Как да запазим свежа уловената риба?

Следващите редове са за случаите, в които няма да практикувате метода „хвани и пусни“

Как да запазим свежа уловената риба?

Никога не превишавайте позволеното от закона количество риба!

За да запазите рибата прясна възможно най-дълго време е хубаво да разполагате с по-голям и обемен съд. Той трябва да е достатъчно просторен за рибите, за да не се търкат те една в друга. Ако рибите са нагъсто, ще умрат. Съдът, в който са рибите е добре да бъде поставен на сенчесто място. Добре е да държите големите риби в отделни съдове. Ако по една или друга причина се случи така, че някоя от рибите, които сте уловили е умряла или зашеметена, незабавно я извадете от водата, защото тя разваля именно водата, а не въздуха.

При почистването на рибата има няколко особености. Те трябва да се спазват, ако държите да запазите рибата прясна в случаите, в които сте на къмпинг или някъде сред природата, където няма хладилник. Може да не изкормвате веднага, а да направите цепка в гръбначния стълб близо до опашката, за да се изтече кръвта. Премахнете задължително хрилете.

Ако времето е много горещо, червата на рибата се махат. Не е задължително да се измие рибата във вода и сол, по-добра я почистете от тревата и я избършете с чиста кърпа. Ако имате възможност, може да я поставите да постои на вятъра в продължение на 15-20 минути. При това сушене на рибата се отстранява прекомерната влага от повърхността и се покрива с тънък невидим филм, който я предпазва от повреди. Едва тогава се насолява.

Хубаво е да подредите почистената и проветрена риба в плетена кошница, като я сложите да легне върху легло от коприва, тръстикови листа или листа от череша. Обикновена свежа трева също върши работа. Сложите в кошницата и няколко, не повече от 2-3 нарязани скилидки чесън. Те ще държат досадните буболечки далеч от вашия улов.

Добавете коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.