Стартира първия турнир „Спортен риболовец“

63 ДУШИ ПРЕМЕРИХА СИЛИ НА ГРЕБНИЯ КАНАЛ В ПЛОВДИВ

Според всеобщото мнение и социологическите проучвания между риболовците от цялата страна събитието на месеца безспорно беше първият в страната петчасов риболовен маратон, организиран от вестник Спортен риболовец . Турнирът се състоя на 7 октомври на Гребния канал в Пловдив.

Изненадващо дори за самите нас, организаторите, пристигнаха 63-ма души. Най-хубавото обаче в случая беше, че една голяма част от участниците бяха обикновени риболовци, а не спортисти. Така за първи път пет часа рамо до рамо се състезаваха Гошо Костов от клуб Светослав и Тошо Арменеца от магазина на бай Георги Караджата, момчета от Дупница до вносителя на “Мавър” Ивайло Христов от клуб София 1 , небезизвестният Величко Рангелов до Ханри Телемезян, Наско Боянов от „Фил Стар“ до асеновградските любители… и още много други.

Турнир Спортен риболовец
Турнир Спортен риболовец

В седем часа започна записването на състезателите, които не бяха записани предния ден по време на тренировката. След всеобщо допитване беше решено подготовката да бъде час и половина и така в 9.55 ч беше даден изстрелът за тежка подхранка.

Точно в 10 часа турнирът започна. Въпреки че състезанието беше обявено като шоу, по-голяма част от състезателите се бяха подготвили перфектно, като се започне от подхранката, червеите и се стигне до вердеваса.

Турнирът беше замислен да се проведе на Гребния канал, тъй като това е единственото място, което предлага равни условия за състезателите. Оказа се обаче, че това не е така. Въпреки че преди по-малко от месец Пловдивспорт почисти Канала от водорасли, тревата беше избуяла до колосални размери. Имаше места, където нямаше възможност да се лови нито на мач, нито на щека. Стигна се дотам, че Наско Боянов лови на английски риболов на дълбочина от един ваглер.От силното замятане му се схвана врата и се наложи Венци масажиста да го разтрива по средата на маратона. Именно поради тази причина някои от изявените състезатели не можаха да докажат своите качества.

Стартира първия турнир "Спортен риболовец"
Стартира първия турнир "Спортен риболовец"

През първия час почти всички състезатели хванаха по няколко риби, докато се ориентират към подхранката. Там, където беше по-чисто, рибата продължи да се лови регулярно. Малкият Жорко от Светослав започна да лови кефали още от първата минута. Вносителят на “Мавър” – Ивайло Христов, събра малки каракудки и заложи на тях. Кристиян Боев от пицарии Верди заложи на едра риба и от самото начало търсеше шараните. Все пак успя да закачи едно теке от 750 грама, което впоследствие му осигури специалната награда от вносителя на COLMIC – един шарански живарник.

От наблюденията на съдиите и зрителите най-много в очи се набиваше надпреварата между Юрий Пейков и Малкото Жоре. Впоследствие обаче се оказа, че е имало хора, които са си ги дърпали тайничко. Такива като Евгений Милев от „ФилСтар“ и Пицата, който изненадващо стана трети в индивидуалното класиране.

Пет часа са много време и за да бъде комфортът пълен, организаторите се бяха погрижили пред морския клуб да има бира, кебапчета и минерална вода. Някои от участниците обезкуражени напускаха временно своите места за да оовлажнят напуканите си устни с бутилка студена бира и топло кебапче, опечено лично от съпругата на Отговорния редактор Румяна След това със свежи сили вперваха взор в своите неподвижни плувки!

Неоценима помощ оказа Вуйчо Дебелия от Интерфиш , който предостави хладилния камион за внос на белия червей от Италия, за да бъдат питиетата достатъчно охладени. Въпреки, че ЛРД „Сокол“ пусна 1.400кг каракуда рибата очевидно не се беше аклиматизирала и не кълвеше. Основната риба, което се ловеше беше кефал. Извадиха се и няколко шарана, а доста от участниците имаха късания заради водораслите.

В края на петия час тегленето на рибата се превърна във фурор и напрежението нарастваше с вски изминал миг до приближаването на награждаването. Около час след края на маратона съдиите обявиха крайното класиране.

Спонсорите

За първо, второ и трето място „Спортен риболовец“ осигури купи и медали.

Паричните награди за първите три места бяха осигурени от вестник “Спортен риболовец” и с любезното съдействие на Дачката, собственик на магазин Сирена – София, фирма „Всичко за риболова” ООД- представител на „Дайва и Корморан“, фирма“Интерфиш“ ООД-вносител на бял червей от Италия, фирма “Орозов и Ко” -представител на Дам и Рапала, фирма “Алем” ООД-представители на Шекспир, и магазин “Амазония” – Христо Бутников.

