Световно първенство в Белгия 2004г

Световно първенство в Белгия 2004г

Световно първенство в Белгия 2004г

51-ви Световен шампионат на нациите – 4-5 септември – Белгия

Няма съмнение, че французите се чувстват в Willebroek като у дома си! След победата на отбора на Сенсас28 в Световния клубен шампионат, този път нашият сборен отбор отнесе шампионската титла след 9-годишно очакване!

Световно първенство в Белгия 2004г
Световно първенство в Белгия 2004г

За място на провеждане на 51-ия Световен шампионат Федерацията на Белгия бе избрала гребния канал на град Willebroek, който се намира междуАнвер и Брюксел. Преди да пристъпя към детайлен анализ на това събитие, не мога да не отбележа истинския спортен дух на нашите приятели белгийците, тъй като в своя избор те се бяха поставили на равна нога с останалите отбори. Работата е там, че този водоем по принцип е затворен за риболов и белгийците се бяха отказали от обичайното преимущество на отбора-домакин – познаване на местността. Което не им попречи да попаднат в списъка на фаворитите на състезанието , наравно с англичаните и французите. Но тези, които са добре запознати с професионалната среда на международните състезания, си дават сметка, че те вече се чувстват прекрасно на всякакви състезания. Нека си припомним, че те заеха второ място на Световния шампионат между клубовете в Willebroekе, като отстъпиха първо място на отбора на Сенсас28. След седмица тренировки ентусиазмът на фирмата е спаднал значително. Времето беше ясно, светеше нажежено слънце и не подухваше ама никакъв ветрец (което е лошо за лова на платика), а водата а водата беше толкова прозрачна, че на места се виждаше дъното на 10м от брега! Често резултатите от риболова бяха нулеви и даже някой предсказа, че победителят на това световно ще е просто най-големият късметлия. За щастие, пресимистичните прогнози не се сбъднаха и ние имахме възможността да наблюдаваме едно от най-красивите и завладяващи съревнования за последните 10 години!

Качества на водата:
Дата: 04/09 – 05/09
Време: 9.35 – 9.45
Температура: 20,8? – 21,3?
Кислород: 9,9мг/л – 9,0мг/л
109% – 100%
рН: 8,7 – 8,45
Прозрачност: 3,5м – 3,5м

Първи тур
Изпуснахме!
Жребият е събитието, което се очаква с трепет от капитаните на всички отбори.
Но този път никой не знаеше предварително кое щеше да е по-успешното място. Само че никой не искаше да попада в на плиткото защото се предполагаше, че там всичко ще зависи само от късмета. След основното захранване главните фаворити действаха като един: започнаха да ловят на дъното на 13м от брега. Само че уловът беше рядък и първи изненада поднесоха френските спортисти. Те ловяха с щека или мач (в зависимости от мястото) с много лек монтаж, те започнаха да захранват със захранка, която прави доста мътен облак на повърхността и веднага почнаха да вадят хубави костури 40-50г. Определено, само французите бяха предвидили такъв случай, защото сред останалите отбори настана истинска суматоха в опитите да им подражават. Така, в сектора, където ловеше Диего Да Силва, Уилям Рейзън в опита си да повтори французина напразно експериментираше с утежнението на подвижния си ваглер като се опитваше да го направи фиксиран. А в същото това време белгийците и немците ровеха из сандъците си в опит да намерят подходящ монтаж, който ще им позволи да наваксат при бясното темпо, с което вадеше своя улов Кристоф Газаноа. А Кристоф действаше много хитро: като всички, той започна да лови с щека на дъното, като подхранваше с прашка на 20-тина метра от брега с образуваща облак захранка. Примерно след 20 минути на това място дойдоха костури, което си личеше от кръговете, които правеха на повърхността на водата. Вмясто да започне да ги вади с мачовата пръчка, Кристоф започна тихичко да ги примамва на разстоянието на щеката, като захранваше все по-близко и по-близко, за което му потрябваха не повече от 5 минути. Замисълът му успя и той тихичко задмина всички останали в сектора, освен унгареца Тибор Амбрус с неговите платики. Унгарците определено представляваха голяма заплаха. След половин-един час унгарците рискуваха и заложиха на платика и мач . И не сгрешиха защото завършиха първи в три от петте сектора. Само едим унгарец който ловеше в зона с много малка дълбочина, се оказа в тежко положение, но и в нашия отбор имаше спортист, на когото не провървя. Става дума за Кристоф Массио, който беше длъжен да се захване с платиките в сектора, защото там кълвяха най-добре . За съжаление, не му провървя и той завърши едва 20-и!

