Юрий Пейков – тънкости при риболов на река Марица

Както всеки водоем, така и река Марица си има своите особености. Лично аз предпочитам да ловя на Марица с „Болонезе“. Тази пръчка с дължина от 5 до 9 метра е предназначена изключително за риболов в реки с течения.

Утежненията 

Аз практикувам три основни вида утежняване за Марица.При бавно течение съчмите се пръскат по линията.
При по-бързо течение съветвам да ползвате за утежняване оливетка или оловна тръбичка. Тежестта се групира над самия вирбел. Много е важно оловото да бъде подвижно. По този начин, когато рибата поема стръвта, тя не усеща тежестта на оловото, а само повода и вирбела.

Плувките 

Плувките за риболов на Марица зависят отново от течението, дълбочината и далечината, на която ще се риболовства. При по-слабо течение можете да монтирате плувка 1,5-2,5 г, а при по-силно течение се ползват плувки от 6, 7, а понякога и от 8 грама. За предпочитане е да ловите с тумбести плувки или обърнати капки.

Стръвта 

Стръвта е другият фактор, освен утежняването, който пряко влияе върху улова. В зависимост от сезона, вида и активността на рибата се избира подходящата стръв.
При леко размътена – чакърлия вода, рибата с удоволствие приема за стръв торен червей. Когато е много студено и водата е снежна, тя предпочита сланинката. Във всички останали моменти риболовът е подчинен на капризите на рибата и трябва да се експериментира.
В момента много удачно се лови на кука с червен конец и стръв – сланинка, жълъдов или бял червей. Забелязал съм, че през определени периоди на годината рибата приема по-активно определен цвят. През зимата скобарът и морунажът определено предпочитат червения цвят. Най-вероятно рибите го свързват със своята естествена храна вердевас.
Другият перфектен метод за риболов в момента е на мънисто. Тази система е измислена от пазарджишките рибари. Утежнението е същото, но на повода се слагат две мъниста. Едното е по-голямо, със седефен цвят, а другото е по-малко, за предпочитане червено. Куката трябва да е не по-малка от номер 10. Не зная по какви причини, но рибата се активизира от тези мъниста и атакува, дори когато не кълве на стръв.
Когато рибата е много капризна, можете да опитате на водорасло от самата река. Тази стръв е естествена за рибите и те я приемат с охота. Специфичното при този риболов е, че се лови на няколко пръста над дъното. Водораслото е предпочитана стръв както на скобара, така на морунажа и кефала.
Последният метод, когато рибата не иска да кълве на нищо друго, е малката тройка с червен конец. Принципно аз съм против тази система, но тя все пак се практикува удачно на река Марица. Много е спорен въпросът дали този вид риболов е търмък, или не. Риболовът се извършва с малка тройка. В повечето случаи рибата я лапа цялата. Скобарът обаче, тъй като има малка уста, обикновено я побутва с носа и тогава се закача. Точно това е преимуществото на тройката.
Лятно време скобарът се лови много добре на щипан хляб. Тази система е патент на старите рибари. За целта хлябът трябва да е много мек и пресен. Трохата се закачва на куката и се прищипва в горния край към стеблото.
Подхранката 
Подхранването на река е малко по-специфично, отколкото на язовир. Специално аз ползвам своята захранка „Ефект“, както и на Румен и Наско – „Промикс“. При по-голяма дълбочина е добре да се добави малко пръст в подхранката, за да потъва по-бързо. Топките се хвърлят 5-6 метра преди плувката, за да могат да направят облак по цялото протежение на риболовната зона. Ако имате възможност, е добре да хвърляте и по малко жито или бял червей, но не прекалявайте. Все пак помнете, че през зимата рибата е слабо активна и лесно се засища.

Юрий Пейков стана майстор по спортен риболов за 2001г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.