Слагат касови апарати и в рибарските лодки?

Касови апарати в рибарските лодки?

От много мислене чиновниците раждат подобни неадекватни предложения

 

Касови апарати в рибарските лодки?

Колкото и невероятно да звучи, касовите апарати имат за цел да ограничат бракониерството. Вчера в интервю за националното радио директорът на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури Драгомир Господинов каза, че тази стъпка била необходима, тъй като преди ден в района на Каварна са заловени два кораба с близо 400 кг бракониерски улов на калкан. Рибата е оборотна, продава се лесно и върви скъпо, затова е предпочитана от бракониерите. Друг е въпроса, че точно заради подобни случки съвсем скоро и тя ще премине в списъка на изчезващите видове по родното черноморие.

В тази връзка, Господинов каза пред БНР, че не е странно всяка рибарска лодка да има касов апарат. Това било разписано в европейското законодателство, което България е приела и трябвало да бъде въведено през 2007 г.

Идеята включва още и плавателни съдове, които са под 8 м, да се изкарат от регистъра за кораби и да бъдат вкарани в друг регистър, като риболовът на тези, които попадат под този знаменател, да не се нарича стопански, а крайбрежен. Тук става дума за около 4100 лодки.

По тази логика риболовците ще станат търговци, тъй като тези рибари ще бъдат таксувани с патентен данък и с удостоверението за т.нар. крайбрежен риболов, информира ни money.bg.

Тази стъпка ще накара доста рибари да продадат лодките си и да се откажат, защото освен тези нововъведения те плащат и риболовни квоти – за калкан, за копърки, риболовни билети.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.