ПЪРВА ДЕСЯТКА В ИНДИВИДУАЛНОТО КЛАСИРАНЕ
№ СПОРТСМЕН ТОЧКИ КГ
1 Tamas Walter (Унгария) 2 9,610
2 Eddy Van Den Hoogen (Нидерландия) 3 9,575
3 Tibor Ambrus (Унгария) 4 8,240
4 Christophe Gazannois (Франция) 4 6,995
5 Ralf Herdlitzschke (Германия) 5 6,795
6 Nehat Sahiti (Сърбия, Черна гора) 6 8,025
7 Martin Te Pest (Нидерландия) 7,5 5,495
8 Gianluigi Sorti (Италия) 8,5 3,255
9 Alan Scotthorne (Англия) 10 5,385
10 Stefano Defendi (Италия) 10 4,785

ПЪРВА ДЕСЯТКА В ОТБОРНОТО КЛАСИРАНЕ
№ СТРАНА ТОЧКИ КГ
1 Франция 70 19,920
2 Англия 71 20,035
3 Унгария 97 24,514
4 Германия 105 17,345
5 Полша 108,5 15,735
6 Белгия 111 16,745
7 Португалия 119,5 15,900
8 Швеция 134 10,565
9 Италия 140,5 13,090
10 Нидерландия 144,5 18,730

И така, след първия тур стана ясно, че вторият тур ще бъде по-скоро двубой между французи и унгарци. Да, ама след изчисленията се оказа, че англичаните също са дръпнали напред и са събрали също толкова точки, колкото и французите, но имат явно преимущество по общо тегло. Неочакван и досаден факт. Ако теглим чертата, нашите спортисти прекрасно проведоха първия тур и нямаха равни по тактика. Англичаните по време на целия тур изобретяваха и усъвършенстваха своята тактика и ето че са преди французите. Ако и във втория тур нещата потръгнат така, нашият отбор ще трябва да отстъпи на англичаните!

Вторитур
С все сили!
Представителите на отборите на Франция и Англия са постоянно нащрек и цялата информация за това какво прави съперникът и как най-добре да се действа в даден сектор, мигновено се предава на спортистите. Вторият тур риболовците започнаха по същия начин като предния ден, но този път англичаните се бяха погрижили да имат захранка и монтажи за риболов на повърхността. Само дето костурите решиха да издевателстват и да игнорират старанията на спортистите: кълвеше доста по-зле, отколкото предния ден. Наложи се рибата да се търси на средна дълбочина, почти на дъното.
Поглед отвътре
Отборът на Белгия
Никола Детри
«Като стопани на мястото на провеждане на шампионата белгийците бяха смятани за фаворити. Но избраното от тях място ги лиши от това преимущество. В обичайно време риболовът в този басейн за гребен спорт е забранен! Затова всички бяхме на равна нога! На това място са се провеждали състезания и преди и отборът на Белгия беше уверен, че трябва да се лови платика на щека.. Именно поради тази причина капитанът Ролан Марк беше събрал в отбора предимно специалисти именно по този вид риболов. Уви, годините минават и всичко се изменя. Изменил се е и местният риболов. За съжаление, някои членове от отбора на Белгия не успяха да се приспособят към новите условия. Основната трудност беше необходимостта да се лови с макара. И някои наши специалисти се оказаха безпомощни пред подвижния ваглер и дълбочина над 8 м. Те се опитаха да се оглеждат за действията на англичаните, но това се оказа недостатъчно. С изключение на някои доста опитни в това отношение спортисти, а именно Гуидо Нуленс и Франсоа Шуббен, които завоюваха титлата Шампион на Европа в Ирландия с мачове в ръка, нашите риболовци, няма смисъл да го отричаме, доста неловко се справят с мачовете. Причината, по мое мнение, е очевидна: в болшинството състезания у нас се забранява риболов с макара.
Но няма повече да драматизираме ситуацията. Като цяло, отборът на Белгия не се представи зле. Ние, практически както винаги на световно, заехме 6-о място. И това е достоен резултат. Само дето не мога да не отбележа, че пиедестала на победителя беше съвсем близко, и не ни достигнаха само някакви жалки 14 точки! Действително, през първия тур Люк Веркамен «подари» много точки на отбора, но няма за какво да го виним – в тази зона на сектора имаше много малко риба и за мястото, което му се падна това беше даже много добър резултат. Той изпревари шестте свои съседи отляво и отдясно. По-трудно е да се прости обаче на Петер Бекс, който замени Люк във втория тур. Падна му се място, където беше възможно да завърши в първата петица благодарение на лова на дребни костури на повърхността. Той обаче се съсредоточи на лов на дъно и заради това бързо изостана от останалите. Ако беше рискувал малко повече първото място беше наше. По време на втория тур стана ясно, че белгийците изостават все повече и повече. Вместо да продължат да вадят дребосък трябваше да рискуват и макар и само през последния час да половят с мача за да хванат някоя и друга хубава платика. Разбира се, това беше много рискова стъпка, ама който не рискува, не пие шампанско! Както вече сте разбрали, аз не съм много доволен от представянето на сънародниците ми, но искам да ги поздравя за прекрасната във всяко отношение организация на този Шампионат. С това Белгия показа, че една малка страна е способна на големи дела!»

