Вятърната далавера на нос Калиакра праща България на съд

Наказателната процедура срещу България, предприета от Европейската комисия, продължава

Еврокомисаря по околната среда Янез Поточник е изпратил мотивирано становище, с което иска страната ни да се съобрази със съответното законодателство на Европейския съюз. От Брюксел са алармирали, че ако до два месеца не бъдат изпълнени изискванията, цитирани в доклада, България ще отиде на съд.

Вятърната далавера на нос Калиакра праща България на съд
Вятърната далавера на нос Калиакра праща България на съд

За какво точно става въпрос? Всеки, който е пътувал до красивия нос Калиакра, е видял и вятърните турбини, които са ситурани в района около Каварна. Знайно е, че нос Калиакра е важна зона за птиците, които минават оттам на път за топлите страни, както и за онези, които са избрали земите наоколо за свое постоянно местообитание. Освен хилядите турбини, там са станали факт и още около 500 вредни проекта, които са били узаконени, без да се вземе предвид вредата, която нанасят върху природата.

Още преди четири години, както и през изминалата 2011 г. Еврокомисията е изпратила писма, в които са описани опасенията, че неправилното прилагане на директивите може да доведе до загубата на защитени видове и негативни последици върху околната среда.

И тъй като Брюксел редовно следи какво се случва по този въпрос, България не е направила нито едно от изискваните действия.

Засега няма отговор от екоминистерството какво точно ще се направи по този въпрос. От там са казали пред „Дневник“, че все още очакват официално уведомление с детайлите от Еврокомисията.

Добавете коментар