За морунажи на луда Камчия

За морунажи на луда Камчия

За морунажи на луда Камчия

Отдавна ми се искаше да направя един риболов на някой от красивите вирове на река Луда Камчия и сега, когато времето застудя, реших че моментът е дошъл

За риболова избрах един вир, известен сред варненци като Каравельовия вир. Мястото се намира в Айтоския проход, на няколко километра след село Търнък.

За морунажи на луда Камчия
За морунажи на луда Камчия

Заедно с мен реши да дойде един мой приятел Асен – голям фен на спортния риболов и най-вече на щеката. Уговорихме се да се срещнем направо на реката в 7,30ч, но като по нетърпелив, аз пристигнах първи.

Тишината и спокойствието, което излъчваше това място, ме завладяха напълно и докато разглеждах местата, удобни за риболов, Асен също пристига. Разположихме се на около 30 метра един от друг. На Каравельовия вир реката е със сравнително равен бряг, повърхноста беше гладка като огледало. По-интересно обаче се оказа, че нямаше абсолютно никакво течение.

За съжаление, местата ни бяха така разположени, че с Асен не се виждахме, заради дърветата между нас. Пренесохме багажа и се заехме с подготовката на подхранките.

Аз бях решил да ловя с тъмна храна като от предишни излети знам, че вирът е доста дълбок. Решавам към трите пакета тъмен Super Champion Roach VDE да добавя и един пакет тъмен Seсret. Идеята ми е по този начин да направя храната по-тежка, като се надявам така да сваля всички риби на дъното.
Както вече казах, на този вир няма никакво течение и затова смятам да не правя типичната подхранка за река(тежка и лепката). Рецептата, която съм избрал, е по-скоро типична за неподвижни води, но мисля, че ще проработи.

Асен забърка два пакета Vip River на Milo и два пакета червеноперка спорт. Моята храна стана почти черна , а неговата беше значително по светла.

Докато подхранките ни поемаха вода, се заехме да измерим дълбочината. Оказа се, че аз ще ловя почти на четири метра, а при Асен беше с около метър по плитко.

За сажаление и по Луда Камчия често се срещат „парашутисти“, което е направило рибата доста плашлива. Затова преценявам, че рибата няма да реагира добре на плясаците от топките, ако ги подавам от ръка и избирам вариант да къпирам. Подхранването с къпинга ще бъде по-резултатно по няколко причини – с него ще бъда по-тих, ще храня по-точно и храната ще отделя по-малко частици по пътя си към дъното, отколкото ако я подавам от ръка. Последното е особено важно, тъй като в реката има доста уклей, а аз се надявам по този начин да успея да го избегна поне до някаква степен.

Започвам риболова с плувка 1 грам. Основното влакно, което използвам е 0.12мм Preston Innovations и повод 0.10мм, с дължина 17 см. Тъй като няма течение смятам, че няма нужда от по-дълъг повод. Куката с която щях да ловя беше на Middy серия 42.0 – № 18. Този модел го използвах за първи път, но в последствие се оказа че е една перфектна кука.
Отежнението ми се състоеше от един дропер до повода на 25см от него още един и на още 25см основно отежнение от три дропера.

Асен монтира по фин такъм на своята щека. Той използва плувка 0,75гр,основно влакно 0,11мм и повод0,09мм.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.