Европейското чука на вратата

На 30 юни и 1 юли ще се състои Европейското първенство по улов на риба на Гребния канал в Пловдив

Както вече писахме в миналия брой, България ще се представи от осем участници:
Румен Панов – Пловдив
Наско Боянов – Пловдив
Евгений Милев – Пловдив
Юрий Пейков – Пловдив
Юлиян Тодоров – Кюстендил
Румен Видов – Монтана
Иво Банчев – Монтана
Иво Спиридонов – Кюстендил

На 30 май в пловдивското ЛРД се състоя съвещание на оперативното бюро за провеждане на Европейското първенство. На него обаче присъстваше и пловдивската група от Националния отбор. Това донякъде обърка хронологично подредените изказвания на участниците, които се бяха подготвили много добре.

В този момент се изясни, че за Европейското първенство са потвърдили участие около 20 отбора. Договорът за нощуването на състезателите в парк-хотел „Санкт Петербург“ е вече сключен. Гостите ще бъдат поети от аерогарата в София и докарани с автобуси, осигурени от армията. Кой и как ще осигури обаче охраната в хотела, не е ясно, тъй като по време на предишното световно първенство доста от състезателите бяха окрадени.

Тази година самото откриване на първенството ще се проведе пред Военния клуб на площада. Участниците ще бъдат разделени на две колони, които ще тръгнат от различни точки, и ще се съберат на Главната улица. Оркестър и знаменосци ще съпровождат шествието до Военния клуб. Там отборите ще бъдат строени и представени. Повече от 500 гълъби ще бъдат пуснати, а хеликоптер ще изсипе над главите на събралото се множество новата парична единица „един шаран“.

Организацията по посрещането на гостите и самото откриване на първенството е перфектна. Тъй като обаче сме българи, не може да се мине без гафове.

Както предсказа нашият вестник, Гребният канал няма да бъде почистен от водораслите. Въпреки настояването на представителите от националния отбор и от Оперативното бюро, от Пловдивската община категорично заявиха, че няма средства за почистването на водоема. Чуха се дори некомпетентни реплики от рода на: „Който го може, го може“ и „Ще ловите над водораслите“… „Оставаме с впечатлението, че за организаторите е по-важно да организират едно добро посрещане за гостите, отколкото как ще се представи нашият отбор“, коментира Наско Боянов, един от състезателите.
Председателката на БФРС Росица Златанова поясни, че никъде по света няма практика водоемите да се почистват специално преди провеждане на състезания.

Иначе организаторите обещаха до началото на състезанието да бъдат пуснати в Гребния канал 8 тона риба – шаран, каракуда и платика. По този повод бе взето решение да се продължи забраната за риболов на Гребния канал до приключване на Европейското първенство. Общинската полиция е натоварена с охраната на водоема както преди, така и по време на самото състезание.

Дни преди отпечатването на броя се състоя втората среща на оперативното бюро за провеждане на Европейското първенство. Според последни данни на Гребния канал ще се срещнат 21 страни от Европа. В последния момент както винаги се получава се оказа, че няма от къде да се набави достатъчно риба. Първоначалното обещание от 8 тона, намаля на 6, след това на 5 тона и накрая бе решено ако се намери да бъде пуснато 4 тона риба. Според специалистите от рибната инспекция в големите български язовири просто нямало вече риба. Иван Димитров се изказа малко неподготвен, че в зависимост от рибата ще определи тактиката на Националния отбор. Докато експертите умуваха как да посрещнат участниците Националния ни отбор представяще България на Световното първенство на клубовете в Белгия със спонсорски средства на кюстендилския бизнесмен Васил Тодоров.

Още за европейските шарани

Шарани ще завалят от небето в деня на официалното откриване на Европейското първенство на 29 юни. Както вече писахме в предишния брой, фирма „Найс Кавърс“, съвместно със СЛРБ и Българската федерация по риболовни спортове, издаде „банкнота“ на стойност „един шаран“. Сувенирната банкнота е обезпечена с всички наличности на шарани по българските язовири и водоеми и ще влезе в обръщение на 30 юни – тя ще важи на акваторията на Гребния канал в град Пловдив.

„Шаранът“ е отпечатан на специализирана хартия, осигурена с воден знак, двуцветни ултравиолетови нишки и въобще с всички характерни за една банкнота атрибути. За защита против фалшификации са използвани ултравиолетови и невидими мастила, микротекст, както и холограмни елементи. На лицевата част е изобразен шаран от вида Caprinus Carpio, а на гърба – Гребният канал в град Пловдив, мястото на провеждане на първенството.

СЛРБ и БФРС ще подарят по един „Шаран“ на всички участници в първенството с пожелание за достойно представяне по време на състезанието и богат улов през целия риболовен сезон.

06.2001г

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.