Видове щеки и правилният подбор

Видове щеки и правилният подбор

Видове щеки и правилният подбор

Съществуването на определени начини на риболов е възможно единствено благодарение на съществуването на определени видове риболовни пръти

Един от тях е щеката. Щековият риболов е признат за най-прецизния. За съжаление обаче високите цени правят лукс притежаването на този риболовен уред.

КЛАСИФИКАЦИЯ

Щеките се делят на четири основни групи: по дължина, тежест, гъвкавост и цена. Първата група щеки са с дължина от осем до десет метра и по-рядко до единадесет. Тяхната цена обикновено е около 100-200 долара.

Във втората група са събрани щеки до дванадесет и половина-тринадесет метра, с цена от 300 до 800 долара.

Третата група включва щеки до четиринадесет метра и половина, дължината на която е позволено да се лови на повечето международни състезания. Тяхната цена е от 800 до 1800 долара.

Видове щеки и правилният подбор
Видове щеки и правилният подбор

Четвъртата група са щеки с дължина четиринадесет метра и половина, но по-здрави и по-леки. Техният строй позволява да се удължават до шестнадесет метра. Затова пък цените им са над 2000 долара.

Отделна група са т. нар. шаранови щеки. Тяхната дължина обикновено е от единадесет до тринадесет метра, по-рядко четиринадесет и половина.

Първи стъпки

И така, да предположим, че вие сте решили да се оборудвате с щека и да практикувате този изтънчен риболов. Най-разумно ще е да купите щека от първа или втора група. Щека с дължина 10-11 м съответства на 6-7 м гол телескоп без водачи. Между другото щека с тази дължина е достатъчна за повечето ситуации, особено за неголеми реки, канали. Цената на тези щеки е ниска, нещо много важно. Освен това материалът, от който са направени, и конструкцията придават на този клас щеки голяма здравина. Обикновено те са по-дебелостенни и не се боят от удари, силен вятър или пренатоварване. Имат си, разбира се, и своите недостатъци, основният от които е тежестта – 800-1100 кг. Щеки от този клас предлагат почти всички големи фирми. На „Дайва“ това е моделът TORNADO, на Мавър – Strong Arm, на Броунинг – АLIZE и В 1000.

За тези, коитоимат пари са щеките от втората група. Дължината от дванадесет и половина-тринадесет метра е напълно достатъчна при свободен риболов. Те са по-стройни и по-леки – 900-1100 г за тринадесет метра. Често този клас щеки се продават с допълнителни топсети и удължители. Тяхната здравина е по-малка, отколкото на първата група, но при правилна употреба имат по-дълъг живот. Щеките от този клас са представени в каталозите много подробно. Фирмите, специализирани в производство на риболовни принадлежности, предлагат десетки модели. В България в момента се предлагат щеки на Мавър, Броунинг, Трабуко и Тубертини, Мило, Колмик, Силстар, а от скоро и Дам.Още по-леките и стегнати щеки от трета група, според мен, е оправдано да се купуват само ако сте състезател или имате излишни средства. Те са с базова дължина четиринадесет метра и половина и тежат от 1000 до 1150 гр. Към тях обикновено вървят по няколко допълнителни топсета, а за по-добрите модели се предлага и удължител до шестнадесет метра. Този удължител обикновено се използва само за изследване на релефа на дъното и премерване на дълбочината.

Типични представители на тази група са CONNOISSEUR-Z и CONNOISEUR-X на Дайва, G 41 и G 51 на Мавър, моделът 8800 на Колмик, 899, 10-01, 10-10 на Мило, Champion,s choise 606 и 44 на Броунинг.

Четвърта група екстра класа

Т. нар. екстра класа щеки са на практика почти недостъпни за нас поради високите си цени. Тяхната лекота – 950-1000 грама на четиринадесет метра и половина, позволява да се лови с удължител на шестнадесет и повече метра. Тези щеки са толкова стегнати и леки, че позволяват да засичате ефирно и да „клатите“ и „придърпвате“ със скоростта на мисълта. Обикновено повечето водещи фирма правят по един-два топмодела на сезон.

Какво е важно?

Когато купувате щека, е добре да обърнете внимание на няколко неща. Задължително я опънете и сравнете с някоя друга щека. Сравнявайте само щеки с еднаква дължина, иначе няма смисъл. Изяснете има ли допълнителни топсети, на каква дължина са те. Уточнете каква е процедурата при необходима доставка на допълнителни колена. Огледайте внимателно всяко едно коляно поотделно за наличие на шупли, пукнатини, наранена обвивка. Съединението от типа put-over, при което горното коляно се нанизва върху долното, е по-добро от put-in, когато горното коляно влиза вътре в долното. Когато заклатите щеката, не трябва да се чува тракане, това показва за наличие на лоши сглобки.

Приумици на англичаните

В зарибените английски водоеми томитата използват щеката по интересен начин. Линията няма плувка, нито олово, само една кука и стръв. Щеката се поставя във водата. Когато шаранът поеме стръвта, сам се засича благодарение на дебелия ластик. Този тип риболов се нарича floating pole, но е забранен на много водоеми. Там, където е разрешен обаче, често по този начин се печелят големи състезания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.