Поглед отвътре
Отбор на Унгария
Мис Ливия
«У нас в Унагария съществува много жестока система на подбор. И тази година в отбора останаха само трима спортисти от шестимата, които бяха участвали на Шампионата през 2006 г. в Словакия, където победихме. Между другото, ние имаме доста голям резерв на добри риболовци и макар и условията в този риболов да бяха по-благоприятни за англичани, французи и белгийци, вечерта петък в навечерието на състезанието се почувства, че нашите спор-тисти изпитват готовност и увереност в себе си. Тактиката на отбора беше проста: преди всичко да се лови платика и победата да се постигне с тънка техника. Начинанието изглеждаше доста рисковано, но унгарците изчислиха, че дори и само един от пет спортисти да събере много точки, то останалите, ако им провърви с платиките, могат да компенсират закъснението като завършат в първата петица в сектора си. Практически платиките не идваха на разстояние, достъпно за щека и нашите риболовци заложиха всичко на подвижния ваглер. Тъй като времето беше много спокойно, нашите риболовци ловиха с доста по-лек монтаж, отколкото риболовците от другите отбори. Нашите спортисти избираха разстоянието до мястото на лова в съответствие с дълбочината. Те забелязаха, че повече платика се хващаше на дълбочина 5,5-6м., отколкото на дълбочина 7-8м. Затова често унгарските спортисти ловяха по-близо до брега, отколкото съперниците им в сектора. За да примамят платиките, в захранката те добавяха кастери, дъждовни червеи и хирономуси, вмясто бял червеъй. Като цяло може още да се добави, че унгарците подхранваха доста по-често, отколкото другите риболовци, и захранката им беше доста по-плътна. Всичко премина почти така, както предполагахме: през първия ден на Шампионата, макар и един от нашите спортисти да завърши 27-и, ние излязохме победители в два сектора и заехме едно трето място. С такъв общ резултат се оказахме само на пет точки от лидерите. Вторият ден се оказа доста по-успешен. Трима от нашите спортисти завършиха в първата десятка в своите сектори, но двама други заеха едва 16-о и 28- о място, което не ни позволи да се борим с Англия или Франция, които и в най-трудните зони вадеха дори и най-дребната рибка. Междувременно тази тактика на унгарците се оказа успешна и ние завършихме с бронзов медал в отборното класиране, а освен това и със злато и бронз в индивидуалното класиране. А ако към всичко това добавим сребърния медал отборно и отново злато и бронз в индивидуалното на Шампионата на Европа, то може да се каже, че това е историческа година за нашата страна!

Французите са известни майстори в подобна игра. Но и англичаните не остана-ха длъжни – и те се втурнаха да търсят платики в стратегическите сектори. След половината от определеното време англичаните явно водят! Злополучният сектор D, в който предната вечер лови Кристоф Массио, продължава да носи само нещастие. Заменилият Массио Стефан Потеле изпусна платиката, която щеше да възроди надеждата в нашия лагер. Неговият мачов монтаж беше с тенденция много бързо да отплава от мястото на лова и Стефан няколко пъти коригира утежненията. И ето, в процеса на нагласяване на монтажа той подсече платика, макар и кълването да не беше очевидно. И в този момент ние, разбира се, стояхме зад гърба му! Този път той успя да измъкне своята платика. Само можем да си представим какъв стрес изпита Стефан в това свое първо участие в сборния отбор! Тези 20 метра, които деляха рибата от кепа сигурно са му се сторили километри! За щастие, всичко завърши добре и той успя да намали изоставането и да завърши 14-и в сектора. Така и в сектор В съдбата беше благосклонна към французите, Жил Коден извади добра платика! Дойде ред на англичаните да се съмняват в победата. До края на тура беше абсолютно невъзможно да се каже кой е победил. В сектор Е в последните пет минути на тура един след друг извадиха платики испанец, швед и поляк, което накара англичанина Стюарт Конрой да отстъпи назад в позициите си. Такъв ход на събитията напълно ни устройваше, та нали Кристоф Газаноа за пореден път демонстрира в този тур висша класа на риболов на дребосък. А пък в сектор , точно обратното, Дидие Гесар отстъпи от позициите си точно заради платиките, които бяха извадени от съперниците му в последните пет минути. И ето накрая преброяване и отчет. Съдбата на златния медал се решава само от един детайл – една дисквалифицирана платика (виж по-долу), уловена от риболовец от Сан-Марино, благодарение на което победа бе отсъдена на французите, които задминаха англичаните само с една точка! Можете да ни поздравите: колкото и отдавна да беше това – за предишната победа през1995 година във Финляндия!

