VII Европейско първенство по улов на риба 2001г

VII Европейско първенство по улов на риба

22 държави дефилираха на официалното шествие по Главната улица по случай откриването на VII Европейско първенство по риболов на Гребния канал

В 19.30 часа колоната, предвождана от военен духов оркестър, тръгна от площад “Джумаята” към Централния площад. Най-отпред се движеше количка за голф и момиче, символизиращо ЕС. Всяка държава бе предвождана от младо момиче, облечено в българска народна носия.

Пред Военния клуб участниците от различните държави се строиха. Поздравителни слова произнесоха председателят на Международната федерация по улов на риба Фортюне Жаглен, кметът на Пловдив д-р Чомаков и наскоро избраният председател на СЛРБ Христо Михайлов. След официалното откриване на Европейското първенство по риболов Евгений Милев от Българския национален отбор вдигна флага на България под съпровода на националния ни химн.

Последва фолклорна програма, а на смрачаване над площада от хеликоптер бяха изсипани около 1000 банкноти с номинал един “шаран”.

ТРЕНИРОВКИТЕ

Тренировките за турнира започнаха пет дни по-рано, както е по правилника на ЦИПС. Провеждаха се две тренировки дневно – по една преди и една след обяд. Отборите експериментираха всевъзможни техники за риболов.

Още през първия ден стана ясно, че в Гребния канал преобладава основно шаран и каракуда. Ловяха се епизодично по някой костур, а англичаните хващаха и по някоя друга платика.

През първия ден половината членове на английския отбор, начело с трикратния Световен шампион Алън Скотърн се гмуркаха и почистиха водораслите от дъното, за да имат яснота какъв ще бъде риболовът при чисто дъно. Четирикратният световен шампион Боб Нуд наблюдаваше гмуркачите с ехидна усмивка.

Първата тренировка заприлича на касапница. Алън Скотърн беше в пълно междучасие и два часа нямаше пипане. Боб Нуд започна да лови шарани от първия момент и продължи така до края.

VII Европейско първенство по улов на риба

Французите започнаха експерименти на тема подхранка, а италианците ловяха каракуди. На база събраните впечатления повечето отбори направиха разбор и изградиха своята тактика за следващите дни.

По време на тренировките се изясни, че риболовът изисква по-дебели ластици, в резултат на което в магазините на Пловдив ластикът за щеки просто изчезна. Италианският световен шампион Якопо Фалсини закупи на два пъти по пет ластика от местния представител на COLMIC.

Тревясалият канал принуди повечето състезатели да ловят с по-рехава подхранка, която да се разпада още при допира с водата и да образува облак. Стреляйки допълнително червеи с прашката, риболовците вдигаха рибата от дъното над водораслите. Ловяха се средно по 12-15 кг риба за три часа. Изключително добре се представиха българските състезатели, които по време на тренировките стигнаха до 18 кг риба за три часа.

Първоначално спортистите заложиха на едрите риби. Впоследствие обаче се установи, че въпреки наличието на шарани, масовата риба ще бъде каракудата. Първи се преориентираха италианците, като започнаха да добавят в подхранката по малко вердевас. Ларвата на комар събираше и задържаше каракудите на хранителното петно.

През следващите дни кълването пропорционално намаляваше. Повечето риба бе прехранена и набодена, а риболовът ставаше все по-фин.

