Учреди се Федерацията по риболовни спортове 2002г

Преди около месец в сградата на ЛРС на ул. „Витошка“ набързо се проведе учредяване на Федерация по риболовни спортове

Под вещото ръководство на Румил Лачев бяха събрани няколко клуба по риболов, още толкова кастингисти и една камара пенсионери с една основна цел – право на глас! Както стана ясно по време на дебатите, ролята на клубовете по спортен риболов отново трябваше да е зад кадър.

До този момент нямаше легитимна Федерация, но тъй като през следващите 8 години всяко лято България ще бъде домакин поне на една международна проява, се наложи спешно да се вземат мерки и Федерацията да бъде узаконена.

Речено-сторено. Гласовете за избор на управителен съвет и шеф на Федерацията бяха предварително пресметнати и за няколко часа се учреди Федерация по риболовни спортове. Водещо място в тази федерация отново заеха кастингистите. Тяхната лидерка – Росица Златанова, зае своето място в Управителния съвет. До нея се подредиха Румил Лачев, Иван Димитров от ИАРА, случайно попадналият там Иван Иванов от „Клуб по риболов с муха“ и за да не бие съвсем на очи, представителя на опозицията – Сергей Николов.

Изведнъж отнякъде изникна и небезизвестният Николай Цветанов от „АПОЛО“ – вероятно организаторите на събитието предварително бяха преценили именно той да оглави Федерацията. Така и стана! Мотивите на издигналите го за шеф бяха: богат, известен, с връзки в икономическите и други среди, запален ловджия и любител риболовец! Тогава всичко изглеждаше някак си приемливо, но!…

Едва след излизането на брой 7 на „ВОДЕЩОТО РИБОЛОВНО СПИСАНИЕ“, единствено и неповторимо, лидерът по лакиране на корици, което незнайно защо все още не е прекръстено на „Никулден – ние за себе си“, лъснаха някои истини. Там в материала за Първото световно първенство по улов на пъстърва с блесна (за което никой в държавата предварително нищо не е чул) чистосърдечно са публикувани снимките на част от риболовен клуб „Никулден“, Ники Цветанов плюс Румил Лачев, Иван Димитров, Ники Никулдена – всички до един облечени в камуфлажите на „Аполо“… на световно в Италия! И Росица Златанова, разбира се! Дали ще може някой да обясни на нас, простите рибари, как точно се определи НАЦИОНАЛНИЯТ ОТБОР по улов на пъстърва? Имаше ли квалификации или нещо такова? Не питам кой финансира това начинание – щом има мераклии да се „набутват“, нека го правят, лошо няма, но разни случайни хора да се кичат със званието „Национален отбор“, е недопустимо. Може и да са много добри рибари, но принципите за определяне на Национален отбор не бива да са шуробаджанашки. От материала става ясно, че най-голямото достойнство на псевдонационалния отбор са били дрехите на „Аполо“! На кое място са се класирали, въобще не става ясно. Всъщност явно не е за писане. Много е жалко, че именно тези хора от бившата Федерация ходят в платени командировчици къде ли не, пращат разни измислени отбори по кастинг и по риболов „с нож и вилица“ на световни и европейски първенства, а Националният отбор по спортен риболов не може и да си помисли вече за международни участия! Да, така е! Добре е да се намират спонсори, но те трябва да дават пари за показване на високо спортно майсторство.

С това оправдание е пробутан Ники Аполото като шеф на Федерацията, а всъщност бил ли е той на поне едно състезание (в България) по спортен риболов?

Този път поговорката „Всяко чудо за три дни“ не се оправда и тази история продължи доста дълго, но вече идва краят. За ужас на апаратчиците състезателите по спортен риболов усетиха за какво става реч и сложиха точка на тази височайша несправедливост. Тази Федерация така и не се учреди – почти всички отбори по риболов оттеглиха документите си и сега Румил Лачев може да регистрира единствено фантомна федерацийка. Така на 20 юни в Пловдив се събраха 12 клуба по спортен риболов и в присъствието дори на невярващия на очите си г-н Лачев се учреди БЪЛГАРСКА ФЕДЕРАЦИЯ ПО РИБОЛОВЕН СПОРТ В СЛАДКА ВОДА. Новата структура има за цел да организира истински състезания по риболов в България, да излъчи реален Национален отбор и да подсигури неговите участия на Световно и Европейско първенство.

На първото съвещание, което се проведе в сградата на ЛРС „Сокол“ в Пловдив, беше избран Управителен съвет от 5 души, председател и Контролен съвет.

Начело на организацията застана Сергей Николов, състезател от столичния клуб „София“ 1.

В Управителния съвет бяха избрани:
1. Мишел Димитров – „Маяк“, Бургас
2. Наско Боянов – „Олимпик“, Пловдив
3. Георги Милев – „Хеброс ’94“, Пловдив
4. Краси Николов – „Номиком“, Стара Загора
5. Сергей Николов – „София“ 1

В Контролния съвет бяха приети:
1. Ивайло Христов – „София“ 1
2. Григор Тодоров – “София Север”
3. Божидар Тодоров – „Светослав“, Пловдив

На срещата се взе единодушно решение всеки клуб, който ще членува в новата Федерация, да плаща встъпителна вноска от 100 лв. и годишна вноска от 200 лв. Парите ще отиват за участия на Националния риболов в международни прояви зад граница.

Обсъждаше се вариант за в бъдеще състезанията да бъдат с такса за участие, за да бъде наградният фонд по-голям. По този начин и самите състезатели ще бъдат по-мотивирани да участват.

Най-важното решение, което беше гласувано и прието единодушно, бе, че всички, заемащи някакви ръководни постове в новата Федерация, ще работят абсолютно безвъзмездно за развитието на риболовния спорт.

Добавете коментар