Няколко тайни за червеите

Червеят е от семейството на личинките. Използването на белите червеи за стръв е цяло изкуство според западните експерти. Пресният червей тряябва да бъде мек и жилав, а вътре в него да се вижда малката черна точица. Принципно червеите би трябвало да се продават изчистени, но у нас обикновено те миришат на амоняк. Първото нещо след купуването им е да ги обезмирисите. За целта можете да им поставите сухи трици с малко ароматизатор на прах. Осквен това можете да сипете в съдът с червеи малко прясно мляко. По този начин те ще поемат от влагата и при риболов ще бъдат плаващи. Поставяйки на куката такъв червей той ще се държи естествено във водата.При риболов в мътна вода белият червей с естествено белезникав цвят е трудно забележим докато яркочервеният или жълтия се виждат отчетливо.

Пинки

Пинки е вид бял червей с много по-малки размери и по-силни жизеннине функции. Те обикновено са боядисани в розово-червен цвят, от където идва и името им. Те се използват при прецизен рибилов и са изключително удачни за ловене на платика. Те отделят много по-малко амоняк от другите и се подават лесно на обрабоптка с ароматизатори. Също така са изключително добри за подаване в подхранката.

Какавиди-Кастер

Обикновено те се продават в найлонови торбички и напълно обезвъздушени. Изключително удачни за подхранване както с прашка, така и в подхранката. Освен това е изключителна стръв и за кука. Истинският цлят на кастера е жълто-кафяв. Оставяйки го на въздух обаче той умира и става тъмно-кафяв до черен. Тази какавида вече няма да работи добре на водоема, тъй като излъчва миризма на амоняк, който прогонва рибата.

Вердевас

Личинката на комара, известна като вердевас е най-високоефективната стръв.Съществува в два вида дребна за подхранка и едра за кука. За съжаление цената и надхвърля възможностите на мнозина риболовци- 25 лв за един кг.

Торни и земни червеи

През летните горещи дни торните и земни чер веи са изключително добра стръв. Можете да ги съхраните в пръст. Накълцаните червени червеи в подхранката са отлична примамка за шарана, лина и костура..Ловете с малки червеи, като нанизвате по няколко на куката. Сменяйте често червея, тъй като слред като го пронижете той става безжизнен.

02.2001г

Добавете коментар