Рибата с прозрачна глава е изключително чувствителна към светлина (ВИДЕО)

Странни обитатели се крият в морските дълбини

Изследователи от Институт за изследване на морските обитатели в Монтерей наскоро намериха отговор на половин вековната мистерия на риба с тръбовидни очи и прозрачна глава. Откакто Macropinna microstoma е описана за първи път през 1939 г., морските биолози са знаели, че тръбовидните очи са много добри в улавянето на светлината.

Новото изследване, проведено от Брус Робисън показва, че тези необичайни очи могат да се въртят в рамките на прозрачния щит, който обхваща главата на рибата. Това позволява на интересната риба да се фокусира напред, за да се види каква е плячката.

Дълбоководните риби са се адаптирали към непрогледния мрак по различни невероятни начини. Няколко вида от дълбоководните риби в семейството Opisthoproctidae се наричат барелски, защото очите им са с тръбовидна форма. Те обикновено живеят в близост до дълбочина, където слънчевата светлина от повърхността избледнява, за да завърши в пълен мрак. Рибите от този вид използват своите ултра-чувствителни тръбовидни очи, за да търсят бледи силуети на потенциална плячка.

Въпреки че такива тръбовидни очи са много добри в събирането на светлина, те имат много малка област на оглед. Освен това, с тези очи, те могат да гледат само напред, но не и встрани. Това ще направи невъзможно за рибите да видят какво има около тях. Така те изпускат доста улов, като освен това и устата им е много малка, затова се хранят предимно с малки, заблудени рибки.

Добавете коментар