Вижън смазаха конкуренцията на Овчарица 2003г

Турнирът на “Овчарица” винаги е бил сред най-интересните от спортния календар, тъй като езерото е с много риба и уловите са прилични

12 отбора се събрахме тази година, като тук беше решен един от основните въпроси – този с нощувките.

Състезанието се провежда на стената на студеното езеро, където по принцип е забранен риболовът.

На тренировката, както предварително бе взето решение, дойдоха всички отбори и цялата стена бе подхранена добре. Тъй като това състезание за първи път се провежда толкова рано, надявахме се рибите да се ловят и на щека, но тренировката опроверга нашите надежди. Ловеше се предимно каракуда и шаран, епизодично по някое канално сомче и пъстърва. Повечето улови бяха на мач, на дистанция около 20-30 м от брега. Това, което прави впечатление, е, че планктонът все още не беше цъфнал и водата бе абсолютно прозрачна.

Организаторите НОМИКОМ в лицето на Красимир Кирилов и Нончо Воденичаров добре се бяха погрижили и организацията беше на ниво. Жребият бе изтеглен в 7 ч сутринта, а в 8 ч всички отбори влязоха по секторите и започна подготовката.

Повечето състезатели вече са участвали в турнира на това място преди 2 години и бяха подготвени с по 2-3 мачови пръчки и ваглери, които носят тежест минимум 6-7 г, притегляйки бързо стръвта към дъното. Дълбочината, на която се лови, е 7-8 м.

По време на тренировката най-много риба бе извадена в сектор “Г” и всички се надявахме, че попадналите там са изтеглили джакпота. По закона на Мърфи обаче състезанието протече по друг начин.

Още в първите минути стана ясно, че сектор “А” ще бъде с най-много риба. Шараните и каракудите в този сектор започнаха да излизат на щека и гол телескоп, докато в другите сектори се ловеше предимно на мачова пръчка и дистанция 30 м от брега. Шараните дотолкова полудяха, че имаше серия късания. Естествено тези, които се бяха подготвили с едър вердевас, избиха още през първия ден. Особено се изяви Калин Митранов от НОМИКОМ, който извади един от шараните на своя съсед заедно със скъсания такъм в устата.

Като цяло рибата кълвеше както винаги на места. Определено може да се каже, че подхранката не изигра почти никаква роля, което на практика няма логично обяснение. Пловдивската школа тотално се издъни, може би за първи път. В края на състезателния ден Краси Върхара отново стана първи в сектора под вещото ръководство на Русен Русенов, който беше нает от клуб “Ести” за консултант.

Още в края на деня стана ясно, че основните претенденти за първото място са клуб “Вижън”. След състезанието лично г-н Глауко Тубертини дойде при състезателите и им изнесе лекция за това, как да си овлажняват подхранката и къде да търсят рибата. Заедно с него пристигна и шефът на “Видракс” – Ганди, един от основните спонсори на всички риболовни прояви в страната.

И тъй като рибата кълвеше слабо по време на състезанието, повечето от състезателите, особено от кюстендилската школа, атакуваха единия от топлите канали и наскубаха мощно количество едри червеноперки и пъстърви.

Вторият ден протече почти аналогично. Рибата остана отново най-активна в сектор “А”. Към края на третия час шараните се завъртяха и в сектор “Г”, което позволи на Кърши от клуб “Хеброс” да направи тотален тест на новата си щека COLMIC K700. Кърши вдигаше шараните във въздуха на 13 метра – за съжаление цялото шоу се разви след последния съдийски изстрел, отбелязващ края на състезанието. След като започна тегленето на рибата, имаше трескаво очакване дали Краси Върхара ще стане отново първи. Кърши беше се заклел, че ако стане отново първи, ще му подари своята щека. Малшансът обаче попречи на Върхара да се оборудва с нов COLMIC. С две наказателни точки той остана втори след Ламенчо от София заради по-малкото килограми.

Награждаването протече с много смях и закачки. Лично Нончо Воденичаров се беше погрижил да осигури купите и медалите за състезанието, като обеща да организира поне още един турнир на водоема в края на лятото. Всички си тръгнаха в очакване на предстоящото Световно първенство.

Отборно класиране

1. “Вижън”, София 24 т

2. “Балзер” 41 т

3. “София 1” 44.5 т

4. “Ести”, Пловдив 46 т

5. “Маяк”, Бургас 47.5 т

6. “Номиком”, Ст. Загора 48.5 т

7. “Никулден”, София 49 т

8. “Топ Риболовец” 57.5 т

9. Нова Загора 60 т

10. “Светослав”, Пловдив 61 т

11. “Олимпик”, Пловдив 63.5 т

12. “Хеброс”, Пловдив 83.5 т

Индивидуално класиране

1. Пламен Пантелеев, “Вижън” 2 т. 16.220 кг

2. Краси Върхара, “Ести” 2 т. 14.740 кг

3. Мариян Димитров, “Балзер” 4 т. 9.800 кг

4. Мишел Димитров, “Маяк” 4 т. 9.320 кг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.