Варненци направиха първия турнир GO FISH 2007

Собственикът на най-големия магазин за риболовни принадлежности във Варна GO FISH организира частен турнир по спортен риболов на яз. Цонево

Състезанието се проведе на 16 септември, като взеха участие 36 души.

Варненци направиха първия турнир GO FISH 2007
Варненци направиха първия турнир GO FISH 2007

Организаторите бяха взели разрешение в събота да се проведе тренировка на стената, но за съжаление тренираха само десетина души.

Приказките за огромни количества бабушки както винаги се оказаха въздух под налягане.

От Световното първенство в Унгария си бях взел един кашон с подхранки SENSAS имено за такива частни турнири.

Независимо че времето беше топло, реших за тренировката да забъркам тъмна храна.
GARDONS NOIR
GROSS GARDONS
ETANG NOIR
2 кг Terre de somme

И така направих един мач и болонезето с две идентични линии – ваглер 10 г. Използвах ваглерите, с които се ловеше на световното, тъй като са изключително прецизни и регистрират всяко почукване на рибата. А е факт, че рибата кълвеше много предпазливо. На щеката дълбочината беше 4-то коляно, затова монтирах пробно два топсета с плувки 0.75 и 1.5г. В интерес на истината, бях убеден, че риболов на щека няма да има. Или поне, че рибите ще са доста малко. И така, на щеката подадох 10 топки храна, а на мача 15 малки топчета с прашката.

На дистанция около 25м. от брега дълбочината беше 7.5м. При температура на водата 23-24 градуса се надявах там да има риба и се оказах прав. Пет минути след като подадох тежката подхранка, линията на болонезето ми се скъса. Основното отежнение ми беше направено от съчми и влакното се скъса имено там. Преправих линията и започнах да ловя. Няколко минути нищо не се случваше. След което последва първото кълване – малко костурче. Когато го вадя, виждам, че на куката има малко водорасло и намалявам с около 5 см. дълбочината. Подавам две малки топчици храна и замятам отново.

След по-малко от минута вадя първата малка бабушка, която е около 50г. Отново подавам две топчици храна и с прашката презамятам. Следва поредното кълване и този път на куката е гигантски слънчак, лимоненожълт. Влизам в серия слънчаци, които са по-големи от бабушката, която извадих.

Втози момент пристига моят съотборник Румен Витков от Монтана, заедно със сина си Виктор, тъй като и те ще участват в състезанието. Часът е вече около 10.30, оказа се, че са се изгубили по пътя до язовира и затова са закъсняли за тренировката. Витков прави един мач и една болонеза и подхранва на по-близка дистанция, буквално на няколко метра пред върха на щеката.

През това време аз вадя още няколко бабушки, но основните риби, които излизат, са слънчевки и костурчета. Убеден съм обаче, че това се дължи основно на черната подхранка, затова за деня на състезанието променям рецептата.

Вечерта спим в хотелчето на Чудните скали. След тренировката слязохме на брега, за за да си направим мачовите пръчки. Аз правя един мач със същия ваглер, с който тренирах, а на болонезето монтирам фиксирана плувка 5г, в случай, че излязат гъсти риби на по-близка дистанция.

Румен подготвя на Виктор две болонезета и един мач, а за себе си щеката и един мач.

На следващия ден по закона на Мърфи камериерката в хотела не ни събуди и се успахме. Наложи се да караме като луди, за да успеем да пристигнем навреме за жребия. В деня на тренировката забърквам следната рецепта:
1 кг Gross Gardons
1 кг Gardons
2 кг Etang
2 кг Terra de somme
и ароматизатор за бабушка

Поръчал съм си две дози ситен вердевас, който смятам да добавям по малко към подхранката. Храната SENSAS е сладка на вкус, за разлика от VAN DEN EYNDE. А соленият вкус изсушава вердеваса и го убива.

Записаните 36 души са разделени на два сектора, а аз се падам № 17 в сектор А. Пред мен е гора от водорасли и се налага да се преместя няколко метра вдясно, почти до линията за средата на зоната.

Разпъвам три топсета като монтирам плувки 1гр, 1.5гр и 2.5гр. Големите грамажи са само при случай, че излезе силен вятър. Премервам дълбочината и на мача, около 25-30м, където е точно 8м. С Виктор сме в един сектор, а Румен е в съседния.

Подготвям 12 топки за щеката и 25 малки топчици за дистанцията на мача. В 10.15 е старта на състезанието.

Захранвам и започвам да ловя на мач. Още с подаването следва кълване. Хващам само бабушки. Рибите са малки, около 40-70 г, но се ловят регулярно. На всяка уловена риба, докато изчаквам стръвта да потъне, подавам по две топки подхранка с фуил с прашката.

Както и предполагах, днес с по-светлата храна слънчеви риби и костурчета няма. Бабушките кълват на самото дъно. На няколко пъти опитвам да ги потърся над дъното, но няма никакво кълване. В края на първия час обаче кълването намалява. Имам особеното усещане, че прехраних рибата. Затова преминавам на щеката. Там обаче бабушките са съвсем епизодични. За сметка на това кълват добри слънчаци, при това доста едри, лимоненожълти на цвят. Около половин час ловя на щеката, като стрелям по няколко червея и успявам да хвана два бонуса – две бабушки по 200-250г.

Преминавам отново на мача и установявам, че рибите отново са там. Този път дохранвам на 2-3 уловени риби с по една топчица храна. Така продължавам да ловя регулярно до края на състезанието. Класирам се първи в сектора с 1.700 бабушки и оставам втори в индивидуалното класиране. Най-после едно наистина добро класиране през тази година.

Божидар Тодоров – Папарака.

Добавете коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.