Маршрут на р. Марица

Във всеки брой пишем маршрути до водоеми, които са на доста километри от Пловдив. Този път след дузина упреци от наши читатели ще направим маршрут на крачка от Пловдив. Река Марица от година на година става все по-чиста и с повече риба. В този маршрут ще направим риболов на кариерите край деветия километър. Тъй като цяла зима ловим основно скобар и морунаж, този път ще третираме риболов на червеноперка. Все пак идва пролет, времето се затопля….Едно от най-добрите места за риболов е отбивката за ферма „Абраша“ от Пазарджишко шосе. Асфалтовият път се разделя на две и тръгва успоредно на реката, обратно към Пловдив. След рядката гора се излиза на дълъг около километър участък от реката. На това място брегът е равен и има добри дълбочини от 2-3 до 6-8 метра. По това време на годината в този участък на реката има голяма концентрация на червеноперки.
За предпочитане е да се избере по-дълбоко място, тъй като въпреки затоплянето на времето водата все още е студена и червеноперката продълъжава да обитава дълбоките места.

Подхранването. 

Ако имате средства и възможности, ползвайте Van Den Eynde Turbo-Black. Това е специализирана зимна подхранка за червеноперки в пакети по два килограма. Добавете вътре около 300 грама вердевас и резултатите ще бъдат перфектни. Ловете на пинки. Ако рибата не кълве, опитайте на вердевас. Със сигурност ще имате отлични резултати.
Ако нямате финансова възможност, можете да ползвате която и да е от готовите подхранки- Eлди, Ефект, Промикс, Фил Стар или Ести. Добавете задължително малко коноп и галета. Поставете и няколко лъжици сол, както и пръст. Зимната подхранка трябва да бъде солена, за да не засити бързо и без това ленивата риба. Овлажнете така подхранката, че да пада на топки до дъното и да образува по пътя си облак.

Пръчката 

Голямата дълбочина не дава особено голям избор при ползването на пръти. Ако имате “Болонезе” ловете с нея. За предпочитане е 7 м. Въпреки че дълбочината е голяма, не монтирайте по-тежка плувка от два грама, все пак още е зима и рибата пипа мудно. Другият вариант е да ползвате по-късна пръчка и да ловите на подвижна плувка. Най-удачна е плувка на две точки, но може и ваглер. Ако ползвате утежнен ваглер потърсете рибата по-навътре, там екземплярите са по-едри.

Линията 

Колкото по-малка е куката, толкова по-добре. 18 номер е съвсем прилична. За предпочитане е да ползвате пинки, но може да опитате и на торен червей, както и на жито, ако лежите за шаран.
Линията трябва да бъде перфектно балансирана, утежнете плувката максимално. Групирайте тежеста на около 35 см от повода. До самия повод монтирайте само една съчма. Поводът може да варира от 0.8 до 0.12 мм в зависимост от това каква риба ще ловим.Търсете червеноперката почти на дъното или малко над него. Ако ловите с болонезе, поводът трябва да е не по-къс от 35 см.От риболовци, които посещават тези места, постоянно съм чувал, че дори и през зимата, ако се подхранва регулярно с жито, кълват и прилични шарани. Интересното на този риболов е, че винаги може да има изненади. Не се знае каква риба ще клъвне. Освен червеноперки на храната се събират и скобари, морунаж, каракуди и чаушан.
Добрите дълбочини дават възможност да се търси и хищна риба в подмолите край брега. Старите рибари само чакат малко да се развали времето и хвърлят тапите за щука.
Ако все пак нямате никаква, ама съвсем никаква слука, не се притеснявайте. На кръстовището до околовръстното шосе продават винаги жива риба на прилична цена. Забелязвал съм много риболовци да ловят шарани точно на това кръстовище.

02.2001г

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.