10 съвета за новия сезон

1. Поправете плувките си.
Повечето от плувките през годината се повреждат. Имат драскотини, боята се напуква, така те започват да “пият вода”. Боядисайте ги и ги покрийте с лак, за да станат отново водоустойчиви. Пречупените пластмасови и паунови плувки по-добре изхвърлете, не си струва да ги ремонтирате.
2. Смажете болтовете на своите стойки и куфара. Развийте ги, отстранете мръсотиите и после смажете с малко грес. Сега ще ви служат отново цяла година, без да заяждат.

10 съвета за новия сезон
10 съвета за новия сезон

3. Подострете или подменете тройките на блесни, воблери и др. Ако куките са наред, подострете ги с овлажнен пясъчен камък. Ако обаче са ръждясали, по-добре направо ги сменете.
4. Почистете всичките си пръчки със сапунен разтвор. Водачите се чистят най-добре с четка за зъби, а ако са нарязани, най-добре ги занесете да ви ги сменят. Така няма да ви се износва влакното.
5. Погрижете се за щеката си, тъй като тя никак не е евтина. Това ще рече да я миете поне два пъти годишно отвътре и отвън със сапунен разтвор. Ако нямате специална четка, използвайте тоалетна хартия, която прекарвате с по-тънката секция. След измиването я оставете на стайна температура да изсъхне.
6. Направете си нови совалки с готови такъми. Гледайте да запазите същите периметри, за да не се налага наново да балансирате по-късно плувките. Добре е също така да ги надпишете.
7. Подновете старото влакно.
Риболовци, които ходят за риба от време на време, могат да си позволяват лукса да си сменят влакното и веднъж в годината. Тези, които ходят интензивно, трябва да подменят своето влакно минимум 2 пъти в годината. Навийте шпулата до ръба, така ще замятате по-лесно. Може да спестите разходи, като обърнете влакното от другата страна – просто го навийте на друга шпула.
8. Прегледайте аксесоарите си и подновете липсващите артикули. Вижте дали имате достатъчно оловни съчми, оливетки, системи за английски риболов…
9. Проверете си мрежата на живарника, а също така и кепа. Възможно е мишки да са похапнали от тях или да са си свили гнезда. Зашийте малките дупки, а ако има големи, най-добре посетете някой риболовен магазин за нов живарник.
10. Смажете макарите си. Няма абсолютно никаква нужда те да бъдат разглобявани, освен ако няма някой вътрешен проблем. Просто свалете дръжката и смажете гнездото и главната ос на барабана с малко грес.

Добавете коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.