Шаран на плувка – голямото надлъгване

Шаран на плувка - голямото надлъгване

Шаран на плувка - голямото надлъгване

Риболовът на шаран на плувка е изключително емоционален

Това е така, защото много често завършва с неочакван край за риболовеца, особено ако е подходил самонадеяно към построяването на линията.

Шаран на плувка - голямото надлъгване
Шаран на плувка - голямото надлъгване

Шаранът може да се лови принципно с всякаква пръчка, като се започне от гол телескоп, телескоп с водачи, болонезе, мачова пръчка и щека. Всичко зависи от конкретните условия, които предлага водоемът, гъстотата на риба, интензивността на кълването…

Първото нещо, което е необходимо, е да огледате водоема, когато пристигнете на мястото за риболов. Наличието на мехури рано сутрин може да ви подскаже къде да потърсите рибата. Лично аз започвам първоначално да ловя с щека, ако ми позволява дълбочината. Изключвайки ранната пролет, когато шараните обитават плитките места, през лятото винаги имате по-големи шансове да ги намерите на 4-5 м, отколкото на 2-3 м.

Линията за шаран трябва да е изключително здрава, тъй като понякога и наблизо се появяват доста едри екземпляри. Куката трябва да е остра и надеждна.

Подхранката трябва да бъде много едро смляна и силно хранителна и активна. Добре е да бъде ароматизирана. Шараните обичат ароматите. Миризмата на ягода, анасон, карамел или карамфил ги влудява. През есента и горещите летни дни е желателно храната да не бъде много сладка. Добавете поне една консерва със сладка царевица в подхранката. Това ще възбуди апетита на шараните.

След основното захранване не прекалявайте с топките. Все пак ще се ловят шарани, които са изключително подозрителни към всякакво пляскане, тропане и даже говорене.

През пролетта шаранът обича торни и земни червеи, през лятото се лови удачно на жито, царевица, а в арендаторските язовири, където е по-нагъсто, и на бял червей.

Ако риболовът не върви под върха на щеката, опитайте да потърсите рибата по-навътре. Монтирайте ваглер на мачовата пръчка и захранете 15-20 м пред вас. По-навътре рибата е значително по-спокойна и това позволява използването на по-дебели корди в сравнение с щеката. Основно влакно 0.16 и повод 0.12-0.14 е напълно достатъчно за борба със среди и едри екземпляри.

Утежняването на плувката зависи от дълбочината, на която ще се лови, и от прецизността на кълване. При всички положения по-леката линия при нормални атмосферни влияния ще даде по-добри резултати от по-тежката.

Риболовът на ваглер ви дава преимуществото да го замените буквално за секунди, ако установите, че рибата е капризна и грамажът на плувката й идва в повече.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.