7 дни на Боб Нуд в Пловдив

7 дни на Боб Нуд в Пловдив

7 дни на Боб Нуд в Пловдив

Европейското първенство през 2001г през очите на Боб Нуд

Всяка седмица четирикратният световен шампион Боб Нуд разказва за своите седем дни по риболовните си дневници. В този брой Боб Нуд разказва за дните на Европейското първенство в Пловдив. Интензивните тренировки за пет дни даваха възможност на Английския национален отбор да разчитат на златните медали в България. Но двата дни състезание оставиха англчаните на изстрел от златото , а англичаните празнуваха победата.

Понеделник / вторник / сряда / четвъртък / петък

Длъжен съм да обединя първите пет дни от тренировките, тъй като схемата беше абсолютно еднотипна. Ставане рано сутрин, закуска, тренировка, обед, тренировка, вечеря, разбор на резултатите от двете тренировки и подготовка за следващия ден. Беше доста трудоемко, ловяхме риба всеки ден, подготвяхме десетки такъми. Подготвяхме всеки такъм по четири, за всеки сектор. Освен това трябваше да имаме и по няколко такъма ако се оплете някой… излиза средно, че всяка вечер правехме по около 300 такъма.От друга страна трябваше и да се почива активно. За това вместо вечеря в хотела ходехме да хапваме в местния “Happi bar”. Единствените светли мигове бяха гмурканията на Гребния канал. Молехме се да закачим такъма в тревите, за да се гмурнем във водата. Веднъж даже, когато си откачах куката изплувах заедно с една риба.

Не се размина и без неприятности. Един ден реших да преплувам Гребният канал. Когато двамата менаджери Марк Даун и Марк Ади казаха, че тренорвката е свършила се гмурнах и заплувах с плавен кроул към отстрещния бряг. На отсрещния бряг обаче бях неприятно изненадан от полицай, който ми показа табелката с надпис “къпането забранено”. Не изчаках да видя на какво е способен полицаят, а заплувах обратно максимално бързо. Заключителния момент на петдевните тренирвки беше в петък, когато менаджерите на отбора съобщиха имената на включените в състезанието, тъй като самите тренировки бяха нещо като контролни. Аз винаги съм доволен, когато чувам своето име, че е включено в оотбора, така беше и в този ден. Стана ми малко кофти, тъй като всеки от нас работи усилено през тези пет дни. В случая на резервната скамейка остана Том Пикеринг.

7 дни на Боб Нуд в Пловдив
7 дни на Боб Нуд в Пловдив

СЪБОТА 30 ЮНИ

Това е Европейското първенство, второто по големина състезание в Международния календар и аз останах много изненадан, тъй като не видях на брега нито един английски зрител, а и журналистите бяха много малко. Репортерихе като че ли надушиха, че не сме в особено добра кондиция и цзяла седмица преследваха италианците французите и белгийците за интервюта. Но ние трябваше да се абстрахираме от всичко това и да се концентрираме, тъй като имахме два часа за подготовка преди състезанието. А повярвайте ми два часа минават неустенно на такъв форум. Петминутната ракета за тежка подхранка и десет топки храна летят кът тинестото дъно. Те трябва да легнат и да образуват хранителен килим на дъното за следващите пет топки, които са от по.лека и рехава храна, която трябваше да се разбие при удара във водата и да събере риба по цялата дълбочина. Това е всичко необходимо за риболова на шаран и каракуда, основната риба на канала. Ние ловяхме с плувки 1.25гр и три равномерно разпръснати малки съчми по протяжението на линията. Това ни даваше възможност стръвта да пропада бързо и да легне на дъното, така, че дребната риба да няма време да атакува. Честно казанто обаче водоемът беше толкова наситен с риба, че плувката рядко се задържаше дълго време неподвижна. Това е забележително да наблюдаваш как щеките на съседите са постоянно в движение, което те кара да си постоянно на тръни и да мислиш, че всеки в сектора има шанс за победа. Разбира се аз исках да се огъва само моята щека, но това е егоистично….

В подхранката слагахме около половин килограм ситен вервдевас и пинки, предимно червено. Основната стръв която ползвахме беше едър боядисан червей. За мен първият ден беше приличен около 7.5 кг риба за три часа, но останах 11-ти в крайното класиране. По късно при разбора изяснихме, че това е станало така понеже изпуснах три едри риби. Ако ги бях извадил щях да бъда трети в сектора. В крайна сметка осем загубени точки се оказаха много, още повече, че италия спечели първия ден с десет наказателни. Аз имах най-слабия резултат през първия ден. Така Марк Ади реши да ме смени през втория ден с Том Пикеринг. Така мина първия ден. Осъзнахме преимуществото на италианците, които ловяха на сладка царевица и залагаха на по-едрите риби.

НЕДЕЛЯ 1 ЮЛИ

Ние си взехме поука през първия ден и втория завършихме само с две точки по-малко от италианците. Вторият ден аз проведох наблюдавйки сектора на Алън Скотърн. Добре е, че двамата ни менъджери имат радиостанции и постоянно поддържахме връзка помежду си. Така не ни се наложи да тичаме между секторите. Във всички сектори през втория ден нашият отобор хвана най-много каракуда. В определени моменти Уил Рейсън стигна до 60 риби за час, единственото нещо, което ни попречи бяха едрите шарани на италианците, особено през първия ден. Като цяло обаче шампионатът мина прекрасно и ние трябва да благодарим на българите за великолепното провеждане на състезанието.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.