От книгата на Лий Джаксън – 6 част

Как да направим правилните изводи от прогнозата за времето

От атмосферните условия до голяма степен зависи как, кога и къде се храни рибата. Без съмнение основен фактор е силата и посоката на вятъра, температурата, атмосферното налягане и съдържанието на кислород във водата. Фазите на луната също могат да окажат влияние, но те са доста трудно предсказуеми.

Единственото, което мога да ви посъветвам, е да си оставате у дома, ако има пълнолуние. На повечето водоеми южният и западният вятър са благоприятни за риболова на шаран. Шаранът е топлолюбива риба и при хладен североизточен вятър се чувства дискомфортно, както човека. Затова повечето риболовци в хладно време си стоят по къщите, а при топло време са за риба.

От направлението на вятъра до голяма степен зависи и концентрацията на естествената храна за рибата.

Горният слой на водата бие в подветрения бряг (при югозападен вятър това е североизточният бряг). Образува се т.нар. отлив на прибоя. Естествената храна ще се концентрира недалеч от подветрения бряг, затова риболовът с лице към вятъра ще бъде многообещаващ. При това положение рибата ще се намира в североизточния ъгъл на водоема, недалеч от брега, при/или веднага след топлия югозападен вятър.

Как “работи” вятърът.

Определянето на дънния релеф в кариерите е много важен момент от риболова. Важно е да се изследват точно падините и възвишенията по дъното, за да се определи къде точно е естествената храна на рибите. Безспорно е, че атмосферното налягане влияе на интензивността на хранене на шарана. Макар че както и с посоката на вятъра, няма строги правила.

Измерването на атмосферното налягане е в хектопаскали. Налягане от 1000 хектопаскала и надолу се смята за ниско, а от 1100 хектопаскала нагоре се смята за високо. От гледна точка на условията ниското налягане предполага висока облачност и дъжд. Водата се обогатява с кислород и рибата започва да се храни. Аз винаги с удоволствие тръгвам за риба, когато се задава фронт от ниско атмосферно налягане.

Температурата също силно влияе върху местонахождението на шараните. В топлите слънчеви дни можете да го откриете в горните слоеве на водата, нагрети от слънчевите лъчи. Затова в такива дни стръв, повдигната от дъното, има реални шансове да попадне пред очите на шарана.

В горещи топли дни шаранът се крие във водорасли и храсти и е много трудно да бъде уловен. Тогава най-подходящата стръв е хлябът.

Ако има прогноза за слънчево време, през лятото разчитайте на успех само сутрин много рано и привечер. През зимата обратно – атакувайте шараните през деня, когато слънцето свети най-силно, като търсите рибата по-скоро на плитко, отколкото на дълбоко. Зимно време аз лично търся плитки водоеми. Там шаранът е свикнал и бързо реагира на промяната на времето.

Сега за дъжда. Обикновено дъжд вали при ниско атмосферно налягане и винаги може да се разчита в такова време на 1-2 добри удара. Според мен най-добре е проливен дъжд в топъл летен ден. Притокът на кислород събужда шарана и го кара да търси храна.

Намерете мястото и ще откриете рибата.

Започнете изследването на дъното крачка по крачка. Най-добре се изследва с плувка-маркер. Не прескачайте големи участъци от нароченото за риболов място, за да не изпуснете някоя важна падинка, където шаранът се е скрил.

А светкавиците… Кълването обикновено е по време на затишието преди гръмотевиците и след тях. Що се отнася до лекия монотонен дъжд, рибата престава да се храни в такова време.

Както вероятно вече сте забелязали, няколко пъти споменах за дълбочината на водоема. Много е важно точното определяне на дълбочината. Както казах, измерването може да стане с плувка-маркер, но също така дълбочината може да се определи по времето на потъването на оловото. На пръв поглед изглежда трудно, но са необходими просто малко повече тренировки.

В момента, когато оловото се приводни, повдигнете леко върха на пръчката, като държите влакното опънато, докато оловото потъне до дъното. Когато то стигне до дъното, от напрежението върхът отскача нагоре. Когато овладеете тази техника, ще можете да получавате маса полезна информация за дълбочината, структурата на дъното, има ли водорасли и т.н. Добре е да започнете изучаването на дъното, когато не сте на риболов, тъй като шумът ще изплаши рибата. Освен това замятането на дълбокомера може и да не се хареса на повечето ваши съседи.

След като опипате дъното, е добре да запишете данните в книжка, за да можете да ги използвате и за в бъдеще.

Добавете коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.