А вие били ли сте на риболов в пустинята?

Филмът на отличения с Оскар Саймън Буфой обещава да се хареса не само на любителите на романтичния жанр

„Риболов в пустинята“ е заглавие, което не бива да бъде пропускано, най-малкото защото режисьор на лентата е Ласе Халстрьом, известен най-вече с хита си „Шоколад“. Колкото и романтично да изглежда на пръв поглед заглавието, драматизацията по известната книга на Джоан Харис е представена от талантливия режисьор точно толкова многопластово, колкото се усеща и докато се чете. Изненада е думата, която най-добре описва работата и на сценариста, и на режисьора. Изненада от това, че една на пръв поглед тривиална и класическа история е поднесена изискано и интересно, като има моменти, в които „Риболов в пустинята“ изненадва с оригиналните обрати.

Един йеменски шейх е напът да осъществи мечтата си и да лови сьомга в пустинята
Един йеменски шейх е напът да осъществи мечтата си и да лови сьомга в пустинята

Каква е историята, разказана от сполучливия тандем?

Широкоскроеният шейх се е амбицирал да осъществи нещо на пръв поглед неосъществимо. Той иска да направи така, че в пустинята да може да се лови риба, и то не каква да е, а сьомга.

И тъй като е шейх и явно има много пари, той дава инструкции на представителката си превърне мечтата му в действителност. Тук следва намесата на водещия експерт по рибовъдство на Великобритания, изигран блестящо от Юън Макгрегър. Проектът на шейха и колкото абсурден, толкова и интригуващ, и това дава възможност на затъналия в тривиалности експерт да преживее нещо незабравимо, нещо което не просто ще промени живота му, но и всичко онова в което вярвал досега.

Филмът е подходящ за разпускане в летните жеги и ще се хареса както на дамите, така и на господата, които няма да имат нищо против да разберат е ли възможен риболовът в пустинята.

Добавете коментар