За морунажи на луда Камчия

Отдавна ми се искаше да направя един риболов на някой от красивите вирове на река Луда Камчия и сега, когато времето застудя, реших че моментът е дошъл

За риболова избрах един вир, известен сред варненци като Каравельовия вир. Мястото се намира в Айтоския проход, на няколко километра след село Търнък.

За морунажи на луда Камчия
За морунажи на луда Камчия

Заедно с мен реши да дойде един мой приятел Асен – голям фен на спортния риболов и най-вече на щеката. Уговорихме се да се срещнем направо на реката в 7,30ч, но като по нетърпелив, аз пристигнах първи.

Тишината и спокойствието, което излъчваше това място, ме завладяха напълно и докато разглеждах местата, удобни за риболов, Асен също пристига. Разположихме се на около 30 метра един от друг. На Каравельовия вир реката е със сравнително равен бряг, повърхноста беше гладка като огледало. По-интересно обаче се оказа, че нямаше абсолютно никакво течение.

За съжаление, местата ни бяха така разположени, че с Асен не се виждахме, заради дърветата между нас. Пренесохме багажа и се заехме с подготовката на подхранките.

Аз бях решил да ловя с тъмна храна като от предишни излети знам, че вирът е доста дълбок. Решавам към трите пакета тъмен Super Champion Roach VDE да добавя и един пакет тъмен Seсret. Идеята ми е по този начин да направя храната по-тежка, като се надявам така да сваля всички риби на дъното.
Както вече казах, на този вир няма никакво течение и затова смятам да не правя типичната подхранка за река(тежка и лепката). Рецептата, която съм избрал, е по-скоро типична за неподвижни води, но мисля, че ще проработи.

Асен забърка два пакета Vip River на Milo и два пакета червеноперка спорт. Моята храна стана почти черна , а неговата беше значително по светла.

Докато подхранките ни поемаха вода, се заехме да измерим дълбочината. Оказа се, че аз ще ловя почти на четири метра, а при Асен беше с около метър по плитко.

За сажаление и по Луда Камчия често се срещат „парашутисти“, което е направило рибата доста плашлива. Затова преценявам, че рибата няма да реагира добре на плясаците от топките, ако ги подавам от ръка и избирам вариант да къпирам. Подхранването с къпинга ще бъде по-резултатно по няколко причини – с него ще бъда по-тих, ще храня по-точно и храната ще отделя по-малко частици по пътя си към дъното, отколкото ако я подавам от ръка. Последното е особено важно, тъй като в реката има доста уклей, а аз се надявам по този начин да успея да го избегна поне до някаква степен.

Започвам риболова с плувка 1 грам. Основното влакно, което използвам е 0.12мм Preston Innovations и повод 0.10мм, с дължина 17 см. Тъй като няма течение смятам, че няма нужда от по-дълъг повод. Куката с която щях да ловя беше на Middy серия 42.0 – № 18. Този модел го използвах за първи път, но в последствие се оказа че е една перфектна кука.
Отежнението ми се състоеше от един дропер до повода на 25см от него още един и на още 25см основно отежнение от три дропера.

Асен монтира по фин такъм на своята щека. Той използва плувка 0,75гр,основно влакно 0,11мм и повод0,09мм.

Добавете коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.