Мощни магнитни бури белязаха началото на новия риболовен сезон

Времето не спира да ни изненадва с интересни аномалии, но това няма да потуши риболовната страст

Според информация на РИА Новости през изминалото денонощие е бил измерен граничен индекс на геомагнитно смущение, който е достигнал до скала 5. Това е официална информация, която руският сайт е публикувал на база изнесените данни от Центъра за прогнози на космическото време на Националното управление за океанология и атмосферни изследвания в САЩ. Пет е минималното равнище, след което по – високите стойности се определят като магнитна буря.

Мощни магнитни бури белязаха началото на новия риболовен сезон
Мощни магнитни бури белязаха началото на новия риболовен сезон

Причина за геомагнитните смущения е новооткрита следа в слънчевата корона, която учените са нарекли „птица на Слънцето“. Тя се е появила през миналата седмица. Най-общо казано това е една по-тъмна област, която има отворено магнитно поле. От тези области излиза високоскоростният слънчев вятър – потокът от заредени частици с много висока скорост. За сведение – нормалната скорост на слънчевия вятър е от 400 километра в секунда.

Учените наричат магнитите бури смущение на геомагнитния фон на Земята. Случват се защото е налице изригване на плазма от Слънцето. Това изригване е причина за отделяне на огромно количество енергия под формата на светлина, топлина и електромагнитни вълни. Потокът се движи със скорост 400-1000 км/с, и достига до Земята след един-два дни след слънчевото изригване. Всички знаем, че щом тази енергия достигне до Земята, налице са смущения в работата на радиовръзките и комуникациите, както и в начина по който се чувстват живите организми.

Добавете коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.