Пловдивчани отново взеха турнира Огняново 2001г

Пловдивчани отново обраха медалите в отборното класиране на турнир „Огняново 2001“, който се проведе на 21-22 април. В индивидуалното класиране четирите места бяха разделени между кюстендилци и пловдивчани.
От тази година турнирът в Огняново е включен в спортния календар и вече носи точки за класацията в Националния отбор. Участваха 11 отбора, между които и един от Македония.
Още по време на тренировката стана ясно, че състезанието ще бъде изключително трудно. Дали заради студеното време, или заради зачестилите набези на бракониерите рибата беше изключително рядка и капризна. Все пак се изясни, че масовата риба, която ще се лови, е уклей, червеноперка, костур и кефал.
От тази година в отбора на „Хеброс“ ще участват Иван Михалев и Калин Митранов от Стара Загора. С обновен състав започва състезателна дейност и пловдивският клуб „Светослав“, в който участват градският шампион в Пловдив Гошо Костов, Русен Русенов-Фламингото, Малкият Жорко и Малкият Митко.
Първият ден беше кошмарен. Около 7 ч сутринта беше изтеглен жребият. Състезателите имаха определени два часа за подготовка. В трите сектора дълбочината беше почти еднаква, но в четвъртия бе много плитко. Като се има предвид, че в момента рибата си хвърля хайвера, резонно беше в четвъртия сектор да има най-много риба, както и се получи на практика.
Предната вечер имаше буря и вълните бяха по метър и половина, обясни пазачът на язовирната стена.
Състезанието започна в 10 ч. Повечето риболовци ползваха VAN DEN EYNDE, някои предпочетоха SENSAS, а отборът на Разград лови с подхранка MARSEL. Софиянци доставяха на място по желание вердевас, който, макар и замразен, вършеше работа за подхранката.
90% от участниците ловяха на щека 13 м, изключвайки четвъртия сектор, където беше много плитко.
Три часа риболовците работиха с щеките за по няколко риби. Вятърът беше доста силен и това затрудняваше още повече работата.
През първия ден първи в сектор „А“ стана Юлиян Йорданов от „Пауталия“ – Кюстендил. В сектор „Б“ пръв се класира Малкия Жорко от отбор „Светослав“ – Пловдив, във „В“ сектор пръв стана Димитър Кузманов от „Светослав“ – Пловдив и в сектор „Г“ най-много риба хвана Юрий Пейков от „ФилСтар“ – Пловдив.
След тегленето на рибата състезатели и зрители наблегнаха на кебапчетата и кюфтетата, осигурени от спонсорите. Специално за целта на стената беше опъната походна палатка, където се предлагаше безплатно бира, безалкохолно и ядене на корем. Господ се смили над участниците, изчака състезанието да спре и тогава се отприщи небето. Заваля, загърмя, затрещя…
Вечерта част от пловдивската група посети местна кръчма, където една от сервитьорките игра специално кючек на масата на състезателите. Местните бекове се възмутиха и аха да стане търкал, но работата се размина само с един юмрук.
Вторият ден господ беше милостив и вятър почти нямаше. В отбора на „Хеброс“ имаше смяна. На Георги Милев се наложи да пътува за Пловдив и на негово място игра Иво Банчев от Монтана, който стана 15-и в индивидуалното класиране на световното първенство в Италия през миналата година.
Тихото време даде възможност да се работи по-добре с щеките. А и хвърлената половин тон подхранка от предния ден си каза думата. Състезанието протече нормално. През втория ден се завъртя малко повече риба, обадиха се и няколко кефала. Като цяло обаче риболовът отново беше много слаб и прецизен.
След пресмятане на резултатите от уловената риба и наказателните точки бяха връчени наградите на победителите.

Индивидуално класиране:
1 място – Юлиян Йорданов, „Пауталия“ – Кюстендил
2 място – Васил Маринков-Даскала, „Пауталия“ – Кюстендил
3 място – Румен Панов-Карфицата, „ФилСтар“ – Пловдив
4 място – Евгений Милев, „ФилСтар“ – Пловдив

Отборно:
1 място – „ФилСтар“ – Пловдив
2 място – „Пауталия“ – Кюстендил
3 място – „Светослав“ – Пловдив

Спонсори на турнира бяха фирмите: „Майсторски Риболов“ ООД, ЕТ „Васко Тодоров“ – Кюстендил, ЕТ „Интерфиш“ и „Филиста“ ООД. Спонсорите бяха подсигурили купи и медали за всички победители. За индивидуалистите имаше и парични награди в размер от 400, 300, 200 и 100 лв. Вуйчо от София направи лично дарение от 50 лева на втория в индивидуалното класиране Васил Маринков-Даскала.

FilStar – спечелихме, защото сме много добри.
– Момчета, как така седем години поред редовно печелите турнира в Огняново?
– Ами просто сме много добри. Затова. Това, разбира се, в кръга на шегата. Истината е, че имаме една загуба на този водоем, тогава спечелиха софиянци.
– Как играхте по време на това състезание, риболовът беше изключително труден и прецизен?
– Ползвахме подхранка VAN DEN EYNDE. Имахме и вердевас, но той не играеше решаваща роля. Още по време на тренировката се разбра, че не можем да приложим единодушна тактика, тъй като ситуацията в секторите беше различна. През първия ден Юрий Пейков се падна в сектор, където беше много плитко. Прецени, че трябва да лови на английски и стана първи в сектора. През втория ден Румен Панов заложи на червеите повече, отколкото на вердеваса, и завъртя кефали. Просто всичко беше въпрос на правилна преценка.
– На какво се дължеше, според вас, вялото пипане на рибата?
– Първо, атмосферните условия бяха кошмарни. Предишната нощ имаше ураганен вятър. Освен това рибата вече е започнала да си хвърля хайвера.
– В момента сте в Националния отбор, какви са плановете ви за бъдещето?
– Надяваме се да останем и за в бъдеще в Националния отбор, за целта ще трябва да спечелим доста състезания през идващия състезателен сезон.

04.2001г

Добавете коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.