Вълна от щастие!
Тревогата, емоциите, напрежението, тактиките и техниките, които се смениха една след друга.. Наистина този Шампионат ни донесе огромно удоволствие, което може да се получи само на състезания с подобен мащаб. Още повече, че победата бе спечелена от отбора на Франция с толкова красота и блясък.

Поглед отвътре
Отборът на Англия
Дейвид Ивинг
«Въпреки големия си опит в участия в международни съревнования, англичаните допуснаха тактическа грешка в първия тур. Стратегията се състоеше в следното: да се направи основно захранване на 13м от брега с 8-10 топки захранка с голямо съдържание на глина, а след това да се подхранва се къпират малки топчици лепкава захранка, богата на вердевас, за да се приберат от дъното дребната бабушка и уклейка. По този начи, англичаните искаха да се противопоставят на тези, които ловяха дребна риба на повърхността. Естествено, те също така имаха намерение да ловят с подвижен ваглер, като добавяха в своята захранка значително количество кастери и рязани дъждовни червеи. Много бързо стана ясно, че всичко тръгна не точно така, както беше планирано. По-рядко попадаше едра риба, отколкото беше замислено и се наложи планът да бъде променен в движение, което не беше много добре. До края на първия тур капитаните Марк Даунс и Марк Ади като че ли вече мислеха, че отборът ще се окаже на 3-о или 4-о място. Затова когато след измерването стана ясно, че са водачи заедно с французите, това беше голям сюрприз. Ние очаквахме втория тур окрилени и изпълнени с големи надежди. Ами щом като Англия се оказа напред и то след като допусна тактически грешки в първия тур, нима ще бъде сложно да се победи във втория след като се отстранят грешките? Както знаете, не всичко се оказа толкова просто. Неделният тур започна за нас много добре: трима от нашите спортисти вече ловяха платики с бързо темпо, докато в това време французите още нямаха нито една платика в кепа. Всичко се реши в последния час на тура. Англичаните не успяха да хванат нито една платика за този период, докато в това време спортистите от другите страни, които вече нямаше какво да губят, вадеха платики една след друга като отместваха нашите спортисти назад и по-назад по точки, особено в сектора на Стюарт Конрой и Кристоф Газаноа. Малко по малко медалът се изплъзваше от ръцете ни и медалът не е само в онази дисквалифицирана сан-маринска платика. Както каза Des Shipp в началото на Шампионата: «Риба извън зоната не се брои! Какво по-просто от това?» На англичаните просто не им достигна преимущество по точки, за да спечелят. Фразата на деня несъмнено принадлежи на Мило, който в отговор на забележката на Стив Гарднър за това, че французите са извадили две платики за всеки девет на англичаните, се произнесе: «Това може да означава само едно – трябвало е да се лови дребна риба, а платики да се търсят само в краен случай»

