Маршрут на дупката на яз „Пясъчник“

Дупката на язовир „Пясъчник“ е най-посещаваният обект за риболов през последните няколко месеца. Средно по 100-150 души се изсипват всеки уикенд по бреговете. В момента кормораните са наблъскали в дупката хиляди килограми уклей и червеноперка, които са прекрасен обект за риболов след безрибните зимни месеци. По посещаемост дупката вече заприличва на студения канал на Гълъбово. За да си хване човек място, се налага да бъде на язовира най-късно в 5,30 сутринта.

Подхранката

Червеноперката и уклеят са риби, които много добре се контролират със захранка. Използвайте това предимство. При риболова на дупката аз ползвах следната подхранка:

Van Den Eynde Super Roach-черна – 1 кг
Van Den Eynde Grilled hemp – 250 г
Fil Star Ванилия с коноп – 2 кг
Fil Star Ванилия – 1 кг
Черна пръст – 1 кг
Бял червей – 300 г
Пинки – 50 г

Ако имате финансова възможност, можете да добавите в подхранката и около 300 грама вердевас, но не прекалявайте, тъй като рибата все още се храни мудно.Подхранката и конопът се смесват добре в сухо състояние и се овлажняват. Добре е да овлажните храната още щом пристигнете на водоема, за да има поне час време да поеме водата. След това задължително претрийте подхранката през сито и добавете предварително овлажнената глина. Тя ще помогне подхранката ви да потъва по-бързо към дъното.
В зависимост от времето трябва да си подберете мястото за риболов. Ако е топло и слънчево, търсете рибата на по-плитко, ако е мъгливо и студено – в по-дълбоките места.

Такъмите 

В момента на водоема най-удачно се лови на плувка. Някои ентусиасти хвърлят и на дънни въдици, но поради студеното време все още няма резултати.
Най-добре е да си намерите място на северния бряг. Там рибата е по-активна, тъй като слънцето го огрява най-напред. За предпочитане е да се лови с Болонезе. Поради студеното време червеноперката и уклеят все още се придържат в придънния слой или малко над него. Дълбочината на северния бряг е около 4-5 м на десетина метра от брега. Ако ловите с Болонезе, 6-7-метровата пръчка ще ви позволи да монтирате фиксирана плувка, която е значително по-чувствителна. 1-1.5 грама са напълно достатъчни. Разпръснете съчмите ветрилообразно по линията. По този начин стръвта ще потъва съвсем бавно и естествено и ще обира рибата от всички слоеве на водата.
След като сте премерили дълбочината и сте фиксирали стръвта, на около 2-3 см от дъното подхранете участъка. След основното подхранване хранете рядко – през 20-30 мин. По този начин ще можете да разчитате само на едри червеноперки. Не пропускайте периодично да стреляте с прашката бял червей.
Ако решите да заложите на уклея, направете подхранката си по-рехава. Линията трябва да е с групирано олово на едно място. Куката е от N14 до N18 в зависимост от апетита на рибата.
Някои от риболовците практикуват английски риболов много навътре без подхранка, но според мен по този начин може да се разчита само на късмет.

02.2001г

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.