Риболов на щека от Боб Нуд – част 6

Риболов на щека от Боб Нуд - част 6

Риболов на щека от Боб Нуд - част 6

РИБОЛОВ НА ШАРАН В СТУДЕНА ВОДА – II

Моята храна заработи. На 15-ата минута аз вече хващам първия шаран. Рибата, разбира се, не е трофейна, но той ми показа на какво е способен, като изкара 4-5 м ластик от върха на щеката. Шаранът беше съблазнен на шунка в момент, когато стръвта падаше на дъното. При лягането на дъното аз изчаках няколко минути, но кълване нямаше. Тогава аз извадих такъма на около метър, за да отлепя стръвта. Такъмът бавно започна да потъва. Шаранът не устоя и резултатът стана един на нула за мен.

Риболов на щека от Боб Нуд - част 6
Риболов на щека от Боб Нуд - част 6

Забелязах, че плувката ми потрепва от време на време. Не засичах, защото знаех, че това не е кълване. Това показва, че в зоната на риболов има риби, които се удрят във влакното.

Извадих първата риба за няколко минути. Щом шаранът глътна въздух, престана да се бори.
Откачването на шарана от куката може да се окаже сложна работа, ако ползвате куки с контра.

Откачване на шарана в четири стъпки

При откачване на едра риба от куката аз следвам четири стъпки. Първо гребвам рибата с кепчето. Слагам го върху коленете си така, че рибата да увисне във въздуха. Окачвам куката с кукоизваждач, който ми виси на врата с ластик, след което пускам внимателно рибата в живарника. Това е много важно, тъй като хвърлянето на рибата или падането й на земята може да причини доста вътрешни увреждания.

Не съм подхранвал далечната точка на риболов вече четири минути. Така че стрелям една прашка пелети. Подавам отново такъма с шунка за стръв, натопена в Van Den Eynde’s Liquid Pellet. След броени секунди плувката се изправя, а стръвта ляга на дъното. След още няколко секунди плувката изчезва от погледа.

Засичам рязко и бързо, като хвърлям шарана в шок. Освен това по този начин куката се забива сигурно в устната му. Нужна е бърза реакция и правилни движения, за да не скъса шаранът влакното. Шаранът тръгна вляво от мен, като изкара ластика (№ 8) почти до краен предел. За такива ситуации има зад себе си две допълнителни колена на щеката, готови за снадаване. Единственият начин да спрете рибата е да снададете бързо едно или две колена и да опънете ластика толкова, колкото позволява. Това ми помогна, успях да обърна шарана. Следва самото вадене. Ластикът започва леко да се прибира. Следя рибата с цялата щека, като го държа постоянно под напрежение.

Разглобяване на щеката

След няколко силни удара рибата започна да се уморява и едва тогава ми позволи да тръгна да разглобявам щеката. Принципно ловя с топсет на трето коляно. Разглобявам щеката обаче на петия елемент, тъй като изкараният ластик е удължил такъми ми почти двойно.

Рибата идва все по-близо и е вече на около осем метра от брега. Държа в ръката си вече само топсета на пето коляно. Ластикът е опънат докрай, за да не влезе рибата в подхранената зона. Скоро уморената риба е гребната в кепчето, а аз за пореден път подхранвам мястото с пелети. Не забравям да подхвърля няколко прашки и на страничните точки за риболов, но ги храня значително по-малко. Целта ми е да вдигна рибата над дъното на предната точка, а на двете странични точки тя да остане на дъното.

Да опитаме на друга стръв

След като повече от пет минути нямам кълване на шунката, решавам да сменя стръвта. Нося със себе си тесто Van Den Eynde Pellet Paste. Това тесто има същият аромат като пелетите, но е по-меко. Надявам се и рибата да го хареса.
За да го направя още по-апетитно, го смесвам с течен ароматизатор Liquid Pellets. Тази стръв е много добра, понеже е мека и при засичане куката не среща никакво съпротивление, преди да се забие в устата на рибата. От друга страна обаче, е много трудно да стигне до дъното, невредима върху куката.

Единственият начин да се вкара такъм с такава стръв е да се движи щеката бавно и внимателно.
Стръвта е във водата, време е да сменя тактиката. В момента, в който подавам храна, виждам водовъртежи на повърхността. Явно рибата се е вдигнала, значи е време наистина да сменя тактиката. Топсетът с такъма за риболов над дъното ми е готов. Не губя време, а вкарвам новия такъм веднага. Странно е, тъй като предишната нощ беше замръзнало и рибата би трябвало да стои на дъното. Тя обаче яростно се бори за падащата храна.

Съкращавам храненето.

Аз храня както преди (на две минути по прашка пелети), но количеството е два пъти по-малко. Така шараните още повече се настървяват, като се борят кой пръв да атакува падащата храна. Този метод на риболов изисква здрав такъм, тъй като рибата кълве отривисто и рязко. Стрелям още малко храна и отново на повърхността се появяват водовъртежи. Сменям веднага стръвта и на шунката моментално последва удар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.