Историята за дисквалифицираната платика
Понякога всичко се решава от дребния детайл. Във втория тур един риболовец от Сан-Марино, който ловеше редом със Стив Гарденер, позволи по време на ваденето на една платика тя да излезе извън зоната. Английските запалянковци веднага зашумяха и привлякоха вниманието на наблюдателя от комисията, който стоеше зад гърба на спортиста. Наблюдателят се съгласи с доводите на запалянковците и обяви на спортиста, че тази платика няма да бъде класиранена при измерването. Според правилата тази платика (най-голямата риба, уловена от риболовеца от Сан-Марино) бе измерена отделно и на членовете на журито на FIPS (Национална Федерация по Спортен Риболов) не им остана друго, освен да признаят справедливостта на решението, присъдено на риболовеца от наблюдателя от комисията. Всичко изглеждаше ясно, но тук англичаните осъзнаха, че ако тази платика беше класиранена, то френският рибар щеше да загуби точка и следователно, победа поради разликата в общото тегло щеше да е за тях – англичаните! По този начин, английските запалянковци и особено самият капитан отбора Марк Даунс изведнъж започнаха да изказват съмнения за това дали действително платиката е била излязла от зоната? След дълги колебания и показания на наблюдателя, бе взето решение да се потвърди дисквалификацията. В цяата тази работа, която не е и кой знае каква защото в правилата напълно ясно се описва подобна ситуация, – трябва да се отдаде дължимото на честната постъпка на Дик Клег, бившият легендарен капитан на отбора на Англия, а сега членът на FIPS, който пръв призна победата на Франция. Спортистите на отбора на Англия, с изключение на, Марк Даунс, се съгласиха с това решение, което им прави чест Докато английската преса, точно обратно – в срядата след събитието побърза да напечата статия, според която победата се е изплъзнала на англичаните заради решението на съдиите. Естествено, бе изпуснат фактът, че именно поданиците на Нейно Величество крещяха най-силно от всички за дисквалификацията на тази платика.
Знаете, че в миналото не съм жалил критиките за отбора на Франция. Но затова пък дълбоко е възхищението , което искам да изразя от целия отбор, както се започне от капитана Анри Дюрозие. Аз наблюдавах Анри още когато беше риболовец в националния отбор, след това през 1989 – 1991 гг. стана капитан, а после отново зае този пост през 2001г. Съвършено искрено смятам, че той е най-добрият капитан за цялата история на сборния отбор на Франция.
Той не само умее да изслушва своите спортисти и като изхожда от това, да разработва амбициозна, но и същевременно изпълнима стратегия, но и успя да развие у спортистите такова командно съзнание, в което риболовецът забравя собствената си изгода в полза на итересите на целия отбор
Никогда в отбора на Франция не е имало подобна сплотена атмосфера. Стари-те – Дидие Гесар, Жил Коден, прекрасно се разбират с новаците – Кристоф Газаноа, Кристоф Массио, Стефан Потеле и други. И това, как те в един глас запяха Марселезата на пиедестала, а после се хвърлиха във водата, дълбоко трогна един такъв запалянко, какъвто съм аз. Повярвайте ми – нищо общо със сдържаните усмивки на финландските спортисти. Другата силна черта на Анри – умението да прелива свежа кръв на отбора във вида на решително настроени млади универсални риболовци. Три четвърти от спортистите на сборния отбор имат зад гърба си 4-и години опит от участия в международни съревнования. Минаха онези времена, в които членовете на отбора на Франция можеха да се сравняват със сенатори, които се избират пожизнено. Бъдете бдителни, като имате предвид , че нашите лаври цъфтят : ние никога не сме били чак толкова силни съперници, а несъмнено англичаните ще жадуват реванш на следващия Шампионат. Следващата страна-домакинка на Шампионата трябва да стане Русия, но според слуховете, май ще е по-скоро в Унгария. А това е важна новина, особено като се има предвид спортната форма на мис Ливия. Но отборът на Франция е в бойна готовност и е готов да участва където и да било!
Никола Беру

Новият световен шампион – Тамаш Валтер!
(Унгария)
1-и тур, сектор D, №9
1-о място – 5450 точки
2-и тур, сектор Е, №26
1-о място – 4160 точки
Танаш Валтер е само на 28 години, но той вече няколко пъти побеждава в Шампионата на Унгария между клубовете и в индивидуалното класиране. С титлата световен шампион той завършва изключително важен за него сезон, отбелязан с бронз на Шампионата на Европа (два първи места в сектора). Няма никакви съмнения– ние тепърва ще чуваме за този риболовец!

