Плувки за бабушки

Дали любителите риболовци са се замисляли на брега на водоема каква роля играя тази на пръв поглед незначителна принадлежност – плувката?

Попитайте когото и да било и всеки ще ви отговори, че плувката е, за да се вижда кълването на рибата. Принципно това е така, но само от една страна. Освен кълването, добрата плувка трябва да съчетава в себе си и други функции – добра видимост на антената, устойчивост при вятър и чувствителност при кълване „на повдигане“ и при „натискане“. Всички тези своиства зависят от материала на тялото, кила и антената. В тази статия ще се спрем на темата – плувки за една от най-разпространение у нас риби – бабушките. Ще ви представим една гледна точка.

Плувки за бабушки
Плувки за бабушки

За риболов на бабушка, както на течение, така и в стояща вода за предпочитане е да се използват плувки с дълъг кил и антена. Защо? Ще опитаме да анализираме. На пръв поглед изглежда, че няма нищо по лесно от риболова на тази толкова разпространена риба(бабушката) и не си струва да се отнасяме толкова сериозно към плувките за риболов. От една страна това е така. Например през пролетта, когато рибата е активна формата и качеството на плувката не играят почти никаква роля. В този момент е важно стръвта да се намира на необходимата дълбочина и плувката да регистрира кълването. Но въпросът с чувствителноста на плувката избива при наличието на конкуренция, там където рибата е наплашена и в късна есен и зимата, когато водата е бистра. Именно тогава материалите, от които е направена плувката и нейните качества стават от първостепенно значение за количествения улов.

Най-добре е за риболов на бабушка да се използват плувки с метални антени. Този тип антени са максимално чувствителни, но се отежняват трудно. Затова най-добре е да се използват за лека стръв – вердевас, бял червей или кастери. Те са подходящи за класически риболов на бабушка около дъното. Но поради своята ултрачувствителност тяхното използване е ограничено. Заради тънката антена на голяма дистанция те трудно се виждат, както и при вълни или насрещно слънце. Правилното отежняване на тези плувки изисква над водата да се подава само една трета от антената, а това създава проблеми при вълни. За сметка на това в тихо време и при капризни риби тези плувки са незаменими. Дължината на антената е изключително важна, за да се регистрира кълването “на повдигане”. А тънкоста на антената е важна не само заради по-малкото съпротивление при кълването, а и заради по-малкото съпротивление при страничен вятър. Плувки с метална антена се използват основно от състезатели, а дори и те не го правят често заради трудното отежняване.

Голяма популярност сред състезателите имат плувките с плътни антени. Те се изготвят в различни дебелини, не се чупят и лесно се отежняват. Плувки които заслужават внивание в момента на българския пазар са няколко модела на COLMIC, MAVER, TUBERTINI, SENSAS, а от българските някои модели на FILSTAR. Напоследък някои от фирмите започнаха да монтират металното колелце за влакното не на самото тяло, а на антената. Това прави плувките изключително удачни при риболов на течение, особено с щека.

Но не само антената играе важна роля. За устойчивоста и чувствителноста на плувката е важна също така дължината на кила, както и материалът от който е направен. За капризни бабушки най-добри са плувките с метален кил. Основното им преимущество е, че са по-устойчиви, изискват по-малко отежняване и свалят стръвта на дъното по-бързо. Те са най-подходущи за риболов с щека при класически риболов на бабушка около и над дъното.

С тялото на плувката, или по-точно с неговата форма нещата са пределно прости. За риболова на бабушка са подходящи вретеновидни плувки или капкообразни, когато става дума за тихо време и стояща вода. Заради своята форма тези плувки са изключително чувствителни, но все пак най-универсална е формата тип капка. Когато става дума за риболов на течение там ситуацията е малко по-различна. Ако не става дума за риболов с близалка най-добрата форма за река е овалната, тип топче.
Отделно внимание заслужават плувките на Trabucco от серията Ultimate. Някои разновидности на тази серия бяха дълго време хит сред риболовците у нас. Тънкият кил на тези плувки е изработен от карбон, което е много подходящо при есенен риболов на бабушка, когато рибата обича плавно пропадаща стръв. Отделен интерес представлява серията Ultimate 30, която има конусовидна антена, която се стеснява от тялото към върха. Този тип плувка е изключително полезен при прецизно кълване.

Товароподемноста на плувката за риболов на бабушка трябва да бъде минимална и да съответства на условията – дълбочина, сила на течението, необходима скорост на пропадане на стръвта. При риболов на лека стръв и дълбочина до 3м се използват плувки от 0.5 до 1.5г. Но тези параметри са относителни. Понякога при дълбочина над четири метра се налага да се използва плувка 0.75г, тъй като капризната бабушка само се докосва до стръвта и отказва да я поеме щом почувства съпротивлението на голямата плувка. Затова по време на риболов не следвайте сляпо теорията, а мислете и експериментирайте.

Добавете коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.