Пловдивчани отново взеха турнира Огняново 2001г

Пловдивчани отново обраха медалите в отборното класиране на турнир „Огняново 2001“, който се проведе на 21-22 април. В индивидуалното класиране четирите места бяха разделени между кюстендилци и пловдивчани.
От тази година турнирът в Огняново е включен в спортния календар и вече носи точки за класацията в Националния отбор. Участваха 11 отбора, между които и един от Македония.
Още по време на тренировката стана ясно, че състезанието ще бъде изключително трудно. Дали заради студеното време, или заради зачестилите набези на бракониерите рибата беше изключително рядка и капризна. Все пак се изясни, че масовата риба, която ще се лови, е уклей, червеноперка, костур и кефал.
От тази година в отбора на „Хеброс“ ще участват Иван Михалев и Калин Митранов от Стара Загора. С обновен състав започва състезателна дейност и пловдивският клуб „Светослав“, в който участват градският шампион в Пловдив Гошо Костов, Русен Русенов-Фламингото, Малкият Жорко и Малкият Митко.
Първият ден беше кошмарен. Около 7 ч сутринта беше изтеглен жребият. Състезателите имаха определени два часа за подготовка. В трите сектора дълбочината беше почти еднаква, но в четвъртия бе много плитко. Като се има предвид, че в момента рибата си хвърля хайвера, резонно беше в четвъртия сектор да има най-много риба, както и се получи на практика.
Предната вечер имаше буря и вълните бяха по метър и половина, обясни пазачът на язовирната стена.
Състезанието започна в 10 ч. Повечето риболовци ползваха VAN DEN EYNDE, някои предпочетоха SENSAS, а отборът на Разград лови с подхранка MARSEL. Софиянци доставяха на място по желание вердевас, който, макар и замразен, вършеше работа за подхранката.
90% от участниците ловяха на щека 13 м, изключвайки четвъртия сектор, където беше много плитко.
Три часа риболовците работиха с щеките за по няколко риби. Вятърът беше доста силен и това затрудняваше още повече работата.
През първия ден първи в сектор „А“ стана Юлиян Йорданов от „Пауталия“ – Кюстендил. В сектор „Б“ пръв се класира Малкия Жорко от отбор „Светослав“ – Пловдив, във „В“ сектор пръв стана Димитър Кузманов от „Светослав“ – Пловдив и в сектор „Г“ най-много риба хвана Юрий Пейков от „ФилСтар“ – Пловдив.
След тегленето на рибата състезатели и зрители наблегнаха на кебапчетата и кюфтетата, осигурени от спонсорите. Специално за целта на стената беше опъната походна палатка, където се предлагаше безплатно бира, безалкохолно и ядене на корем. Господ се смили над участниците, изчака състезанието да спре и тогава се отприщи небето. Заваля, загърмя, затрещя…
Вечерта част от пловдивската група посети местна кръчма, където една от сервитьорките игра специално кючек на масата на състезателите. Местните бекове се възмутиха и аха да стане търкал, но работата се размина само с един юмрук.
Вторият ден господ беше милостив и вятър почти нямаше. В отбора на „Хеброс“ имаше смяна. На Георги Милев се наложи да пътува за Пловдив и на негово място игра Иво Банчев от Монтана, който стана 15-и в индивидуалното класиране на световното първенство в Италия през миналата година.
Тихото време даде възможност да се работи по-добре с щеките. А и хвърлената половин тон подхранка от предния ден си каза думата. Състезанието протече нормално. През втория ден се завъртя малко повече риба, обадиха се и няколко кефала. Като цяло обаче риболовът отново беше много слаб и прецизен.
След пресмятане на резултатите от уловената риба и наказателните точки бяха връчени наградите на победителите.

Индивидуално класиране:
1 място – Юлиян Йорданов, „Пауталия“ – Кюстендил
2 място – Васил Маринков-Даскала, „Пауталия“ – Кюстендил
3 място – Румен Панов-Карфицата, „ФилСтар“ – Пловдив
4 място – Евгений Милев, „ФилСтар“ – Пловдив

Отборно:
1 място – „ФилСтар“ – Пловдив
2 място – „Пауталия“ – Кюстендил
3 място – „Светослав“ – Пловдив

Спонсори на турнира бяха фирмите: „Майсторски Риболов“ ООД, ЕТ „Васко Тодоров“ – Кюстендил, ЕТ „Интерфиш“ и „Филиста“ ООД. Спонсорите бяха подсигурили купи и медали за всички победители. За индивидуалистите имаше и парични награди в размер от 400, 300, 200 и 100 лв. Вуйчо от София направи лично дарение от 50 лева на втория в индивидуалното класиране Васил Маринков-Даскала.

FilStar – спечелихме, защото сме много добри.
– Момчета, как така седем години поред редовно печелите турнира в Огняново?
– Ами просто сме много добри. Затова. Това, разбира се, в кръга на шегата. Истината е, че имаме една загуба на този водоем, тогава спечелиха софиянци.
– Как играхте по време на това състезание, риболовът беше изключително труден и прецизен?
– Ползвахме подхранка VAN DEN EYNDE. Имахме и вердевас, но той не играеше решаваща роля. Още по време на тренировката се разбра, че не можем да приложим единодушна тактика, тъй като ситуацията в секторите беше различна. През първия ден Юрий Пейков се падна в сектор, където беше много плитко. Прецени, че трябва да лови на английски и стана първи в сектора. През втория ден Румен Панов заложи на червеите повече, отколкото на вердеваса, и завъртя кефали. Просто всичко беше въпрос на правилна преценка.
– На какво се дължеше, според вас, вялото пипане на рибата?
– Първо, атмосферните условия бяха кошмарни. Предишната нощ имаше ураганен вятър. Освен това рибата вече е започнала да си хвърля хайвера.
– В момента сте в Националния отбор, какви са плановете ви за бъдещето?
– Надяваме се да останем и за в бъдеще в Националния отбор, за целта ще трябва да спечелим доста състезания през идващия състезателен сезон.

04.2001г

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.