DP: – В този шампионат, както по всичко личи, отборът на Унгария заложи всичко на платика. Не беше ли това прекалено рискована стъпка?
ТВ: – Ние знаехме, че едва ли ще можем да надиграем французите или белгийците в техниката на риболов на дребна риба, напротив, ние имахме шансове за победа ако добре ловяхме платика. Ние напълно можехме да надминем англичаните в риболова с подвижен ваглер. Затова по врене на седмицата на тренировки ние насочихме всички наши усилия на отработването на тази техника. Нашата тактика се заключаваше в това първоначално да ловим дребна риба на шека, а след това, максимум след час, да вземем в ръце мача с монтиран на него утежнен ваглер и здраво влакно, с няколко(8-10) дъждовни червеи на кукичката
DP: – как премина първият тур?
ТВ: – Признавам, че бях много доволен от жребия тъй като получих място, където по време на тренировките ловихме платика , както с щека, така и с мача, Моите съперници по съседство също го знаеха добре и затова подхранваха за риболов с мач. Но аз бях уверен в себе си, тъй като точно на това място цяла седмица бях ловил платики с ваглер. Тази техника е доста популярна у нас в Унгария, и лично аз много я обичам Аз разбирах, че средното тегло на улова на риболовците, които са заложили на щеката е около 1кг и следователно, само платиката, уловена с мач, ще ми помогне да попадна в челната десятка. Както беше отбелязано, аз почнах да ловя с щека, но хванах само един костур. Едва след половин час риболов реших да пробвам мач. И правилно направих, защото за по-малко от 10 минути хванах две платики. Най-трудната задача остана назад и до края на тура продължих да ловя с мача. В крайна сметка бях уловил 5 платики с общо тегло над 5 кг.
DP: – Вторият тур с оказа по-сложен?
Т.В.: – Действително, този път не бях толкова уверен, тъй като ми се падна място в сектор Е, където се ловеше малко платика. В събота един от нашите риболовци все пак успя да достигне 10-о място с улов на дребна риба с общо тегло 600гр. И този път започнах с щека и пак улових само един костур и скоро реших да си опитам щастието с мача. Само след час клъвна за първи път, но се оказа костур. Само че забелязах колебания на плувката и реших, че платиките са близо. Упорито продължих по предния начин и след половин час вече бях уловил 3 платики, което ми даде известно преимущество. След това отново настъпи затишие и аз започнах да ловя дребна риба на половин дълбочина защото ми казаха, че Кристоф Газаноа е дръпнал напред благодарение на костурите. Само че в последните пет минути не устоях и отново хванах мача. Само след 30 секунди хванах платика, но не успях да я докарам до кепа! Бях ужасно зъл защото можех да изпусна цялата победа. За щастие, това не се случи, но ето доказателство за това каква огромна роля играе малката случайност на Шампионата!
DP: – Какво можеш да кажеш за мястото на провеждане на съревнованието?
Т.В.: – След такава славна победа – само хубави неща! Честно казано, това е идеалното място за провеждане на съревнования. Оставаме да се надяваме, че белгийците и в бъдеще ще провеждат състезания на това място. Аз съм уверен, че ако беше малко по-облачно и водата малко по-мътна, то ние бихме могли да хванем повече риба на щека!
DP: – Какво е това да си световен шампион?
Т.В.: – Аз съм невероятно щастлив, още повече, че тази година вече спечелих бронзов медал на Европейския Шампионат в индивидуалното класиране. Аз не можех и да мечтая, че ще спечеля 4 победи в моите сектори 2 от най-значимите съревнования на международно ниво! Но затова пък си оставам реалист фактът, че спечелих Световния Шампионат, съвсем не означава, че съм най-добрият риболовец в света. Ще се намерят много риболовци, които са по-добри от мен. Но аз съм само на 28 години и се надявам да достигна тяхното ниво!

Рецепта за захранка на Тамаш:
3кг. Sensas 3000 «?tang»
+10кг. Земя от Сома

Как се връщаше златото!
Жил Коден

1-и тур, сектор Е, №34
3-о място – 1490 точки
На мястото, което ми се беше паднало, на щеката имаше дълбочина (5м), именно затова там се ловяха платики. Аз започнах да ловя на дъно. В първите две-три минути хванах костур. След 10 минути – тишина! Нито едно кълване. Тогава почнах да ловя с по-лек монтаж (0,6г) и намалих дължината с 60см. Тогав хванах скимер 200г и костури. Така продължих да ловя на дълбочина 60-150см от дъното и хванах пет скимера от по 200-250 грама и два по-дебни от по 80. Този тур премина за мен доста леко тъй като постоянно бях сред първите. В последните 10 минути даже се опитах да хвана платика на дъно защото вече нямаше опасност да разваля отборния резултат.

2-и тур, сектор В, №2
7-е място – 1585 точки
«Събрах същото тегло от предния ден, но затова пък риболовът беше доста по-труден Под крайчето на 13-метровата щека имаше само 2м дълбочина, докато като се почне от място №3 и нататък по сектора, тя беше 3,5 – 4м. Въпреки това започнах да ловя като предния ден и улових костури. Но не можех да си съпернича със съседите по сектор защото при мен кълвеше значително по-рядко. Само че през първия тур унгарски спортист беше събрал 27 точки тук и затова нямах друг избор, освен да се пробвам на ваглер. След четвърт час вече хвнах първата платика с тегло 1,3кг и продължих с мача Много важна моя задача беше да контролирам Уилям Рейзън и да се опитам да го задмин с цел подобряване на общия резултат на отбора »
Захранката на Жил:
Дъно:
3кг. Sensas 3000 “?tang”
1кг. Sensas 3000 “moulinet”
+3кг. Зеня от Сома
Повърхност:
1кг. Sensas 3000 “surface”
1кг. Sensas 3000 “?tang”
+200г. Litou (оцветител)

Диего Да Силва

1-ий тур, сектор А, №12
9-ое място –1200 точки
«Вдясно от мен естонският риболовец ловеше на щека с ваглер. Това е много важен момент, с който се предполагаше, че ще подмамиш рибата на дължината на щеката. Но всеки път когато хващах риба, естонецът подхранваше на разстояние разстояние 17м от брега! Това пречеше на костура и платиката да дойдат на разстояние 13м, при това на дълбочина 2м. За това реших да ловя с мач на повърхността през целия тур, а това не беше проста задача и аз пропуснах доста кълванета. В последните 15 минути аз опитах късмета си с подвижния ваглер на 8м. нямаше риск защото разчитахме, че с моите костури имам значително предимство пред риболовците, които бяха уловили само по една платика»