Състезателите бяха подсигурени откъм червеи, софийската фирма ИНТЕРФИШ предлагаше богат избор на червеи от Италия, пинки и кастери, а пловдивската FilStar – широка гама подхранки Van Den Eynde. По стар български обичай обаче не се размина и без мизерии. Г-н Илия Секулов от “Пловдивспор” реши да изкара някой лев на гърба на търговците и в средата на състезанието им поиска по 30 лв. за това, че продават стръв на негова територия. Не че му платиха, но той си ги поиска. Според всеобщото мнение на състезателите това попрехвърля всякакви граници. Не стига, че оставиха Гребния канал непочистен, не стига, че не подсигуриха хладилен камион за съхраняване на стръвта, не стига, че нямаше тоалетни, че кафето в Спортния клуб не работеше, и за една вода трябваше да се бъхтят 3 километра, ами и да се плаща! Ставате нагли, господа, доста нагли…

ЮРИЙ ПЕЙКОВ РАЗПЛАКА ПЪРВИЯ ДЕН ШАМПИОНА ЖАН ПИЕР ФУЖА

Състезателите пристигнаха на водоема около шест часа. Още преди да заемат местата си за двучасовата подготовка, започнаха да месят подхранката. Над Гребния канал се разнесоха десетки аромати, на които би завидял всеки реномиран ресторант. В 8 часа състезателите заеха местата си. Тези, които не бяха подготвили подхранката си, започнаха овлажняването, други подготвяха топсети, мачови пръчки… Всеки състезател със затаен дъх провери дъното за наличие на трева пред себе си. Някои бяха късметлии, други – не.

Пловдивчанинът Юрий Пейков разплака бившия световен шампион Жан Пиер Фужа още през първия ден на Европейския шампионат в сектор “А”. Французинът беше тапа в сектора и въпреки това хвана с килограм по-малко риба от Юрий. Фужа стартира много силно още от първата минута. Ловеше с щека 7 метра, без да разглобява, като на всяка риба ставаше прав. През първите 15 минути бившият Световен шампион имаше повече от 10 риби. Междувременно Юрий събра по-едра риба пред себе си и започна да лови. Каракудите му бяха почти два пъти по-едри от тези на французина, който постоянно хвърляше изнервени погледи ту към Пейков, ту към групата фенове, която го аплодираше след всяка хваната риба. Особено през последните два часа Юрий работи перфектно, просто в тази част на сектора нямаше едра риба. Фужа използваше едър вердевас и червей за стръв, а Пейков ловеше само на червей. Като за капак през последните 30 минути на Пейков му свършиха и червеите, което не му позволи да дръпне едра риба.

През първия състезателен ден в сектор “А” имаше доста риба, но едрите екземпляри се държаха в средата на сектора. Точно поради тази причина се получи и изненадата в края на деня, когато световнонеизвестният словенец Желко Маврик закова на кантара 10,580 кг риба, между които и един класен екземпляр от 2,750 кг. Словенецът заложи на изпитаната шаранска тактика – две царевици на куката и плътно на дъното.

Трикратният световен шампион Алън Скотърн лови през целия ден с щеката. Пред него имаше доста трева, предимно в придънния слой. Поради тази причина Алън изпорти доста едри риби. Първоначално легендата започна да лови каракуди, като постепенно се преориентира към шараните, като смени топсета с по-тежка плувка и по-голяма кука.
Повечето състезатели още по време на тренировките се преориентираха и смениха тънките ластици с 1.2 мм и 1.4 мм. На някои, които не успяха да съберат едрата риба, дебелите ластици им изиграха лоша шега, като изпускаха доста от дребните каракуди. След тегленето на рибата се оформи следното класиране:

Французинът Фужа остана едва седми, а след последния изстрел седна на куфара, хвана главата си с две ръце и се замисли: “Откъде ли се взе този българин и как стана тая работа?”, Руската легенда Евгений Середа остана 13-и в зоната.

Гребен канал Пловдив

Междувременно в сектор “Б” италианецът Умберто Белабени беше събрал зад себе си плътна група хора, които гръмко аплодираха всеки негов шаран. А шараните на италианеца никак не бяха малко. На няколко пъти макаронът даже се стряскаше от ревовете на зяпачите.

В този сектор се състезаваше кюстендилският състезател Юлиян Йорданов. За съжаление пред него в този ден рибата беше изключително рядка. Юли се представи добре въпреки тревата, която му пречеше да лови.

