Софиянци спечелиха пролетния турнир Огняново 2002г

За втори път в историята софиянци спечелиха турнир “Огняново”

Той проведен на 25 и 26 май. Тази година пролетният турнир беше изтеглен от организаторите максимално късно, тъй като на миналия пролетен турнир на стената почти нямаше риба. Както винаги през последните години, главен съдия беше Гриша Тодоров.

В петък поканените 10 отбора направиха добра тренировка, нещо изключително важно, за да се подхрани цялата стена на водоема, тъй като там по принцип риболовът е забранен.

В късния следобед беше изтеглен жребият за секторите през двата дни.

ПЪРВИ ДЕН

Съботата беше идеална за риболов. След два часа подготовка беше даден изстрелът за тежка подхранка.
Така турнирът започна и още през първия час се изясни, че този ден, както винаги, няма да има нищо общо с тренировката. Като цяло, рибата беше групирана на няколко места, основно в крайните сектори “В” и “Г”, където накрая имаше и най-големи улови. Ловеше се основно кефал, бабушка и малки костурчета. Интересното беше, че в секторите, където имаше рядка риба се извадиха по няколко много едри кефала, които тотално объркаха класацията. Няяколко групи клакьори подкрепяха отбора на “София 1”, аплодирайки всяка хваната риба на състезателите Емануил Захариев и Ивайло Христови, като достойно замениха с алармата отсъстващият по уважителни причини Вуйчо Дебелия.. Основният фаворит от този турнир отбора OЛИМПИК TRIANA изтегли калпав жребий. В сектор “Г” през първия ден националният състезател Юрий Пейков си счупи щеката, което се оказа решаващо за победата на “София 1”. В края на деня “София 1” спечели три първи места в секторите, втори в предварителното класиране останаха клуб “Светослав”, трети – кюстендилският отбор “Амиди”. Но категорично рибата се придържаше в определени места на стената и трудно се контролираше от подхранка.

Рано сутринта в неделя след тегленето на жребия стана ясно, че всички шансове са на страната на софиянци. Емо от “София 1” изтегли тапа в сектор “Г” и на всички стана ясно, че най-вероятно той ще стане първи в индивидуалното класиране. Накрая се оказа именно така, Емо имаше 7 каракуди, които го изстреляха в небесата и го окичиха с медала и купата за първо място в инидивидуалното класиране.

Освен това времето в неделя беше отвратително. Преваляваше дъжд, беше хладно, а както се изясни по-късно, през нощта е имало и земетресение в околностите на София. Рибата кълвеше още по-апатично, особено в секторите “Б” и “А”. Въпреки това в крайното класиране Жорко Янковски от отбор Светослав разби хегемонията на Софиянци, като се класира на трето място в индивидуалното класиране.

Наско Боянов
Наско Боянов

Така в крайна сметка се оформи класирането:

На първо място се класира отборът на София 1. Благодарение на подхранката SENSAS и със съдействието на ЕТ Караджата втори се класира полвдивският клуб Светослав, трети остана пловдивският клуб Хеброс 94.

За първа година постоянните победители “Олимпик TRIANA” не успяха да се класират в челната тройка. По-късно, по време на разбора, Републиканският шампион Наско Боянов коментира, че това се дължи на счупената щека на Юрий Пейков през първия ден, лошия жребий, както и на неравностойните места на всички пролетни турнири.

Софиянци спечелиха пролетния турнир Огняново 2002г
Турнир Огняново 2002 г

800 кебапчета и много бира се изядоха и изпиха на стената през двата дни. По традиция организаторите се бяха погрижили за участниците да има хапване и пийване. За първи път на този турнир производителят на бял червей ЕТ Васко Тодоров даде по 1 кг жива стръв на всеки участник.

Индивидуално класиране:
1. Емануил Захариев – клуб “София – 1”
2. Валентин Колев – клуб “София – 1”
3. Георги Янковски – клуб “Светослав”, Пловдив
4. Ивайло Христов – клуб “София – 1”
5. Сергей Николов – клуб “София – 1”
6. Димитър Кузманов – клуб “Светослав”, Пловдив
7. Тодор Щерев – клуб “Хеброс 94”
8. Георги Търнев – клуб “Амиди”, Кюстендил
9. Румен Панов – клуб “Олимпик TRIANA”, Пловдив
10. Пламен Пантелеев – клуб “Вижън”, София

ИЗДЪНКА

Още в първите минути след хвърлянето на тежка подхранка се случи нещо парадоксално. Главният редактор на водещото риболовно списание “Български риболовец” – Александър Вулев, хвана риба преди изстрелът за начало на състезанието. Добре, че главният съдия го забеляза и го накара да хвърли рибата обратно под заплахата да го дисквалифицира. По-късно Алекс Вулев се оправда, че не знаел правилата. И ако това е допустимо за един начинаещ състезател, е абсурдно за един главен редактор на списание, което се титулува като “водещо”, а освен това издава и списание “Мач риболов”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.