Захранката на Диего
Дъно:
1кг. Rameau Palmar?s “br?me rivi?re”
3кг. Rameau Palmar?s “gardon ?tang”
+3кг. земли Сомми
Повърхност:
1кг. Rameau Palmar?s “ablette vitesse”
2кг. Rameau Palmar?s “gardon ?tang”
+0,5 бутилчица жълт Tracor

2-и тур, сектор С, №24
2-о място – 2485 точки
«Този път дълбочината под края на щеката беше 4м., а редом с мен ловеше унгарец. Аз започнах да ловя на дъно, като захранвах тихо на повърхноста. Благодарение на поляризиращите си очила разгледах облака, образуван от захранката и костурите в него. Така че започнах да ги вадя като ги подмамвах на 11м. Когато кълването стихваше, аз се връщах за няколко минути на лова на дъно, като оставях време на костурите отново да се приближат до повърхността. Водех до половин час до края на риболова, когато един португалец не извади три платики една след друга»

Кристоф Газаноа

1-и тур, сектор С, №5
2-о място – 3245 точки
«Аз започнах доста тежко да ловя на щека почти на дъното. Имаше почуквания, но предимно фалшиви: за 20 кълванета аз хванах само 1-2 рибки! Смятам, че заради личинките и образувалия се облак, рибата не беше на себе си. Скоро на 30 метра от брега забелязах острото гръбче на костур . Започнах да го подмамвам със захранка като всеки път скъсявах дистанцията. След седмица тренировка този четвъртък стигнахме до откритието, че тук костурите се ловят като уклейка – на повърхността. Но беше много трудно да ги удържаме на едно и също място и дълбочина. Затова през цялото време ми се налагаше да регулирам дълбочината и разстоянието на замятане. По такъв начин хванах още 94 парчета Задмина ме само унгарецът, който успя да хване няколко платики. »

2-и тур, сектор Е, №31
2-о място –3750точки
«Както и в събота, аз започнах да ловя на 50см. И както и в събота пропуснах поне едно половин дузина кълванета. В първия половин час хванах само един 40-грамов скимер. След това започнах да търся костури. Всъщност аз през цялото време редувах лов на дъното, където хванах платика и 4-5 скимера, с лов от повърхността, благодарение на който освен костур, измъкнах и една щу-кичка от 400г!»
Захранката на Кристоф:
Дъно:
1кг. Sensas 3000 “?tang”
1кг. Sensas 3000 “gros gardon”
+6кг. Зена от Сома
Повърхност:
500г. Sensas 3000 “surface”
1кг. Sensas 3000 “?tang”
+ кафяв Tracix

Дидие Гесар

1-и тур, сектор В, №19
2-о място – 2035 точки
«Съгласно приетата тактика аз започнах да ловя от дъното. След първите три водения клъвна точно като потопявах примамката. Веднага намалих от дължината и почнах да ловя в средния слой. Докрая на тура повече не сменявах тактиката. През цялото време бях между първо и трето място докато един холандец не ме задмина като извади три платики. Аз реших, без да сменям тактиката да пробвам да ловя с мача, за да си осигуря второ място тъй като съперниците през цялото време ми дишаха зад гърба. В общи линии турът премина без усложнения»

Захранката на Дидие:
Дъно:
1кг. Rameau Palmar?s “br?me rivi?re”
3кг. Rameau Palmar?s “gardon ?tang”
+3кг. Земя от Сома
Повърхност:
1кг. Rameau Palmar?s “ablette vitesse”
2кг. Rameau Palmar?s “gardon ?tang”
+0,5 бутилчица жълт Tracor

2-и тур, сектор А, №9
2-о място –2090 точки
«Този тур се оказа най-трудният за мен. За първите 15 минути не клъвна нито веднъж. Тогава започнах да ловя с мача на повърхността на 20м. от брега. Почна да кълве, което малко ме успокои, макар и да имаше много фалшиви почуквания. Ние знаехме, че такива фалшиви подсечки са неизбежни при лов на костур от повърхността. Аз се опитах да ги примамя по-близо като почнах да захранвам първо на 18м от брега, след това на 15м. и накрая ми се отдаде да ги примамя ма дължината на щеката. След час и половина бях някъде на четвърто място . После почнаха да кълват платиките. В началото на последния час се опитах да уловя платика с мача. Клъвна, но платиката се откачи. За да осигуря победата на отбора се върнах на щеката и своите костури»

Кристоф Масио

1-и тур, сектор D, №27
20-о място – 475 точки
фото: Кристоф не успя да хване нито една платика, макар и да е един от най-добрите риболовци на Франция в риболова с макара!
«Започнах не толкова зле и в продължение на половин час ловях близко до дъното. При такава тактика улових 25 костурчета, но поне десет човека от моя сектор ловяха платика. Тогава ние с капитана решихме, че трябва да ловя с мача. За час и 45 минути клъвна само веднъж и това се оказа костур. Бях страшно разстроен защото по време на тренировките точно на това място бях ловил платика, така че се надявах до последния момент. Анри постоя с мен половин час и пробвахме всичко: и на леко и на тежко, и различна игра с монтажа – беше напразно!»

