Теam Mosella – голямата изненада на турнир Леново

Вторият турнир от шампионата се проведе на язовир „Леново“ и отново бе съпроводен от изненади

Три сектора бяха разположени на стената на язовира, а един – на самия бряг. От една страна, това отново създаде неравностойни условия, но този път, за разлика от „Липник“, имаше риба в изобилие.

Теam Mosella - голямата изненада на турнир
Теam Mosella - голямата изненада на турнир Леново

Основният проблем по време на състезанието бе как да се елиминира уклеят, който бе в изобилие и създаваше големи проблеми. Поради тази причина белият червей бе почти напълно изключен като стръв.

По време на тренировката стана ясно, че след основното подхранване рибата първоначално бяга от хранителното петно, след което обаче отново се връща на храната. Въпреки това при дохранване тя се плашеше и това наложи подаването само в началото на тежка подхранка.

Основната стръв, на която се ловеше, бе торен червей, жито и царевица. Противно на общоприетата логика, и дохранването се извършваше основно с жито и царевица. Имаше състезатели, които рискуваха да дохранват с тежка храна и това се оказа пагубно за тях.

Масовата риба, която се хващаше, бе каракуда, епизодични морунажи и кефали. В сектора, който беше на брега, риболовът бе основно на мач, като рибата вътре определено бе доста по-спокойна и кълвеше независимо от тежестта на ваглера.

Почти през цялото време каракудата се държеше на дистанция около 15 м от брега, т.е на метър и половина пред върха на щеките, което създаде доста трудности на състезателите, някои от които изобщо не успяха да се ориентират.

На стената ситуацията бе съвсем различна. Там риболовът протече основно на щека. Но и тук след подаването на подхранката рибата се дърпаше по-навътре и това наложи да се лови с по-дълги такъми и подхърляне навътре.

Ден първи

През първия ден риболовът протече стандартно. На стената излезе най-много риба, а на сектора на брега – по-малко. Времето беше хубаво, само дето периодично подухваше вятър, който на стената бе страничен и доста силен. Изненадите започнаха още първия ден. В сектор А изненадващо първи се класира Димитър Петров от „Моселла“, в сектор Б -Калин Митранов от „Видракс“, в сектор В – Марто от „Видракс“, който изтегли тапа, и в сектор Г – Гогата от „Вижън“. В края на деня след пресмятане на наказателните точки се оформи изключително интересно класиране. Първи традиционно застанаха „Видракс“, които, както се очертава, тази година май няма да имат никаква конкуренция с новия си състав. Втори се класира отборът „Биг Фиш Van Den Eynde“, които направиха монолитно представяне в първите места на секторите, следвани от „Майсторски риболов“ и „Мосела“.

Не по-малка изненада се оказа представянето на „Вижън“, които се класираха едва седми, нещо нетипично за отбор, който няколко години подред се класираше първи или втори.

Ден втори

През втория ден риболовът не се промени съществено. На стената отново си имаше много риба, а в сектора на брега – определено по-малко. И втория ден изненадите продължиха. През втория ден първи в сектор А стана Йонко Гюров, отново от „Мосела“, в сектор Б – Ванко Монев от „Сливен“, в сектор В – Юли Цирка от „Видракс“, а в сектор Г – Димитър Петров от „Моселла“.

В крайното класиране първи се класираха „Видракс“, втори „Мосела“, а трети останаха „Биг Фиш Van Den Eynde“. Представянето на „Видракс“ вече не е изненада за никой. Перфектното представяне обаче на „Мосела“ и „Биг Фиш“ е изненада. „Мосела“ се наложиха с добрите си индивидуални представяния, а „Биг Фиш“ с отличната отборна тактика. Както се вижда от крайното класиране, „Мосела“ имат три индивидуални титли до четвърто място. Нещо, което не се е случвало от години. Дали това е бил късмет, жребий или майсторлък, ще стане ясно от следващите турнири. Другото състезание ще се проведе на „Мандра-Бургас“, където се очаква да се ловят бабушки, и тогава ситуацията според мен ще бъде коренно различна.

Божидар Тодоров-Папарака

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.