Английската легенда Стив Гарднър направи всичко възможно, но не успя да събере едрата риба пред себе си. Ловеше предимно каракуди и по някой и друг дребен шаран, което не му позволи да се изкачи по-напред от третото място в сектора.

В сектор “С” Боб Нуд слезе от пиедестала на легендите!

Легендата Боб Нуд се сгромоляса от пиедестала на легендите през първия ден на състезанието за Европейската титла, като остана на позорното 11-о място. Пловдивчанинът Румен Панов за малко да му удари такето в асфалта, но хвана с 90 грама по-малко от четирикратния световен шампион. Като изключим поддръжниците на италианската легенда от Италия 2000 Якопо Фалсини, другите зрители се бяха струпали зад Румен Панов и аплодираха всяка негова хваната риба. Това разстрои до краен предел иначе железния Боб Нуд, който започна да греши, да изпуска риби, сменяше тактика след тактика и така накрая загуби състезанието. Късметът на Боб Нуд всъщност беше точно една 100-грамова каракуда, която Румен не успя да извади. Но както се казва, “тази година 90 грама по-малко, догодина две кила повече”.

Иначе Фалсини започна регулярно да лови каракуди и по някой шаран още от самото начало и така продължи до края на състезанието, като стана първи в сектора. 19-годишният руснак Олег Садомцев стана 6-и в сектора. А шведът Бо Северинсън хвана най-малко риба по време на състезанието от всички сектори – 975 грама.

Сектор “Д” беше слабата брънкза италианския отбор през първия ден

Пръв с 9.840 кг риба стана белгиецът Гуидо Нилсън. Легендата Жан Пиер Барбета остана едва четвърти в сектора с 7.580 кг риба. Пловдивчанинът Наско Боянов остана 12 в сектора, като лови предимно дребни риби. Това много разочарова феновете му, тъй като на тренировките Боянов ловеше средно между 12-15 кг риба. Изключително добре се представи руснакът Андрей Кащанов, известен в Русия с многото си публикации на тема риболов с щека.

Англичанинът Уил Рейсън отсрами отбора, като зае единственото първо място през този ден с 8.425 кг риба в сектор “Е”. Италианецът Роберто Трабуко се класира на 4-о място, като беше предпоследен в зоната. През цялото време Трабуко лови основно каракуда, която той умее да лови и яде идеално. Шараните обаче заобикаляха неговата стръв по неведоми причини. Зад гърба му неотменно стояха представителите на Трабуко и Тубертини в България от фирма “Томакс”. В последния сектор изключително добре се представи пловдивчанинът Евгений Милев, който се класира шести. Зад гърба му през повечето време стояха българският вносител на MAVER Ивайло Христов, Кирил Андреев от FilStar и съветникът на Иво Банчев от Италия 2000 Тодор Щерев.

ИТАЛИЯ ЕВРОПЕЙСКИ ШАМПИОН – БЪЛГАРИЯ НА ОСМО МЯСТО

Вторият ден започна с повече надежди и с известни рокади в отборите. Най-фрапиращо за феновете беше сядането на резервната скамейка на англичанина Боб Нуд. Мениджърът на англичаните направи смяната и през втория ден четирикратният световен шампион Боб Нуд се разхождаше между състезателите с химикал и тефтер в ръка и даваше съвети. Това се случва за втори път на Боб Нуд. През миналата година английският треньор отново смени легендата, тъй като резултатите от първия ден в Италия бяха отчайващо слаби.

По този повод между състезателите се носи мълва, че отборът на англичаните иска да пенсионира легендата с бялото таке. Спонсорите, които дават парите обаче, не са на същото мнение, тъй като въпреки всичко името Боб Нуд продава техните изделия.