Захранката на Кристоф и Стефан:
Дъно:
1кг. Sensas 3000 “gros gardon”
1кг. Sensas 3000 “?tang”
+2кг. Земя от Сома
Повърхност:
1кг. Sensas 3000 “?tang”
1кг. Sensas 3000 “surface”
+ кафяв Tracix

Стефан Потеле

2-и тур, сектор D, №16
14-ое място – 1565 точки
«Първият час се оказа доста труден за мен. Отдаде ми се да хвана само няколко костура и скимера. Но, въпреки всичко, не се движех чак толкова зле в сектора. После ситуацията се усложни: в горната част на сектора започнаха да излизат платики. Следователно, на мен също ми беше необходимо да хвана платика. След половин час най-накрая успях да закача една на мача. Но след това извадих двойка костури. Така че благодарение на малката рибка, която хванах в началото на тура, успях да замина всички тези, които като мен бяха хванали само една платика. Признавам, че от предния ми опит в подобни състезания, бих предпочел по-надежден сектор. Но не съм много разстроен, тъй като задминах 3-ма от моите съседи вляво и четирима от дясно »

Впечатленията на капитана Анри Дюрозие!
DP: – Прекрасна победа! Но не я постигнахте лесно?
АД: – Действително, ние се консултирахме с отбора на Сенсас28, който спечели Световния Клубен Шампионат педи три години и се съобразихме с техния опит в подготовката за световно първенство. Този път платиките дойдоха на мястото на лова едва три дни след началото на тренировката, този път всичко беше различно и ни се наложи да преосмислим стратегията.
DP: – Струва ми се, че в първия тур само на вас ви се отдаде да ловите костури от повърхността?
АД: – Ние открихме този начин едва в четвъртък, през втората половина на де-ня и решихме да го поставим за основа на нашата тактика: да се лови с щека, ако позволява дълбочината, или с мач, ако не е достатъчно дълбоко, но във всички случаи – от повърхността. Разбира се, ние също се готвихме да ловим, платика с подвижен ваглер на 25м от брега на дълбочина 8м. В този случай при спускане на стръвта не кълвеше, от което може да се направи изводът, че на такова разстояние от брега не ходи рибата. Цяла седмица ние се опитвахме да подобрим метода за лов на локализираните платики. Ние осъзнахме, в края на краищата ловът на костур от повърхността ще ни позволи да задминем всичко онези, които ще хванат по една или две платики, в зависимост от сектора. От този момент ние повярвахме в правилността на нашата стратегия, а и това си беше доста труден риболов: трябваше много тънък и лек монтаж! Най-общо, отдаде ни се много красив риболов «а ла франсез»!
DP: – И вашата тактика сработи!
АД: – Да, всичко беше просто: да ловим костур на различна дълбочина, където е возможно, и да действаме според обстоятелствата в сектора. Ние бяхме убедени, че по такъв начин нямаше да пропуснем много точки във всеки сектор В първия ден ние задминахме англичаните в четири сектора от пет. Възникнаха трудности само в сектор D и именно там те ни взеха много точки. За разлика от англичаните, за нас ловът на платика беше резервен вариант. Тази тактика се оправда на две трети!
DP: – За три години ти обновил отбора с 50%, и очевидно новите се правят добре!
АД: – Откакто станах капитан, реших да отделя повече внимание на универсалните риболовци. Такива са момчетата – Стефан Потеле, Кристоф Газаноа и Кристоф Масио. Аз също така мога даразчитам на майсторите в определени техники, такива като Ерик Любен, Марк Гроси или Филип Капулад. Този Шампионат само затвърди убежденията ми. От самото начало ние не разчитахме да ловим с макара, но я си представете, че не бях довел със себе си специалисти, които са способни майсторски д управляват макарата, ние просто можехме да загубим!
DP: – Значи бъдещето пред теб се рисува в светли тонове?
АД: – Имам някои идеи как да направим нашия отбор още по-силен! Например, трябва да работим над универсалността на нашите спортисти и да ги накараме да проявяват инициатива на вътрешните Шампионати на Франция и състезания. Да, но това е тема на отделен разговор.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.