Шампионски шарани без макара

Шампионски шарани без макара

Шампионски шарани без макара

Четирикратният световен шампион Боб Нуд често печели състезанията , като лови основно едри риби

Своята последна титла в Испания боб спечели също с риболонв на едри шарани. Да понаблюдаваме действията на майстора…

Шампионски шарани без макара
Шампионски шарани без макара

Без значение, че има много противници техниката на риболов на шарани с фин такъм определено е по-удачна от останалите.Какъв ще бъде изходът от вадене с щека на шарани от 1 до 4 кг обикновено не е ясно, но здравият ластик и влакно 0.188-0.22мм определено могат да помогнат. И дори и да имате няколко късания е добре да се научите да ловите шарани на щека, защото този риболов ще ви даде невероятно удоволствие и възможности….

Ако вие сте открили на дадено място шарани възниква въпросът с какво да се ловят. Боб Нуд и до днес на свободен риболов ползва своята стара щека Reflex на фирмата Browning. Този модел е доста тежък и мек, което е особено важно при ваденето на едри риби. Най-добре е при риболова на едри риби горните три колена на щеката да са телескопични. Така по-лесно ще монтирате ластика и няма да се налага да го махате след всеки риболов.

Ластикът предотвратява бягството

При нормално функциониране ластикът не трябва да запъва във върха, както и да провисва. Това се постига, като подберете малко по-голям диаметър тефлонов накрайник. За големи шарани ластикът трябва да е дебел и здрав. Проверявайте го преди всеки риболов. Боб Нуд използва ластик 1,6 – 1,8 мм, което позволява да вади на водни ски шарани до 1 кг и да мори бързо едри риби. Кепчосването на шарана е много важен момент. Ако първият ви опит е неуспешен, рибата изпада в паника и често къса влакното. Кепът на Боб е със здрава дръжка, която не се огъва, и от едра найлонова мрежа, в която не се заплита куката, оловото и перките на шараните.

Дебелото влакно и мощните куки

За риболов на големи шарани с щека Боб ползва основно влакно 0,22 мм и повод 0,19 мм. Куката за него е една – Colmic N500 №12. Тя не се изправя и при най-мощните удари на рибата. Утежнението на шаранския такъм е елементарно, оливетка или няколко съчми. На течение Боб оставя да лежи 15-20 см до основното утежнение, а в спокойна вода – само част от повода.

На силно течение Боб използва плувки-близалки на фирмата SENSAS, които оказват по-малко съпротивление. За спокойна вода той предпочита издължени или капкообразни плувки с антени с дебелина 2 мм. Това позволява да се лови на голяма стръв.

Подхранка от едри частици

По мнението на Боб Нуд топките подхранка трябва да са много плътни. Тъй като шараните ядат много, Боб смесва в храната Sensas 3000 с глина, за да се разпадат топките по-бавно. Храната се състои от едри частици, които правят богата обедна маса за шараните. За един риболов Боб използва около 10 кг подхранка и 1 кг стръв. Само така той може да е сигурен, че по време на целия риболов рибата ще остане пред него и няма да избяга.

По време на риболова четирикратният световен шампион се ръководи от две основни правила. Първо: в никакъв случай не бива да се разпилява храната около плувката. Тогава рибата хаотично ще се храни и ще закачва влакното с перки. Ще има празни кълванета и засечки. Второто правило се отнася до поднасянето на стръвта. Трябва да се лови на дъното, да се избягват резки движения и да се подава стръвта точно върху хранителното петно.

Всичко да е под ръка

По време на риболов Боб постоянно държи подръка подхранката, стръвта и кепа. Така на него не му се налага да става от стола и не плаши рибата.

Първоначално Боб подава 10-15 топки храна. За основната подхранка той добавя половин кг мъртви червеи, кастери и живи червеи. Топките с мъртви червеи се разпадат значително по-бавно. Освен това Боб добавя и една консерва царевица и 200 г ситен вердевас, за да събере рибата. В спокойна вода топките се подават малко пред върха на щеката. На течение обаче се подават на около метър нагоре по течението.

Да попаднеш в десетката

Трябва да се види колко точно храни Боб. Топката се подава на около метър над плувката и често веднага след това следва кълване. Щом рибата се закачи на куката, започва ваденето. На практика риби до 1 кг Боб направо ги издърпва навън. Секунди след закачването Боб вече знае каква риба е закачил. След това, без да бърза, я придърпва до брега и рязко издърпва нагоре ластика. Така шаранът няма време да се опомни и влиза в кепчето.

с тази храна Боб Нуд спечели Световното първенство в Толедо-Испания
– 5 кг Sensas 3000
– 5 кг Sensas 3000 Fine mouture
– 5 кг Sensas 3000 Riviere

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.