Маршрут на Ръжево Конаре

Дупката на Ръжево Конаре се намира на 25 километра от Пловдив по пътя за Карлово. Водоемът е стара сепарация, от която е ваден пясък, и има добри дълбочини. Езерото се обитава от речен кефал, червеноперка, уклей, шаран, каракуда, бяла риба, костур и от обекта, на който ще се спрем най-подробно – ПЛАТИКАТА.
Ловят се предимно екземпляри от 200 г до 1.5 кг – прави впечатление, че се редуват по големина през година.
Най-подходящо е да се лови платиката с гол телескоп или щека. Лови се предимно на дълбочина 4-6 м с фиксирана плувка. Основното и най-важно нещо за успешния риболов е качественото подхранване.
Платиката обитава места с песъчливо или тинесто дъно. Нейни убежища са чистите места, заобиколени с водорасли. Търсете чисти от закачки места.
След като сте изследвали внимателно дъното, премерете дълбочината.

Подхранката 

Подхранката за платика е измислена отдавна от Ван ден Ейнде (VAN DEN EYNDE) -Hi Pro Spesiment. Ако нямате възможност да си позволите тази подхранка, можете да ползвате някоя от родните производства: FilStar, ELDI, Промикс, Ефект или Еsti. Подхранката за платика трябва да бъде светла на цвят. Добре е да добавите жива стръв в подхранката – бял червей или вердевас. Следва овлажняване на подхранката и захранване. 10-12 топки с големината на портокал са подходящи за първоначална подхранка. Не се плашете, че ще изплашите рибата. Платиката е стадна риба и се храни много активно.

Системата 

За риболова на Ръжево Конаре препоръчвам плувка не по-малка от 1.5 г. В противен случай рискувате да бъдете атакувани от дребни червеноперки и уклеи. Плувката трябва да бъде с дълга антена и много силно утежнена, почти удавена. Това се налага, тъй като кълването на платиката се състои в повдигане на плувката. Основното влакно не трябва да е по-дебело от 0.12, а поводът – 0.8-0.10 мм. Куката варира от N 20 до N 14. За утежнението на системата има две схващания. Според едната теория първата съчма трябва да лежи на дъното, което позволява точно да се отчита всяко пипане. Аз ловя без съчми на дъното, с много къс повод 5-7 см. Над първата съчма се поставя една контролна и 20 см по-нагоре се групира останалото олово.
Платиката е риба, която много се влияе от подлъгване. Не оставяйте пръчката в спокойствие. Придърпвайте лекичко встрани и нагоре, след което задръжте за момент.
При вадене на едра платика не бързайте. Тя се съпротивлява силно, но за кратко, след което излиза на повърхността и поляга настрани. Стръвта може да бъде пинки, вердевас, торен червей, царевица, кастери. Не забравяйте периодично да подхранвате мястото. Когато платиката се храни, тя яде много. За един 5-8-часов излет аз изразходвам 5-6 кг подхранка. Не пестете храната.
Ако по средата на риболова има рязко затишие, променете нещо в системата. Опитайте рязко да намалите дълбочината с около 1.5-2 м. Платиката има навика да се издига от дъното няколко часа след основното подхранване, тъй като храната прави облак. Добре е по време на риболова да ползвате кърпа, тъй като платиката отделя много слуз.

Добавете коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.