20 съвета за риболов на река

20 съвета за риболов на река

20 съвета за риболов на река

1. Бъдете сигурни, че ловите винаги над своята захранка, като имате предвид дълбочината и течението на реката. Винаги избирайте постоянен далечен ориентир, които да ви служи при подхранването.

20 съвета за риболов на река
20 съвета за риболов на река

2. При по-силно течение по-тумбестото тяло на плувката е идеално. При по-слабо течение ползвайте по-издължена форма.
3. При наистина силно течение близалката трябва да бъде вашият избор. Тя има плоско тяло, метален кил и сменяща се антена. Близалката се държи добре при задържане, без да изскача над водата и държи линията много стабилно.
4. Изберете лепкава подхранка, която трудно ще бъде отмита от течението. Тя трьбва да бъде достатъчно тежка, за да стигне до дъното цяла и едва там да се разпадне. Опитайте някои добри миксове, като Marsel Van Den Eynde Turbo + Sekret или Sensas River 3000.
5. Никога не игнорирайте отсрещния бряг ако искате бгат улов със своята щека. Големите риби естествено се държат по бреговете. Често обаче не е възможно да се хвърля достатъчно точно с ваглер или фидер и вие се нуждаете от 14.5 или 16м щека за богат улов.
6. Опитайте се да поддържате храненето силно и през последните часове на риболова. Така можете да разчитвате на по-големи риби, които идват по-късно на храната. И ако вие се състезавате това ще бъде разликата между победителя и губещия.
7. Използвайте по-дълго разстояние на влакното между върха на щеката и плувката. Така вие ще можете да изтичате и задържате по-добре. Това е особено вяжно, когато е ветровито., тъй като дългото влакно ще гарантира по-добър контрол над плувката.
8. Добър трик на речните риболовци, когето ловят на червей е да дбавят лепило в подхранвката. Така тя става по-лепкава и потъва по-лесно на дъното.
9. Опитвайте се да движите перото със скорост на половината на течението. Просто дръжте влакното опънато ,задържайте плувката и леко отпускайте, за да регулирате скороста. За тази цел ви е необходимо многофункционално перо подобно на Drendn Carbo, което е перфектно за задържане или изтичане.
10. Ако вашата предпочитана подхранка не е достатъчно лепкава за употреба на река добавете Damp Leam(глина) Terre de riviere. Също така е удачно да добавите аквариумен пясък. След смесване и пресяване на вашата смес просто добавете глината, която също е пресята допълнително.
11. Когато използвате голяма плувка при риболов на щека(обикновено близалка) проверете издържливоста на вашия ластик. Ако той е тънък вие няма да имате достатъчна сила да засечете, тъй като тежеста е голяма.
12. В силен вятър слагайте съчма над вашата плувка. Колкото по-силен е вятърът толкова по-голяма трябва да бъде тя. Това ще неутрализира всяко движание на щеката, запазвайки вашето перо перфекто стоящо.
13. Правилното подхранване е ключ към успеха, особено през зимата. Никога особено през този сезон на годината не подхранвайте с големи топки. Хранете по малко и често. Вие не можете да извадите това което сте хвърлили.
14. Винаги се опитвайте да ловите на изтичане, дори и през зимата. Кефалът и бабушките следват храната, дори и през зимата. При изтичане линията минава през различни участъци и укрития.
15. Честото променянето на вашата дълбочина ще ви даде резултати. Често ловенете над и по-дъното ще бъдат по-резултатни отколкото откровенното влачене по дъното.
16. След внимателно измерване на дълбочината и решаване къде да се лови движете линията по течението, за да проверите неговия релеф, а също така дали има закачки. Направете това преди да сте хвърлили храната.
17. Когато избирате линия взимайте предвид и всякакви изненади, като кефал или шаран, които може да хванете. Ползвайте здраво влакно и задължително трябва да имате резервно, за да го подмените, в случай на късане.
18. Понякога експериментирайте с преотежняването на вашето перо. Тогава вие ще можете да задържате плувката и антената да се вижда при изтичането.
19. Речният бряг не винаги е удобен за да монтирате своя стол. Инвестирайте в платформа, така вие ще ловите удобно и по-успешно.
20. Ако мястото на което ловите се обитава основно от дребна риба, зцаложете на нея, вместо да търсите кефал или шаран. Наблегнете на червеноперката и уклеят и така ще имат все пак богат улов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.