 6-о до 10-о място попадат Аделаида и Сидни в Австралия, финландската столица Хелзинки, Пърт (отново в Австралия) и Оукланд в Нова Зеландия, пише вестник „Монитор“.

Безпристрастно погледнато, оказва се, че най-малкият континент в света предлага наистина доста добри места за живеене. След 10-то място се нареждат както следва – Цюрих и Женева в Швейцария, Осака в Япония, Стокхолм в Швеция и Хамбург в Германия.

За да е обективно изследването се взимат предвид политическата и социалната стабилност на населените места, инфраструктурата, престъпността, достъпа до качествено здравеопазване и образование, социалния и културния живот и чистота на околната среда.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.