Олимпик Траяна шампиони на Дъбниците – 2002г

КАЛИН ОТ СТАРА ЗАГОРА РЕПУБЛИКАНСКИ ШАМПИОН, ПАПАРАКА – ВИЦЕ

С много спортна злоба премина и републиканското първенство, което тази година се проведе на язовира до село Горен Дъбник. Пловдивската школа за пореден път доказа своята класа. В отборното класиране отново първи станаха Олимпик TRIANA, втори – клуб „Светослав“ с подхранка SENSAS и бял червей от ЕТ „Караджата“, трети останаха „Маяк „Бургас.

В индивидуалното класиране републикански шампион стана Калин Митранов от старозагорския клуб „Номиком“, втори оостана Божидар Тодоров-Папарака от пловдивския „Светослав“, а трети – Евгений Милев от Олимпик TRIANA.

След триумфа на столичния клуб “София 1” на Огняново, сгромолясването беше особено болезнено за някои. Десетото място ги разочарова много и те дори не изчакаха награждаването.

Отборът „Никулден“, които бяха ходили да тренират три седмици по-рано, се класира на печалното 15-то място. Първият ден главният редактор на „водещото” риболовно списание “Български риболовец“ остана последен в сектора. По-късно Алекс Вулев се оплакал пред Румен Панов-Карфицата, че провалът му се дължал на факта, че пред него имало една умряла крава…

Както винаги не се мина и без издънки от страна на организаторите. След като сегашната Федерация не намери пари да осигури награди за полуфинала, се оказа, че и за Републиканското парите не достигнали. Главният съдия Румил Лачев обяви, че за отборното класиране има само по три медала и затова си ги прибра обратно в София и обяви, че ако намери пари ще поръча още медали и ще ги изпрати на състезателите.

Повечето отбори подходиха много сериозно към Републиканския турнир и пристигнаха да тренират още от четвъртък. Тогава обаче времето беше отвратително- По радиото съобщиха че в Плевен духа вятър с 20м/сек. Повечето отбори тренираха с щеки на 9.5 м или 11 м. Тъй като стената на дъбниците е забаранена за риболов рибата през първия ден кълвеше вяло. Ловяха се предимно бабушки, по някоя платика, костурчета и уклеи.

В петък беше официалната тренировка, на която присъстваха почти всички отбори от цялата страна, които се бяха класирали за състезанието. Стената беше захранена много добре. Ватярът беше значително по-слаб. Повечето състезатели ловиха и на 13м., а някои опънаха щеки и на 14.5м. Рибата се събра на храната и буквално полудя. В различните сектори се хващаха бабушки, платики, уклеи…

От тренировката стана ясно, че най-много риба най-вероятно ще се лови в сектор Г, тъй като там се хващаше основно платика и бабушка.

Ден Първи

На конференцията предната вечер бяха изтеглени предварително жребиите за секторите в двата дни и сутринта на стената се теглеха само местата на състезателите. След това последва ходенето по мъките. Тъй като стената е забранена за риболов, от двете страни има стоварени по три бетонни плочи, които не позволяват на автомобилите да се движат.

Натоварени с по 50 кг багаж състезателите се влачеха по стената, която е дълга около километър.

Времето обаче беше скроило неприятна изненада. През нощта валя проливен дъжд, а сутринта беше адски мрачно. Това пресече рибата и тя почти не искаше да се храни. За сметка на това обаче нямаше никакъв вятър. Водата беше като стъкло и това позволи на състезателите да работят спокойно и с фини такъми. Към края на втория час заваля проливен дъжд, които измокри основно зрителите, тъй като повечето от състезателите са оборудвани с чадъри. В края на манша се класираха първи в секторите си следните състезаели: сектор А -Божидар Тодоров-Папарака, „Светослав“-Пловдив, сектор Б – Юрий Пейков, Олимпик TRIANA Пловдив, сектор В – Калин Митранов, „Номиком“ Стара Загора, Сектор Г – Наско Боянов, Олимпик TRIANA. Като изключим сектор А, където Папарака хвана 4.5 кг, в останалите сектори рибата беше много по-малко. Голямата изненада дойде от това, че в сектор В и Г, където се очакваше да се лови платика се обаждаха основно уклеи и дребни костурчета, попчета и бабушки. Платиките бяха много епизодични и почти не се задържаха на подхранката.

Отборно първи се очертаваха Олимпик TRIANA, втори – „Светослав“, а трети – „Номиком”, Стара Загора.

Ден Втори

Жребият изигра лоша шега на претендентите за индивидуалното класиране. Наско Боянов, Божо Папарака и Калин Митранов се паднаха в един сектор. Двукратният републикански шампион Наско Боянов обаче нямаше късмет и изтегли №1, който се пада точно срещу кулата. №3 беше Папарака, а 13 – Калин Митранов. Юрий Пейков остана в сектор Б.

И през втория ден платиката отказа да се храни и решаваща се оказа бързината за работа с щека. Ловеше се предимно на 11 м. В крайна сметка Калин Митранов стана първи в сектора с 2.950 г, втори остана Папарака с 2.800, трети – Наско Боянов с 2.650 г.

Юрий Пейков се класира трети в сектор Б. Евгений Милев и двата дни е втори в сектора. Така за третото място се бориха Наско Боянов, Юрий Пейков и Евгейний Милев, тъй като имаха еднакъв брой наказателни точки. Гената обаче имаше най-много килограми и се класира четвърти.


Отборно класиране

1.Олимпик TRIANA 22н.т
2.“Светослав“ 30н.т.
3.Маяк „Бургас“ 41н.т
4.Вижън София 45н.т
5.Номиком Стара Загора 48н.т
6.ЛРД Варна 59н.т
7.Муха София 59н.т
8.ЛРД Кюстендил 63н.т
9.София Север 66.5н.т
10.София 1 69н.т
11.Лебед Бургас 73.5н.т
12.ЛРД Сокол П-в 85.5н.т
13.ЛРД Н.Загора 96н.т
14.Русе 101н.т
15.Никулден 101.5н.т

Индивидуално класиране

1.Калин Митранов Номиком 2 н. т. 5.650 кг
2.Божидар Тодоров „Светослав“ 3 н. т. 7.365 кг
3.Евгений Милев Олимпик TRIANA 4 н. т. 7.785 кг
4.Юрий Пейков Олимпик TRIANA 4.н. т. 6.600 кг
5.Наско Боянов Олимпик TRIANA 4.н. т. 4.855 кг
6.Васил Маринков-Даскала 4.н. т. 4.320 кг

Добавете коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.