Първи стъпки в риболова на щека

Допълнителните принадлежности

На първо място това е валякът за разглобяване. Той може да бъде всякакъв, но най-важното е да има широк диапазон за регулиране по височина и да е устойчив – на три или четири крака. Необходимо е също така да имате лира. Тя представлява V-образна стойка, на която се слага предният край на щеката, след като е разглобена. Кепчето трябва да бъде с дълга дръжка. Това позволява да гребнете рибата далече от брега, като по този начин намалявате напрежението на последния стадий от ваденето на рибата, както и шансовете рибата ви да се откачи. Най-удобни са състезателните кепове с диаметър на главата 40-50 см. Желателно е главата да бъде от корда, тъй като по този начин куката и оловото не се закачват в кепчето.

Желателни принадлежности

Основното нещо от тази част е рибарският куфар. Той позволява в продължение на няколко часа да седите удобно и без напрежение. Освен това куфарът има много чекмеджета, в които можете да поставите своите куки, корди, готови такъми, олово, като всичко това ще ви бъде подръка във всеки един момент.

И не на последно място – съвременните рибарски куфари са снабдени с разнообразни приспособления – за закрепване на пръчките, телескопични крака за наклонен терен, тавички за стръв, стойка за живарника.

Куфарът не бива да е лек, той трябва да е устойчив и надежден. Алтернатива на куфара е платформата, която също позволява удобно да се разположат принадлежностите на брега. Желателно е да имате отделни стойки за допълнителните топсети, както и дълъг живарник.

Устройване на мястото

На водоема риболовът започва с овлажняване на подхранката. Докато тя поема вода, се монтира куфарът, хвърля се живарникът във водата и се монтира валякът за разглобяване. Междувременно се оборудват топсетите с готови такъми. Добре е да смажете предварително ластика на топсета. Това ще осигури добро плъзгане на ластика и плавно вадене на рибата.

Валякът за разглобяване

Най-удобно е да го поставите зад себе си и малко встрани. Ако брегът назад е много стръмен, можете да го поставите и под 90 градуса и да разглобявате успоредно на брега.

Дълбочината

След оборудване на топсета премерете внимателно дълбочината. С дълбокомер „прочукайте“ дъното. Имайте предвид, че всяка неравност на дъното може да се окаже много перспективна за риболова. Проверете дълбочината и по-навътре, ако имате удължител за щеката, там може да има нещо интересно – по-голяма дълбочина, хълмче… С дълбокомера (жабка) проверете за закачки, тиня или храсти по дъното.

Подхранване

След като храната ви е поела достатъчно влага, пресейте я през сито и овлажнете допълнително, ако е необходимо. Първоначалната подхранка трябва да представлява от една до две трети от общото количество храна. Топките трябва да бъдат с големината на портокал. След това се подхранва регулярно в зависимост от интензитета на хранене на рибата, която се лови.

Риболовът

Ако хващате за първи път щека, добре е да започнете да работите първоначално на 9-10 м. Едва след няколко риболова, когато свикнете да работите със системите и правилното разглобяване, можете да снадете щеката с повече колена. Най-специфичното при риболова на щека е т. нар „подаване“ на линията. С плавен замах на топсета линията се полага във водата. Сглобява се останалата част от щеката и стръвта се подава навътре. Важно е това движение да става плавно, иначе има опасност линията да ви се оплете.

Придърпване и клатене

Кордата от върха на щеката до плувката трябва да бъде постоянно опъната. По този начин ще имате пълен контрол над линията за риболов. Една от основните грешки на повечето начинаещи е изборът на прекалено тежка линия. Оптималната дълбочина за стояща вода или слабо течение при нормално кълване и дълбочина от 2 до 4 м е 1-3 грама.

Риболовът с щека ви дава възможност да дразните постоянно рибата, като отлепяте периодично стръвта от дъното в стояща вода или задържате линията при течение, което също отлепя вашата стръв от дъното.
Кълване, засичане, изваждане…

Кълването на щека е разнообразно – от силно взимане, което се предава чак на ръката, до едва забележимо потрепване на плувката. Тъй като щеката позволява да се засича без ново хвърляне след всяко кълване, идеята е да се реагира на всяко движение на плувката – потапяне, движение, потрепване, спиране на място, повдигане… Самото засичане става с леко повдигане на върха 20-30 см. След закачване на рибата внимателно я изведете от зоната на риболов, като държите ластика постоянно натегнат. Придърпайте рибата настрани, след което разглобете топсета. Ако рибата е едра, разглобявайте едно или две колена повече от реалната дълбочина.

Донякъде проблем създава вятърът при риболов с щека. Ако е в гръб или насреща – не толкова, но страничният вятър определено е неприятен. В такива ситуации е добре да положите щеката във водата и да оставите по-голямо разстояние от върха до плувката.

В заключение искрено се надявам, че привържениците на риболова с щека ще стават все повече и повече.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.