За и против риболова на щека

За и против риболова на щека

За и против риболова на щека

Противниците на риболова с щека са много

Повечето от тях изобщо не разбират за какво всъщност става дума, но коментират този риболов. Нещо повече – голяма част от тях си позволяват дори да дават съвети.

За и против риболова на щека
За и против риболова на щека

Според едно от общоприетите схващания риболовът с щека е само за спортисти, а не че това е риболов за определени условия. Доказателства? Например, колко щеки се продават годишно в Германия, където състезанията са забранени? Немного повече, отколкото в България. По-голяма част от немските риболовци изобщо не знаят какво е това щека и за какво се използва. Как тогава да се вярва на българските автори, че в чужбина риболовът на щека е едва ли не втора природа на хората! Щеката е разпространена основно в Англия, Франция и в другите страни, където се лови дребна риба и се правят състезания.

Риболов на едно място!

На състезание спортистът има определен сектор, където той стои и лови единствено и само в него. А на свободен риболов цялото оборудване на щеката го лишава от възможността да се премести. Всички онези куфари, баки за подхранка, живарници, кутийки, чохъли, калъфи и кепове представляват един огромен обем багаж, който е трудно да бъде преместен. Риболовът на щека с валяка за разглобяване още повече задълбочава проблема. Ако няма място назад или брегът е стръмен, щеката става безполезна.

Не на последно място при прозрачна вода и малка дълбочина надвисналата над главите на рибите 13-метрова пръчка определено ги хвърля в тих ужас. Като че ли с това се изчерпват негативите от риболова с щека.
От друга страна, щеката е един безценен уред, що се отнася до прецизност и бързина, когато условията го позволяват.
Щековият риболов ви дава възможност да контролирате перфектно своята линия. Дори и при силен вятър малкото разстояние от върха на щеката до плувката ви дава възможност да задържате стръвта на едно място, което е основен фактор за риболова на по-едри риби. При много силен вятър върхът на щеката се потапя във водата и това допълнително стопира вашата линия. При течение единствено с щеката имате възможност да ловите с плоска плувка, като придърпвате и задържате. Редуването на тези движения е гаранция за добър улов на течение.

Боб Нуд : Риболовът на щека – една магия на вода

Четирикратният шампион Боб Нуд обясни по следния начин пред репортер на вестника какво представлява риболовът с щека. “На това Европейско първенство вие имате възможност да гледате световни шампиони как работят с този уред. Това е един сложен процес. Тук ще имате възможност да видите последните техники и новости в този спорт. Аз зная, че за България практикуването на щеков риболов е едно много скъпо удоволствие, но като четирикратен световен шампион ви казвам, че ако искате да имате добри резултати, независимо дали сте на състезания, или свободен риболов, трябва да овладеете перфектно риболова с щека. Това е най-прецизният и перфектен уред за риболов, измислен до момента, а в ръцете на един добър специалист може да се превърне в страшно оръжие срещу рибата.”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.