Голям риболов на река

Средните Пиренеи от дълго време са люлка на отлични риболовни състезатели

По памет ми се струва, че винаги в отбора на Франция е имало риболовци от този район. Трябва да се каже, че там има невероятно разнообразие от места за риболов и риба – също разнообразна, но и многобройна, при това до такава степен, че е възможно да се практикуват абсолютно всички видове техники за риболов. Така че не е за чудене, че едно от основните конкурентни предимства на рибарите от Южна Франция е именно тяхната поливалентност. За 30 години съм имал възможност да общувам с множество големи фигури от региона. Жан Пелегрино и синът му Беноа са част от тези хора, към които изпитвам огромно уважение и за мен винаги е удоволствие да сме заедно на брега на водата. Мога да съм сигурен, че ще прекарам страхотно в една непринудена среда! Бивш треньор по ръгби, Жан прилага в състезателния риболов борбеността от спорта с овалната топка. Съвсем естествено този бивш състезател от първа национална дивизия се е впуснал в обучението на младите. Заедно с Жан-Мишел Гриньон и с Жан-Клод Поансиньон, той влиза в командния екип на младежкия отбор на Франция, където е свършил невероятна работа. При всички тези условия е безсмислено да казвам, че синът му Беноа е роден с въдица в ръка. В моите очи той отлично представлява новото поколение състезатели, които се чувстват еднакво добре и удобно при всички видове риболов. От 15 години имам възможността да го наблюдавам как прогресира и изкачва всички стъпала, които водят до по-високо ниво. Няма никакво съмнение, че в най-близко бъдеще той ще стане един от онези, без които националният отбор. не може да мине.

Голям риболов на река
Голям риболов на река

Солидно

Едва на няколко километра от дома му, Беноа разполага с едно място за риболов, добре познато сред състезателите в региона, но лично аз досега не бях ходил там: каналът на електрическата централа на Golfech. Там гъстотата на рибата е голяма. Има дори и кефали, които са били доста многобройни в миналото, но напоследък са понамалели заради големия апетит на сомовете, които тепърва се размножават. Една от особеностите на това място са промените в скоростта на течението, което се дължи на работата на централата. Трябва непрекъснато да се адаптираш към тези вариации и затова Беноа монтира три различни линии. Първата е овална плувка 1,5 г. монтирана на основна линия 0.22мм и завършваща с кукичка N 12 , монтирана върху повод от влакно 0.18мм с дължина15 cм. Тази ултрасолидна линия, която обаче разполага с гъвкаво утежнение, е предназначена най-вече за кефали, когато течението е бавно. Втората линия също е съставена от овална плувка, но от 4 гр. И има голяма куха антена. Основната линия е от 0.18мм, а поводът 0. 14мм. И накрая третият монтаж е с плоска плувка Cralusso Torp?do от 12 g монтирана на влакно 0.22мм. Голямото отежнение е съставено от съчми, които дават добро центриране на основата маса. С всичките тези материали едва ли Беноа е дошъл да зяпа как централата изпуска водата от охлаждането! Дошъл е да лови риба и то не каква да е! Освен това и захранката отговаря точно на тази цел : тя е едновременно богата, лепкава и с едра гранулометрия

На подобно място най-често най-ефикасен е риболовът с подхранване : пет или шест топки гарнирани с пинки (като се има предвид средният размер и апетита на рибите, няма нужда от хирономуси и вердевас !) са достатъчни за начало. Средната дълбочина е 3 метра и има постоянно течение : Така че Беноа решава да започне директно с линията с 4 г и набързо хваща няколко белици от 150 до 400 г с четири бели червея на куката. Поводът се влачи с цялата си дължина по дъното и това е причината поради която е важно да се използва антена за плувка с по-голям диаметър. Още след първото замятане, Беноа започва да подхранва. Обратно на това, което може да се мисли, колкото е по-бавно течението, толкова по-стегнати трябва да са топките. Или поне това са условия, в които кефалът кълве повече, а Беноа знае,че тези риби реагират добре на шума. При всички случаи, шестте килограма земя, добавени към сместа, осигуряват бързо падане на стръвта на дъното и затова Беноа подхранва надолу по течението спрямо върха на въдицата. Воденето на линията се състои в това да се забавя възможно повече движението на плувката, но без да се блокира напълно. Доста бързо риболовът се превръща в истински фестивал. С радост на сърцето Беноа вади рибите буквално една след друга. Откачанията са много малко защото той използва кука N 14 а устата на белиците е по-твърда от тази на платиките. Свидетели сме в истински риболов за скорост при това във всеки един детайл. Кухият ластик от 2,25 mm е монтиран директно върху носача на върха и осигурява известна мекота като ограничава откачанията като същевременно предлага голяма резервна мощ в случай че клъвне голяма риба. За сметка на това, на линията, предназначена за кефали Беноа предпочита да използва плътен ластик от 1,8 mm което му позволява по-добре да мори рибата, особено по-мощната. Много е просто : през целият първи час на риболова, Беноа вади риба след всяко замятане ! Засега няма някакви значителни промени в течението и след час и четвърт той хваща първата си хубава платика Веднага сменя линията и взема тази с плоската плувка.

За разлика от доста други риболовци, Беноа слага утежнението доста ниско : долната част се влачи около 30 cm върху дъното и основната маса се намира на 20 cm по-нагоре.Това разположение помага да се получи по-добра индикация за кълването на ниво плувка, отколкото ако се използваха големи плоски тежести. Със закачени на кукичката цели 5 бели червея, едвам намерили място, Беноа хваща нова платика, бързо последвана от други, с тегло от 0,8 до1,2 кг, но също и от каракуди, мрени и шарани.

Находчивост

Изведнъж течението рязко се забавя и Беноа се възползва, за да направи няколко изтичания с линията за мряна. Този път плувката е регулирана по такъв начин, че да може да придвижи стръвта на нивото на дъното а твърдите топки с подхранка се хвърлят буквално върху антената на плувката. При такива условия нерядко се случва харпуниране (закачане отстрани) и точно това се случи на Беноа, който загуби така две риби една след друга – след като те бяха вече опънали ластика до крайност . За нещастие, това бяха единствените. Вече не е толкова светло, а най-добрият период за улов е около обяд, когато слънцето е в зенита си. Освен това течението отново върна предишната си скорост и Беноа решава да пробва с плоската плувка. Докато той продължава спокойно своя фестивал, се възползвам за да хвърля едно око на материалите, които носи. Линиите са безупречно подредени в чекмеджетата Rive, а връхчетата са сложени върху големи дъсчици за намотаване, върху които е намотан ластик. След това те са подредени като линиите – в едно чекмедже. Находчиво.

Идва моментът за ваденето на живарника от водата. На пръв поглед има около 30 кг най-различна риба. Това е още едно доказателство, че Южна Франция е истински рай за риболовците и че няма да спрем да виждаме шампионите от региона на още по-високо ниво.

Имено с рибари като Беноа отборът на Франция ще може успешно да се обнови !

Добавете коментар