Крайно класиране

1 място – Георги Янковски -Малкия Жорко от клуб “Светослав” със 7530 кг – 400 лв. и специална награда от фирма “Томакс ООД”, официален вносител на „Трабуко и Тубертини“ – 3 кг подхранка „Тубертини“.
2 място – Евгений Милев от “ФилСтар” с 3400 кг – 200 лв. и специална награда от фирма „Томакс“ ООД – 3 кг подхранка „Тубертини“.
3 място – Християн Боев -Пицата с 3340 кг – 100 лв. и специална награда от фирма Томакс ООД – 3 кг подхранка „Тубертини“.

От четвърто до тринадесето място победителите получиха поощрителни награди – пакет с плувки „Мавър“ от вносителя за България Майсторски риболов , плувки „Абу Гарсия“ от Истински риболов , вносител на „Мичел и Абу“, комплект принадлежности за риболов от ЕТ Караджата – личният спонсор с бял червей на Спортен риболовец през целия състезателен сезон, подхранка Ефект на националния състезател Юрий Пейков, и куки “Хайбуза” от вносителя Кондор 95.

4 място- Ивайло Христов “София 1” , с 3160 кг и специално от фирма „Стон“, вносител на Пластика Панаро-куфар за риболовни принадлежности, и кеп от фирма Видракс – вносител на „Еврохолд и Окума“.

5 място- Русен Русенов от клуб “Светослав” , с 3070 кг и специално от „Томакс“ ООД фланелка и шапка на „Тубертини“.
6 място- Юрий Пейков Фил Стар , с 2930 кг и специално от фирма „Стон“ малък куфар за риболовни принадлежности.
7 място – Ивано Соричети, с 2090 кг и специално от „Томакс“ ООД фланелка и шапка на „Тубертини“.
8 място- Виктор Видолов, с 1330 кг и специално от фирма „Стон“ кофа за подхранка на „Голд Стар“.
9 място – Сергей Николов от клуб “София 1”, с 960 кг и специално от „Томакс“ ООД фланелка и шапка на „Тубертини“.
10 място – Величко Рангелов, с 890 кг и специално от фирма „Стон“ кофа за жива стръв.
11 място – Красимир Костадинов-Върхара, с 890 грама
12 място – Димитър Андонов – Митко Къдравия , с 880 грама
13 място – Иван Бушев, с 870 грама

Състезателите от 14 до 20 място получиха утешителни награди от фирмите „Майсторски риболов“, Кондор 95 и подхранка „Ефект“

14 място – Георги Търнев, с 870 грама.
15 място – Нончо Крумов, с 860 грама.
16 място – Иво Банчев, Хеброс 94 , с 850 грама.
17 място – Андрея Богоев, с 850 грама.
18 място – Ханри Терлемезян, с 830 грама.
19 място – Пламен Пантелеев, “Вижън” , с 750 грама.
20 място – Петър Лазаров, с 740 грама.

Специални награди

2 броя награди за най-млад състезател – фланелка „Тубертини“ от фирма “Томакс”, кутия за риболовни принадлежности от фирма “Стон” и специална награда от магазина на Митко Къдравия, спечелени от Диана Банчева и Виктор Видов.
За проявена смелост и участие на равни начала заедно с мъжете на двете жени по една шапка „Тубертини“ от “Томакс” и грамоти – Албена Ангелова и Рени от Троян
За най-голяма уловена риба – живарник на фирма COLMIC от вносителя за България “Вест Къмпани” – Христян Боев-Пицата.
За най-перспективен състезател – бака за подхранка и подхранка MOSELLA, персонална награда от магазина на Румен Панов и Наско Боянов – Димитър Кузманов, малкото Мите.
За най-атрактивен състезател – елек за риболовни принадлежности на SHIMANO от вносителя за България КАМЕКС – италианеца Ивано Соричети.
За най-малко уловена риба – специална награда от фирма „Стон“, многозначителна фланелка, живарник от магазин “Матадор” и грамота – Диана Банчева.

Благодарности…
Искам да благодаря на всички участници и зрители, които уважиха този 5-часов риболовен маратон, първи по рода си у нас. Както всяко начало и това не беше лесно. Затова искам да се извиня на всички, ако е имало някакви пропуски. Надяваме се ние да положим началото на такъв тип състезания, които за в бъдеще да се провеждат възможно по-често. Целта на това състезание е да се създадат традиции в провеждането на подобни мероприятия, помагащи за изграждането на истински риболовци-спортисти и повдигане на цялостното ниво на риболовния спорт в България. Тези наши идеи и разбирания бяха споделени от всички фирми, които подпомогнаха осигуряването на наградния фонд.
Специално искам да благодаря на Иван Гръменов от ЛРД “Сокол” за съдействието по организацията на турнира. Също така благодарим и на съдиите, доктора и спасителя, които помогнаха и съвестно си изпълняваха задълженията по спазване на реда.

Всички участници в риболовния маратон получиха по една грамота за участие и последния брой на вестник “Спортен риболовец” от организаторите.

След края на награждаването организаторите в лицето на господата Божидар Тодоров и Иван Вулев единодушно приеха поздравления от всички участници, вносители, търговци на риболовни принадлежности и зрители, любители на риболовния спорт, за перфектно организираното и проведено състезание. На място повечето от участниците пожелаха риболовния маратон да се превърне в ежегоден и символ за откриване и закриване на риболовния календар.

2001г

Добавете коментар