Междувременно в сектор “А” след оспорвана надпревара италианецът Умберто Балабени остана втори в класирането, следван по петите от трикратния шампион Алън Скотърн. На първо място в последните няколко минути изскочи немецът Алекс Зихетнер с 13 020 кг риба. Българинът Юлиян Йорданов през втория ден се представи значително по-добре, като се класира на седмо място. Победителят от словенския отбор през първия ден Маврик Желко отново заложи на тактиката с царевицата, но този път остана 17-и в сектора. Руският състезател – 19-годишният Олег Садомцев, стана пети в сектора, което го направи легенда в отбора на Русия.

В сектор “В” първото място беше заето отново от Якопо Фалсини. Италианецът пак събра пред себе си огромно количество риба, като ловеше през цялото време на щека. Световният шампион от Италия 2000 успя да хване за три часа 13.390 кг риба. Юрий Пейков продължи устрема си и през втория ден под постоянните напътствия на Иво Банчев от Монтана и възгласите на тълпата фенове.

В сектор “С” италианецът Караро Симон стана първи, като остави след себе си англичанина Уил Рейсън, който опита всички възможни тактики, риболов на късо, с мачова пръчка и щека, но италианецът просто беше по-добър. Караро остави след себе си Рейсън с повече от 300 грама. Румен Панов -Карфицата остана 13-и в сектора. Французинът Диего да Силва, магьосникът на плоската плувка, се изкачи до 4-о място в сектора.

Жан Пиер Барбета направи фурор през втория ден и бе признат от феновете зад себе си за човека, хванал най-много шарани през този ден. Италианецът хвана 14.305 кг риба с лекота. Шести в сектора остана руският вносител на MAVER Фьодоров, а българинът Наско Боянов се класира 18-и. В последните няколко минути Боянов изпусна един голям шаран, който му се откачи точно преди да го гребне с кепчето.

В последния сектор англичанинът Том Пикеринг отсрами отбора, като зае първо място в сектора с 9.970 кг риба. Въпреки че в сектора нямаше много риба, българинът Евгений Милев се класира четвърти, което помогна на българския национален отбор да се придвижи по-нагоре в стълбицата.

И през двата дни българският отбор имаше идеална мобилна връзка, благодарение на Ивайло Христов, който подсигури както личното си оборудване за риболов, така и радиостанции за поддържане на връзка между секторите.

АЛЪН СКОТЪРН ПРЕД „СПОРТЕН РИБОЛОВЕЦ“

Мистър Скотърн, през първия ден останахте трети в зоната с 9990 кг риба. Какво означава този резултат за вас?
– Много лошо представяне от моя страна. Нямах шанс. Пред мен имаше доста трева, която ми пречеше, не можеше да се лови и с мачова пръчка, тъй като тревата вътре беше още повече.
На този канал преди три години станахте за трети път световен шампион. Мислите ли, че днес можете да грабнете Европейската титла?
– Едва ли… Дори и да стана първи днес в сектора, имам доста наказателни точки. За съжаление едва ли ще успеем да станем първи и отборно отново поради същата причина. Още повече че шаранът не е силният ни риболов, тъй като в Англия нямаме много от тази риба. Нашата сила са платиката и червеноперката.
В този смисъл, какви са плановете ви за Световното във Франция през септември?
– За Франция имаме реални шансове и ще се постараем да си изиграем добре картите.
По време на тренировката се гмуркахте, за да чистите тревите около плувките си. Защо го направихте?
– Трябваше да разберем как ще кълве рибата от дъното, а нямаше време да чакаме да ни се падне чист участък от жребия.
С Боб Нуд сте в един отбор, но той е четирикратен световен шампион. Смятате ли го за свой противник?
– Не. С Боб играем заедно за отбора, а ако се получи нещо в индивидуалното класиране, е добре дошло. За съжаление през първия ден той нямаше късмет. Стана единадесети в сектора и през втория ден седна на резервната скамейка.
Пожелавам ви успех!
– Благодаря ви.
Интервюто е взето със съдействието на Кирил Андреев от FilStar.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.